БСП има растеж, но е от ниско ниво и трудно се забелязва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7736400 www.24chasa.bg

Оспорвана надпревара в София и Пловдив, манипулация на екзитпола в Пловдив, девет спечелени от раз областни градове от управляващите, повече балотажи - такава е равносметката от първи тур на местния вот, който се проведе в неделя.

Обърнахме се към социоложката Татяна Буруджиева и политолога Стойчо Стойчев - ето техните коментари.

София затрудни колегите социолози - самите столичани не успяха да се ориентират добре в собствените си желания. Ако на пловдивчани им беше по-лесно, защото старият кмет бе вън от надпреварата и трябваше да вземат решения само за различни от него играчи, то в София имаше ситуация, която не се е случвала отдавна - единият от двамата основни претенденти за кметския стол да не е партиен кандидат. Вярно, такива кандидати е имало и преди, но те не са били в сериозните сметки и не са застрашавали най-силната кандидатура.

Освен това кандидатите на няколко други сериозни партии и организации - на десните, на “Спаси София”, на патриотите, също се представиха добре.

Много силно беше фокусирано медийното внимание върху София, цялата страна живееше с кампанията на столицата и това повлия върху процеса на вземане на решения от избирателите.

Отдавам колебанието и промените в нагласите на самите избиратели на флуктуацията в самите социологически централи.

Голямата разлика между двете основни опонентки в столицата Йорданка Фандъкова и Мая Манолова беше отразено от по-големите социологически агенции. Характерното за тях обаче е, че те доста по-често мерят десен вот, отколкото ляв, а София е известна като дясна и затова в сондажите си тук са коректни.

Други социолози се опитаха да направят извадка, която да хване повече от левия вот и от вот, който по принцип не се появява, затова и получиха не толкова големи разлики. Обяснението е в това, че сред гласувалите за БСП листата 60% твърдят, че са гласували за Мая Манолова, подкрепена от БСП. Някои социолози отчетоха втвърдяване на партийния вот, но не всички агенции го отразиха. Разликата между двете щеше да е различна, ако избирателите на БСП още на първи тур бяха гласували за Манолова. Очаквам това да се случи на балотажа в София.

Не мисля, че социолозите са виновни на политиците или на партиите за техните нагласи как да посрещнат изборите. София и Пловдив достатъчно ясно показаха, че има различни данни, и всеки, който може да ги чете, ще ги види. Толкова за скандалите около социолозите.

Иначе по-малко спечелените от ГЕРБ на първи тур областни градове и множеството балотажи беше очакван резултат поради сътресенията в основните партии, включително и в трите патриотични формации в управляващата коалиция. Имаше и умора от изборите - евровотът и местните избори са близо във времето. Не се появи нов политически субект, така че партиите трябваше да се справят в обичайна ситуация, но с много вътрешни проблеми.

ГЕРБ се справи по-добре на първи тур, защото имаше минимални щети, които не даваха повод да се говори за това имат ли проблем с националното си управление. Докато БСП, макар и да се представи добре, тръгна от толкова нисък резултат, че не успя да постигне растеж в подкрепата си, с който да претендира, че е алтернатива на настоящото управление. Само в 6 областни града вотът за листите на БСП и ГЕРБ е близък.

Ще обобщя резултатите от първи тур на тези местни избори така: там, където ГЕРБ е зле, не е очевидно, че БСП е по-добре.

  • Рисковете на живото предаване - политиците трябва да ги знаят

    Рисковете на живото предаване - политиците трябва да ги знаят

    Купища въпроси остават без отговор след лайфа, който си направи лидерът на “Да, България” от Орлов мост.  Тези въпроси вероятно ще го преследват още дълго в политическата му кариера. Впрочем студентите по журналистика още във втори курс учат за рисковете на живото предаване. Всеки професионалист трябва да е подготвен за тях и да бъде на висотата
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи