Славчо Атанасов: Ще управлявам с пловдивчани, а не с общински съветници от една сила

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7738565 www.24chasa.bg

Моят вот е предимно мажоритарен, казва кандидатът за кмет от НФСБ-ВМРО

Синята крепост Пловдив се стяга за решителен двубой в неделя, когато на балотаж излизат Здравко Димитров и Славчо Атанасов. Кандидатът за кмет от ГЕРБ е победителят от първия тур с 36,14%, за когото дадоха гласа си 39 777 пловдивчани. Претендентът на НФСБ и ВМРО, който се явява за трети пореден път от 2011 г. насам, получи 16,15%, или 17 775 гласа.

“Балотажът е различен от първия тур”, казва Атанасов, надявайки се да навакса голямата разлика.

На двамата претенденти зададохме еднакви въпроси.

Г-н Атанасов, на каква подкрепа разчитате за балотажа на 3 ноември?

- Основно на пловдивчани. Знаете, че моят вот е предимно мажоритарен. Аз не правя предизборни митинги в ромските махали, не манипулирам социологическия екзитпол, не мобилизирам партиен и корпоративен вот. Моята кампания е сред хората. И в това няма нищо изненадващо, защото пловдивските избиратели не се интересуват толкова от политика, а дават доверието си на кмет, който е близо до тях, ще им върши работа и при него ще намират винаги отворена вратата на общината.

- Участвате ли в задкулисни договорки?

- Не, не участвам. Каквото имам да казвам, го правя директно към пловдивските граждани. И няма за кога да се променям.

Ние бяхме

истинска,

нелицемерна

опозиция

на сегашното управление, в общинския съвет се борихме със средствата на закона и демокрацията с порочния модел. Никога не се отметнахме, не предадохме принципите си, не предадохме и доверието на пловдивчани, които искат промяна и напълно различно по философия и манталитет управление на града.

- Как виждате работата си в общинския съвет и как ще управлявате без ясно мнозинство и партийно представителство?

- Самите хора вече не разсъждават по този начин. Фактът, че новият общински съвет е толкова шарен и за първи път в него влизат толкова на брой формации, показва, че партийността не определя начина, по който пловдивчани гласуват. Хората търсят личностите с конкретните им качества. Точно това е мажоритарният вот. Аз ще управлявам с пловдивчани, не с определени общински съветници. Пак ще повторя, няма леви или десни решения. Има работещи решения за всички граждани. За това хората пращат мен на балотажа в неделя. Когато администрацията работи за интереса на хората и града, искам да видя кой общински съветник ще сложи името си срещу добрите предложения.

- Как с група от 5-има съветници ще прокарвате политиката си?

- Аз съм позитивно мислещ прагматик и ще управлявам с пловдивчани, не с общински съветници от една политическа сила. Няма значение дали са 5 или 17 тези съветници, защото предложенията ще са добри и работещи за Пловдив и интересите на всички ни. Помним, че може да се управлява успешно и без общински съветници зад гърба, когато става дума за града. Нали така работеше и управляваше успешно София г-н Бойко Борисов? Без нито един общински съветник!

- Кои са първите три неща, с които ще се захванете, ако бъдете избран за кмет?

- Няма да са само три със сигурност, защото има много принципни неща в работата на администрацията, които трябва да се променят. Но трябва аз и пловдивчани да научим какво е финансовото състояние на общината, да се знае какво заварваме и също така да направим пълна ревизия на вършеното през последните осем години. Това дължим на гражданите и ще го направим. Защото друг няма да посмее.

Най-напред

трябва да

стабилизираме

финансовото

състояние

на общината. Паралелно с това ще търсим възможности за финансиране от европрограми, за да влязат и свежи пари. В момента има отворени 3 програми, по които можем да привлечем за 40 млн. лв. - пари за възрастните хора, за паметници на културата и за чиста околна среда. Не знам защо сегашното управление не е привлякло тези средства. На второ място влизаме сериозно в кварталите - ремонт на вътрешнокварталните улици, облагородяване на междублоковите пространства, парковете, изграждане на нови детски градини и ясли. И трето - работа по големите инфраструктурни проекти, много от които бяха изоставени от сегашното управление.

- Какъв Пловдив искате да видите през 2023 г.?

- Пловдив с вдигната глава и свободен дух. Пловдив, в чието управление реално участват неговите граждани, а не са унижени и избутани встрани. Пловдив, който се управлява демократично и прозрачно, а не по нечии еднолични прищевки. Пловдив, в който всеки има шанс и възможност за развитие и просперитет, а не само приближените на някой политически или олигархичен кръг. Един променен, различен, възроден духовно и икономически силен Пловдив.

Намери своя кмет
  • Чудо по време на пандемия - 2 пъти по-малко болнични

    Чудо по време на пандемия - 2 пъти по-малко болнични

    Изненадващ плюс изскочи от статистиката на НОИ покрай пандемията с коронавируса - оказва се, че болничните в трите най-критични месеца - март, април и май, са били два пъти по-малко от обичайното. Единият фактор е ясен - драстично по-малко са болничните за майки, които гледат болни деца вкъщи, защото децата не ходеха на училище и градина