Инж. Добромир Добрев: Чужди компании проявяват интерес към индустриалната зона, развитието ѝ ще вдигне доходите в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7738588 www.24chasa.bg

През изминалия мандат общината инвестира близо 800 хил. лв. в МБАЛ “Св. Иван Рилски” за нова апаратура и ремонти. За първи път от 12 г. здравното заведение излезе на печалба, казва кандидатът  за кмет от ГЕРБ

Когато в един град се работи и обликът му видимо се променя, неговите жители стават все по-взискателни към местната власт.

Бойко Борисов похвали Добромир Добрев за постигнатото в града.
Бойко Борисов похвали Добромир Добрев за постигнатото в града.

Така се случва и в Горна Оряховица. Дори и най-предубедените не могат да отрекат, че за последните 8 г. с последователност и прагматизъм вторият по големина общински център във Великотърновска област търпи ренесанс.

С обновена централна част, реновирани детски и учебни заведения, санирани жилищни сгради, красиви паркове градът е все по-уютен и гостоприемен. Това е посоката, в която трябва да се продължи, казаха повечето горнооряховчани с вота си на 27 октомври, когато дадоха преднина за управлявалия два мандата инж. Добромир Добрев от ГЕРБ.

Преди балотажа “24 часа” потърси мненията на жителите на града за важните проблеми. Ето как основният претендент за кметския стол планира да се справи с дупките по улиците, амортизираната ВиК мрежа, бездомните кучета, отеснелите спортни бази, но и с повишаването на доходите чрез качествени инвестиции, задържане на младите в Горна Оряховица, привличане на млади лекари.

- Г-н Добрев, хората са недоволни от състоянието на улиците. Какво ще предприемете за решаването на този проблем?

- Действително състоянието на някои улици е недобро и точно това ще е едно от първите неща, с които ще се захванем през следващия мандат.

Без да звучи като оправдание, за да направим цялостно преасфалтиране на една улица, трябва всичко да е наред с подземната инфраструктура, а това не е така. На много места водопроводната и канализационната мрежа са доста стари и амортизирани. Първо те трябва да се оправят, след това да се пристъпи към надземната инфраструктура. След това, като асфалтираме улицата, да знаем, че поне 10-15 години няма да има проблеми.

- След като водопроводната и канализационната мрежа са проблем, как може този проблем да се реши по-бързо?

- Голяма част от канализационната мрежа на втория по големина град в общината – Долна Оряховица, вече е проектирана и този проект обхваща 27 улици.

След като

канализацията

се изгради на

100%, ще

започне и ремонт

на пътната мрежа. По същия начин ще процедираме и в общинския център, и в други населени места, където също ще работим по проекти за реновиране и подмяна на ВиК мрежата.

- Получихте личната подкрепа на премиера Бойко Борисов за изграждане на нова индустриална зона в Горна Оряховица. Това ли е една от стъпките за повишаване на доходите и привличане на качествени инвеститори в града?

- Радвам се, че в разговора с премиера той изрази задоволство от положителните промени, станали в Горна Оряховица по време на досегашните ми два мандата. Подкрепата на г-н Борисов ме мотивира още повече за работа.

Индустриалната зона на Горна Оряховица има уникална локация и привлича инвеститорския интерес. В това имаше възможност да се убеди лично и министърът на икономиката Емил Караниколов. Заедно с него обходихме част от индустриалната зона до летището, в която държавата ще инвестира средства за инфраструктура и комуникации.

Ангажиментът на правителството към инвестиция в зоната, която е определяна като една от най-перспективните, е потвърден. Потвърдено е и изграждането на скоростния път от Горна Оряховица до магистрала “Хемус”.

В националната стратегия е предвидено изграждане на интермодален терминал край Горна Оряховица заради съчетаването на трите вида транспорт. Ние сме длъжни да се възползваме от тази възможност.

По думите на министър Караниколов индустриалната зона край Горна Оряховица е предложена вече на няколко инвеститора и определено има интерес. Две френски и една немска компания са направили запитване. Едната фирма развива бизнес в сферата на полиграфията и опаковките, другата е специализирана в преоборудване на самолети от граждански за карго полети.

Предстои разговор и с италианска фирма, която също търси база в близост до летище.

- През изминалия мандат направихте много за общинската болница в Горна Оряховица, проблем обаче навсякъде е липсата на млади специалисти.

- Създаването на фонд за привличане и подкрепа на млади медицински специалисти е един от основните ни приоритети за следващия мандат. Нашата цел е да помогнем на тези млади хора, когато започнат работа в общинската болница, да им създадем условия да останат да работят и да живеят в Горна Оряховица.

През изминалия мандат община Горна Оряховица е инвестирала близо 800 хил. лв. в МБАЛ “Св. Иван Рилски”. Средствата са за закупуване на апаратура и ремонти на отделенията. За първи път от 12 години през 2019 г. здравното заведение излезе на печалба.

През следващите години ще продължим да инвестираме в подобряване на сградния фонд и модерна апаратура за по-добра диагностика и лечение.

- Като проблем съгражданите ви посочват многото бездомни кучета, имате ли някакво решение, тъй като явно това, което се прави сега, не е достатъчно?

- Признавам, че с този проблем не можахме да се справим. Виждаме, че с мерките, които действаме досега, популацията на бездомните кучета не може да бъде овладяна.

Затова предприехме действия да изградим приют за бездомните животни. Парцелът вече е избран и работим заедно с областна администрация за изграждане на техническите показатели.

- Демографският проблем не подминава и Горна Оряховица. Какво предвиждате, за да задържите младите хора?

- Това е проблем в национален мащаб. Точно затова грижата за децата и младите хора е един от основните ни приоритети. Подобрихме материалната база на почти всички училища и детски градини в общинския център.

Предстои да санираме детските градини в населените места. Община Горна Оряховица е една от малкото в страната, която отделя средства за

стимулиране на

деца, показали

високи резултати

в състезания

и конкурси

За изминалия мандат по тази програма са разпределени близо 60 хил. лв., а със стипендии са подпомогнати общо 345 деца. За следващия мандат сме заложили поне двукратно увеличаване на средствата за стимулиране на нашите млади таланти.

Продължаваме да подпомагаме и двойките с репродуктивни проблеми. Досега сме подкрепили 83 семейства. Родени са 16 деца. На практика няма двойка, която е кандидатствала и да не е получила финансова помощ.

Предвиждаме създаване на кариерен център като общинско направление в сферата на образованието. Целта ни е максимално да обхванем интересите на учениците и да продължим връзката с бизнеса. Две училища в Горна Оряховица вече успешно реализират дуално обучение. Ще продължим да развиваме това партньорство между бизнеса и образователните институции, за да можем да задоволим потребностите на пазара на труда.

- Не е тайна, че спортът е един от важните за вас приоритети, но като че ли базата се оказва недостатъчна?

- Спортът е много важен. Той учи на дисциплина и изгражда характера. Над 2500 деца и младежи се занимават организирано със спорт в 34 спортни клуба.

Нашите спортисти за изминалите 4 години са завоювали над 900 медала от международни и държавни първенства. Успяхме да си върнем славата на една от най-спортните общини в страната.

Затова проектирането и изграждането на нова спортна зала е наш приоритет през следващия мандат. Заложили сме в програмата си и изграждане на ново тренировъчно игрище за футбол, както и рехабилитация на пистата за лека атлетика.

Ще продължим да инвестираме и в изграждането на спортни площадки в населените места в общината.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет
  • Чудо по време на пандемия - 2 пъти по-малко болнични

    Чудо по време на пандемия - 2 пъти по-малко болнични

    Изненадващ плюс изскочи от статистиката на НОИ покрай пандемията с коронавируса - оказва се, че болничните в трите най-критични месеца - март, април и май, са били два пъти по-малко от обичайното. Единият фактор е ясен - драстично по-малко са болничните за майки, които гледат болни деца вкъщи, защото децата не ходеха на училище и градина