Йорданка Фандъкова: Обръщам се към софиянци: В неделя изборът е дали София да се развива, или да влезе в спирала от хаос и кризи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7740360 www.24chasa.bg
СНИМКА: Гео Калев

Как човек без опит и знание ще защити проектите за метро през “Слатина” и за изграждане на канализация, казва в интервю кандидатът на ГЕРБ и СДС за кмет на София

- Г-жо Фандъкова, балотажът в София ще бъде спечелен от кандидата, който успее да убеди гласувалите на първи тур за Борислав Игнатов и Борис Бонев. Ако съм десен избирател, който няма да постъпи като архитекта, който се отказва да гласува в неделя, a чувам призива на “Спаси София” да постъпя по съвест, как ще ме убедите, че сте моят човек?

- Моята сила са конкретните решения и гаранцията, че София ще увеличи скоростта на развитие и промяна.

В програмите и

на арх. Игнатов,

и на Борис Бонев

има добри идеи,

които съм убедена, че можем заедно да реализираме. Работила съм и с двамата много преди тази кампания и винаги сме водили разговори за конкретни обекти и проекти. Разговаряхме и в кампанията и виждам, че сме обединени в мерките срещу ограничаване на презастрояването, за въвеждане на софийски стандарти за качество на всички елементи, които се изпълняват в градска среда, за нуждата от административна реформа, която да направи работата на общината по-бърза, публична и отворена към гражданите.

Вярвам, че в управлението има ляв и десен път и те са различни. Винаги съм гласувала вдясно и това са ценностите, които споделям. Не съм ги сменяла никога, още по-малко, за да се харесам на някого или според ситуацията както е удобно. И като човек, защитавал правото на свободен избор и на мнение, ви казвам, че е важно да се гласува.

Важно е да се

гласува “за”, а

не “против”,

особено когато

гласуваш за

града си

и дома си. Защото в неделя изборът не е за една или друга партия, а за това как ще живеем и какво ще се случва в града, който обичаме.

- Колко гласа са необходими, за да бъде избран кмет на най-големия град, и къде търсите подкрепа тази седмица?

- Обръщам се към всички софиянци, защото изборите са изключително важни. Предстои ни избор между това София да продължи да се развива или да попадне в спирала от хаос и кризи. Убедена съм, че никой не иска това да се случи с града ни. Постигнахме много заедно, наложихме скорост на промяна и имаме шанс да я ускорим. Имам конкретни решения и проекти, по които да започна работа още от първия ден.

- С какво чувство излязохте от кампанията при първия тур - как е всички кандидати да са опоненти на ГЕРБ?

- Неприятното усещане в тази кампания беше, че лъжите и манипулациите замениха разговора за идеите и за проектите за София.

Прагматичният

разговор за

управлението на

столицата беше

заглушен от

внушения

Всички основни кандидати с изключение на г-жа Манолова предлагахме решения. Това не беше кампания срещу ГЕРБ или друга партия, а на внушенията срещу конкретните решения.

- Каква столица ще имаме, ако Йорданка Фандъкова спечели нов мандат?

- Просперираща. Това е голямата ми цел, защото само икономически силен и богат град може да предложи по-високо ниво на услугите и по-добро качество на живот на жителите си. Затова водим преговори за привличане на стратегически инвеститор във високотехнологично производство - това е начинът да имаме по-високи доходи, по-качествени работни места и децата ни да остават тук. Трябваше да направим много неща, за да стигнем до този етап. Това е цел, която се постига със стъпки във всяка сфера. Още като зам.-кмет изведох образованието като приоритет и то е такъв и до ден днешен. Направихме много и трябва да продължим, защото големият капитал на София са младите и образовани хора. Започнахме със строителство и ремонти на базовата инфраструктура, защото това е ключово условие, за да привличаме инвестиции. От 9 км метрото вече е 40 км и се строят още 12 км. София не е обградена от сметища както преди 10-ина години, а от околовръстен път, който трябва да продължим да строим. Това са огромни промени, които трябва да продължим. “Файненшъл таймс” и Световната банка отвориха офиси в София. Това е една индиректна външна оценка за промяната, която постигнахме.

- С какво сте по-различна от Мая Манолова?

- По какво се различаваме ли?! Аз съм последователен и сериозен човек.

Не си меня

мнението и

политическата

окраска според

това колко хора

биха гласували

за мен,

а се опитвам да привлека гражданите да гласуват за проектите, които искам да направя за града. Не бих предала принципите си заради пост. Не се срамувам да кажа за коя листа съм гласувала. Не се срамувам от хората, които застанаха зад мен. Напротив, привлякох нови хора, утвърдени личности, които да работят за София. Аз не съм защитавала правителството на г-н Орешарски, а се опитвах да се преборя с него, когато то спря всички проекти на София. И още една разлика - тогава нито се отказах, нито се оплаках, а намерих начин да продължа строителството на метрото, което опитаха да спрат.

- Кои са трите най-важни неща, заради които софиянци трябва да изберат вас, а не опонентката ви?

- Заставам пред софиянци с конкретни решения и проекти с ясни срокове, а не с общи приказки без нито един разчет. Лично съм защитавала най-големите проекти на София и осигурих над 4,5 млрд. лв. безвъзмездни средства, които инвестираме в развитието на града. И ще продължа да го правя! Тоталното неразбиране и пълната липса на желание на г-жа Манолова как се подготвят и защитават европейски проекти е опасно за София. Казвам го съвсем сериозно. Фактът, че тя поиска да спрем процедурата за новите електробуси, които защитих по Оперативна програма “Околна среда”, е показателен. Такова е и твърдението ѝ, че метрото “просто си се строи”. От януари трябва да защитим първите 390 млн. евро за новите разширения на метрото към “Слатина” и “Левски Г”. И повярвайте ми, те няма просто ей така да дойдат сами, а метрото да си се самопострои. До декември трябва да защитим 400 млн. лв. за изграждане на канализация, за които отново се преборих да са безвъзмездни средства за София. Трябва да гарантираме над 200 млн. лв. за електротранспорта - това са нови трамваи и електробуси за довеждащия транспорт. Нищо от това няма да стане без опит и знание.

- А кои са трите ви топ приоритета, с които ще промените София, ако отново получите доверието на софиянци?

- Първата задача е

да направим

софийските

квартали

по-уютни,

подредени

и сигурни. Затова първият ми приоритет са кварталите и още от догодина гарантирам допълнителни средства за основен ремонт на улици и тротоари. Изключително важна е програмата за строителство на общински паркинги в кварталите, защото това е един от най-тежките проблеми в момента. Така ще свалим колите от тротоарите и зелените площи. Готови сме и с проекти за 8 нови парка в различни райони - “Овча купел”, “Младост”, “Студентски”, “Оборище”, “Манастирски ливади”. Продължаваме и строителството на детски градини с акцент върху изграждането на ясли и училища в новите квартали.

Втората задача е да намалим транзитния трафик през града с 40% - затова ще завършим околовръстния път, вътрешните рингове и връзките със северните територии. Важно е и строителството на 5 нови участъка на метрото, пускането на довеждащ транспорт в кварталите и още 18 нови буферни паркинга, в които да се паркира безплатно при пътуване с градския транспорт. Това са ключови мерки и за подобряване на качеството на въздуха. Чистият въздух остава стратегическа задача. Затова съм готова и с подмяна на печките на дърва и въглища на 1/3 от домакинствата в София. Пускаме и общинска мониторингова система, която ще заработи още този декември.

И още една лична задача, която си поставям -

да възстановим

Княжевския и

Драгалевския

лифт

Уверена съм, че ще успеем да се справим и вече имаме ясни стъпки, с които да го постигнем.

- Софиянци не избраха на първи тур не само кмет на града, но и на 22 от 24 района. Защо е важно на балотажа хората да гласуват и за районен кмет, след като той няма собствен бюджет, с който да управлява?

- Аз съм кметът, който винаги е защитавал децентрализацията, но тя трябва да е пълна и реална. Разчитам изключително много на кметовете на райони и призовавам столичани да подкрепят кандидатите от листата на ГЕРБ и СДС. Районните кметове, въпреки че се избират пряко, реално са част от екипа на кмета, защото само заедно могат да изпълняват важните за всеки квартал проекти. Сега ролята им ще е още по-голяма, защото промяната на кварталите е сред топ приоритетите за инвестиции в следващите години.

- Ясен е вече новият СОС. Как ще работите с него, ако бъдете избрана отново за кмет, след като ГЕРБ няма пълно мнозинство или ще имате такова заедно с ВМРО?

- След изборите ще проведем разговори с всички политически сили от десния спектър в общинския съвет. Зад решенията за развитието на София и важните проекти на града трябва да стои ясно политическо мнозинство, което не само да гарантира тяхното изпълнение, но и да носи отговорност. В управлението най-важният въпрос е този за отговорността и кой я носи.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет
  • Чудо по време на пандемия - 2 пъти по-малко болнични

    Чудо по време на пандемия - 2 пъти по-малко болнични

    Изненадващ плюс изскочи от статистиката на НОИ покрай пандемията с коронавируса - оказва се, че болничните в трите най-критични месеца - март, април и май, са били два пъти по-малко от обичайното. Единият фактор е ясен - драстично по-малко са болничните за майки, които гледат болни деца вкъщи, защото децата не ходеха на училище и градина