Магдалена Иванова: Хората, които ме подкрепиха, знаят как ще гласуват на балотажа - те не обичат политическите хамелеони и хрантутници от БСП

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7741467 www.24chasa.bg

Явих се от друга партия, след като социалистите не ме защитиха за изфабрикуваните обвинения и самите те пишеха доноси срещу мен, казва кандидатът за кмет на Златица

Първият тур на местните избори отмина. В общините вече е ясен съставът на общинските съвети, а в по-голямата част от тях се знаят и кои са кметовете. С особен интерес следим резултатите в някои общини, където няколко месеца преди местния вот срещу кметовете по места бяха повдигнати различни обвинения. Някои от тях чрез партийни решения се оттеглиха от състезанието, но други проявиха смелост и се явиха като кандидати за кметове в различните общини. В тази връзка потърсихме за коментар кмета на община Златица – г-жа Магдалена Иванова.

- Г-жо Иванова, участвахте в надпреварата за кмет в Златица. Какъв е резултатът и очакван ли беше от вас?

- Участвах в надпреварата, защото знам, че правото на оценка не е на политическата партия и нейните лидери, а на самите граждани. Тук имаше 10 кандидати за кмет на общината при 5000 жители. Явно апетитът е доста голям след всички обвинения и действия срещу мен. Не успяхме да стигнем до балотаж, но го очаквахме. Знаете колко пъти ми повдигаха обвинения, които мащабно се отразяваха в националните медии. Естествено, обвиненията след това отпадаха по различни причини, но никой не го отразяваше. Широкото медийно отразяване обаче формира мнението на много хора, особено на тези, които са далеч от политическите игрички и не допускат как са подложени на манипулация, сляпо вярват на поднесеното в новинарския блок, затова и резултатът ни е такъв.

- Кандидатирахте се от друга политическа партия, а не от БСП, както досега?

- Да, така е и мисля, че доста по-рано трябваше да прекъсна тази връзка и да си осигуря спокойствие. Атаките срещу мен бяха политически, а партията, на която симпатизирах, по никакъв начин не показа позиция. В разгара на предизборната кампания разбрах, че няма да ме подкрепят и оставам само в листата им. Това ме накара да намеря друга подкрепа. За жалост, времето беше прекалено малко за силна и организирана кампания, което доведе до този резултат. В моят случай за БСП с пълна сила важи поговорката „ни лук ял, ни лук мирисал“.

- На местно ниво нямахте ли партийна подкрепа, Златица е малък град и се познавате?

- При всичките изфабрикувани обвинения председателят на БСП в Златица - Стоянка Балова, не взе никакво отношение през тези четири години. Даже напротив, тя добре опредмети моето кметуване, беше в пълен комфорт, но накрая се получи проблем с неин личен проект, който не беше изготвен съгласно изискванията на ЗУТ и ДНСК го върнаха със забележки. Междувременно, разчитайки на добрите си позиции в общината и общински съвет, е започнала строителството на собственият си салон за красота без разрешително и без необходимата документация. Естествено този обект подлежи на събаряне и това нажежи отношенията ни. Бях свидетел на разговор между нея и служител в техническа служба, на който високомерно му държеше тон и питаше „Кога ще имам разрешителното?“. Относно сегашния кандидат за кмет от БСП, та той изнасяше документи от общинския съвет и с трети лица пишеха доноси срещу мен. Как и защо да стоя в тази структура на БСП?

- Значи ли, че решението на БСП да не ви подкрепят e лично, на партиен функционер в района, а не на централата?

- Да, от тук започна интригата, която по-късно се пренесе в централата. На проведената в Златица конференция аз загубих само с два гласа разлика от сегашният им кандидат, въпреки че конференцията беше предварително манипулирана, защото бяха поканени само приближени до лидерката хора, а тези със собствено мнение и позиция не бяха. 1/3 от делегатите бяха нейни роднини – баби, дядовци, братовчеди, кумове и кумици. Ако разликата при това гласуване беше повече от два гласа, аз щях да се оттегля въобще от изборната надпревара.

- Тогава каква беше самата предизборна кампания?

- Некоректна,подмолна, лъжлива – кампания, която не приляга на доктор по политическите науки. От фалшиви профили постоянно се публикуваха неверни материали, целящи директна атака срещу мен. Тъй като съм участвала и в други техни предизборни кампании, много добре зная методите им на въздействие, не без съдействие от централата. Какво ли не писаха по мой адрес – била съм приготвила 100 000 лв. за изборите, свързваха ме с президента Първанов по много гнусен начин, а съм сигурна, че той дори не ме познава, свързваха ме и с други политически лидери – техни политически опоненти изключително невярно и некоректно, но тенденциозно и провокативно за обикновените хора. За съжаление, обаче тези хора не си дават сметка в какви интриги ги забъркват и как ги заблуждават умишлено само и само да получат техния глас.

- Защо сте сигурна, че провокативните публикации са точно от тях?

- Както казах, познавам методите им, стила им, а и в момента, в който влезнах в самостоятелна кампания, по телефона получих точно тези заплахи от висш партиен функционер. Нямам никакво съмнение от кой са публикациите в жълтите сайтове и прочее.

- Дързост или смелост беше явяването ви?

- Смелост – сами срещу всички и въпреки всичко влизаме в общински съвет с двама представители.

- Какво е сега отношението към вас?

- Винаги съм била сред хората и винаги съм помагала с каквото мога, но местната лидерка на БСП, ако до вчера ме мразеше, сега вече търси контакт с мен и може да ме е заобичала. Това е партийният хамелеон. На такъв отбор не бих дала повече доверието си!

- Резултатите ви безспорно са добри, след като сте сформирали листа и кампания буквално в 12 без 5. Какво бихте казали на хората, които са ви подкрепили?

- Хората, които ме подкрепиха, не обичат хамелеони, политически хрантутници и все обещаващи шарлатани. Така че, те знаят какво ще направят и как ще гласуват на балотажа!

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет
  • Чудо по време на пандемия - 2 пъти по-малко болнични

    Чудо по време на пандемия - 2 пъти по-малко болнични

    Изненадващ плюс изскочи от статистиката на НОИ покрай пандемията с коронавируса - оказва се, че болничните в трите най-критични месеца - март, април и май, са били два пъти по-малко от обичайното. Единият фактор е ясен - драстично по-малко са болничните за майки, които гледат болни деца вкъщи, защото децата не ходеха на училище и градина