Ахмед Али ал Сайег: С България можем да развиваме логистика, земеделие и туризъм

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7742974 www.24chasa.bg
Ахмед Али ал Сайег, държавен министър в кабинета на ОАЕ

Инвестициите на ОАЕ са част от единна стратегия, а този регион е много важен за нас, казва държавният министър от Абу Даби

Дни преди официалната визита у нас на престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян в София пристигна делегация от Обединените арабски емирства (ОАЕ), водена от държавния министър, отговарящ за Бълария - Ахмед Али ал Сайег. В петък той се срещна с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и с министрите на финансите, икономиката, транспорта и културата. След това министър Ал Сайег разгледа “София Тех парк”, където му бе представена работата на няколко от високотехнологичните компании, базирани там.

Ахмед Али ал Сайег е държавен министър в кабинета на ОАЕ от септември 2018 г. Наред с това той е изпълнителен директор на международния финансов център “Абу Даби Глобъл Маркет”.

От 2003 г. той е член на борда на директорите на авиокомпания “Итихад”, играейки важна роля за създаването на националния авиопревозвач на Абу Даби и превръщането на компанията в глобален играч с повече от 120 пасажерски и карго дестинации.

Ал Сайег започва кариерата си в националната петролна компания на Абу Даби, след което развива компании, които се занимават с природен газ, възобновяеми енергийни източници, недвижими имоти, инвестиции и финанси.

- Г-н министър, преди политиката вие всъщност имате доста голям опит в бизнеса. Председател сте на инвестиционния и финансов център “Абу Даби Глобъл Маркет”, в борда на директорите сте на авиокомпания “Итихад”, работили сте за националната нефтена компания, в сектора с недвижими имоти... Очевидно имате нюх за бизнес, но какво ви казва този нюх за България - страна, в която сте вероятно за първи път?

- Да, за пръв път съм в София, дойдох с голяма група - повече от 40 души - от различни министерства и сфери. Дискутираме икономически, но също и политически въпроси. Имаме чудесен диалог с България. За една година - две визити на вашия премиер в Абу Даби. Това е знак за голямо уважение, което е взаимно. Аз съм от една година в министерството на външните работи, но моят бекграунд е наистина в бизнеса. Виждам огромния потенциал, който България предоставя както за инвеститорите, така и за експорт на стоки към нашия регион.

Обсъдихме такива възможности в различни посоки, включително наука и образование. Интересуваме се също и от туризъм.

България има

намерение да

се обърне към

високия клас

туризъм

и смятаме, че с потенциала, който имате, това е напълно възможно.

- Къде по-конкретно виждате възможност за бизнес?

- Само докато разглеждам това пространство в “София Тех парк” виждам огромен потенциал за кооперация. Както и хората, които съм довел. Например тези, които имат инвеститорски интерес в сферата на възобновяемите енергийни източници или пък недвижими имоти, виждат голям потенциал. В земеделието също. Водя с мен представителите на голяма компания, която има интерес в земеделския сектор.

- “Ал Дахра груп” ли визирате?

- Точно така. “Ал Дахра” дори вече инвестира в българското земеделие.

- Наистина ли?

- Да, но не директно, а чрез партньор. Но може да се каже, че те вече имат опит с вашите практики и законодателство.

- Доколкото знам, те закупиха 57 хил. хектара земя в Румъния, сматат ли да купят и в България?

- Да, те вече купиха земя в Румъния и това се случи преди българската инвестиция. Точно за това говорим, тук има голям потенциал. Когато правителството е заинтересовано от растеж и в същото време има развойна дейност и технологии, които се използват в земеделието,

това може да

е интересно

за нас и

по-специално

за “Ал Дахра”

Това е интернационална компания. Те имат инвестиции в САЩ, в Азия, Африка и Европа. И точно те смятат, че в България има огромен потенциал. 

Обсъдихме също така плановете на вашето правителство да модернизира инфраструктурата, някои пристанища и летища. Смятаме, че това е чудесна идея, защото страната ви се намира на стратегическо място, на кръстопът между Азия и Европа. И затова сме заинтересовани. Има и още много други възможности. Здравеопазване, образование, високи технологии... Да не забравяме туризма, защото смятам, че в бъдеще това е нещо, което ще се развива в тази страна.

Имате добри икономически показатели, стабилност и покритие с международните стандарти и затова смятаме, че ще има растеж. Което е важно за нас. Ние сме в същата ситуация - намираме се на кръстопът, с много добра свързаност с Европа, Азия и Африка. Това е нещо, което смятаме, че можем да развием с вашата страна. Връзки, партньорства, свързаност, логистика, транспорт...

- Споменахте, че имате интерес за пристанища и летища. За Бургас и Пловдив ли говорите, може ли по-конкретна информация?

- Все още не сме конкретизирали този интерес, но вашето правителство има планове за развитие на някои пристанища и летища, които да се превърнат в хъбове. Например искат да засилят логистиката и трафика на хора и карго товари от летище в центъра на България. Просто научих за тези възможности по време на това мое първо посещение.

Има

стратегия за

железопътния

транспорт,

за речния транспорт по Дунав, въобще да се даде тласък на транспортния сектор. За това разговаряхме с вашия министър на транспорта, той е чудесен. Този сектор може да ви донесе големи предимства в Европа.

- Освен това вие вече сте инвестирали в такива проекти - авиотранспорт, магистрали и пристанища в Албания, Сърбия, Черна гора, и това се вписва в цялостната ви стратегия.

- Точно така! Вписва се абсолютно. За Обединените арабски емирства това е част от единна стратегия. Тази част на Европа е много важна за нас.

Но да не забравяме и за културата, защото ние говорихме много за култура по време на тази визита. Една трета от разговорите всъщност бяха на тази тема. Една трета беше за политика, една трета за бизнес и останалото беше посветено на културата. Имате и чудесен министър на културата. Разговаряхме много за невероятните културни традиции на вашия народ, оцелели в продължение на хиляди години под различни влияния. Това е също нещо, за което искаме да знаем повече. Това е свързано и с темата за туризма. Хората обичат да посещават страни с богата култура.

- Да, вероятно бихме могли да изложим малко от нашето най-старо в света обработено злато в Лувъра на Абу Даби.

- Да, вече се работи за обмяна на експозиции на произведения на изкуството и археология. Вие имате невероятни археолози! Всяка година намират нещо впечатляващо. Просто чакат снегът да се разтопи и започват да копаят. Направо възхитително! Надявам се скоро да посетя България отново.

  • Чудо по време на пандемия - 2 пъти по-малко болнични

    Чудо по време на пандемия - 2 пъти по-малко болнични

    Изненадващ плюс изскочи от статистиката на НОИ покрай пандемията с коронавируса - оказва се, че болничните в трите най-критични месеца - март, април и май, са били два пъти по-малко от обичайното. Единият фактор е ясен - драстично по-малко са болничните за майки, които гледат болни деца вкъщи, защото децата не ходеха на училище и градина