Томаш Петржичек: Кремълската дезинформация трябва да се разобличава

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7746214 www.24chasa.bg
Томаш Петржичек е роден на 27 септември 1981 г. Завършва международни отношения в Карловия университет, Прага. През май 2017 г. става заместник министър на труда и социалната политика, а от август 2018 г. е зам.-външен министър. От октомври 2018 г. е министър на външните работи на Чехия във второто правителство на Андрей Бабиш.

Чешките компании са сред важните инвеститори в България, но бих искал да видя, че нашите фирми не само развиват и разширяват бизнеса си, но и допринасят за икономическото развитие на страната, казва министърът на външните работи на Чехия

- Г-н министър, само преди година в едно интервю казахте, че Русия представлява истински риск за Чехия и други държави от Европейския съюз. Малко преди вашето посещение в България се случи така, че имахме казус с руски дипломати, обвинени в шпионаж. В онова интервю, което мисля, че бе по повод случая “Скрипал” казахте, че ситуацията няма да се реши само с изгонване на руски дипломати. Продължавате ли да смятате, че е необходимо да се задълбочи стратегическата комуникация в рамките на ЕС за борба с руската заплаха?

- Русия продължава да нарушава суверенитета и териториалната цялост на Грузия и Украйна и представлява заплаха за своите съседи, поддържайки конфронтационна позиция спрямо НАТО и Запада като цяло.

Ето защо Чехия

подкрепя

международните

санкции

Ние не търсим нова студена война, но трябва да реагираме и да се противопоставим на този вид агресия. Продължаваме да укрепваме нашите възможности за отбрана и политика на възпиране и чрез сътрудничество както с НАТО, така и в рамките на ЕС, да повишаваме цялостната си устойчивост на руското хибридно влияние.
В същото време ние продължаваме да поддържаме диалог с Москва по въпроси на сигурността от взаимен интерес, включително и такива, които са свързани с руската роля в конфликта в Украйна или по въпроса за контрола над въоръженията.

Случаят “Скрипал” показа

необходимостта

Евросъюза и неговите

държави членки да бъдат добре

подготвени и по-устойчиви

срещу различни 

хибридни заплахи,

включително и дезинформация. Европейският екшън план за действие срещу дезинформацията е стъпка в правилната посока, но сега всичко зависи от неговото прилагане.

- Вие как се справяте с руската дезинформация?

- Трябва да кажа, че Чехия се справя добре в борбата с дезинформацията.

Нашият общ отговор на руското агресивно поведение като цяло трябва да включва още по-добро разпознаване и анализ, както и подобрени стратегически комуникации и когато е необходимо, разобличаване на прокремълската дезинформация.

Ние оказваме голяма подкрепа на Екипа за стратегически комуникации с Изтока (StratCom East Task Forcе) на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) и командировахме нов чешки експерт в този екип.

Не на последно място по важност ще отбележа, че според мен е жизненоважно да продължим, а дори и

да засилим нашата

подкрепа за независимите

местни медии, работещи

по Русия и държавите

от Източното партньорство

В тази връзка ще кажа, че съм радостен, че Прага е домакин на радио “Свободна Европа”.

Всъщност аз ще посетя централата на радиото на 6 ноември, само ден след посещението ми в България.

Свободната и независима журналистика е от решаващо значение. Чехите го знаят много добре. След няколко дни ще празнуваме 30 години от Нежната революция и много добре си спомняме този ден, в който свободните медии се преродиха.

- Кои са темите, по които смятате да разговаряте по време на тази визита в София?

- По време на посещението си в България ще се съсредоточа върху двустранните отношения.

С министър Захариева, както и с други български партньори, ще обсъдим актуалните въпроси, свързани с ЕС, сигурността, ситуацията в Югоизточна Европа и сътрудничеството с Вишеградската група.
Чешката република е особено заинтересована от засилване на сътрудничеството с България по въпросите на ЕС.

Една от основните цели на това посещение е и разширяване на икономическото сътрудничество между Чехия и България.

- Всъщност България и Чехия имат доста общи бизнес интереси. Най-богатият чешки бизнесмен Петр Келнер наскоро стана собственик на българската bTV...

- Чешките компании са сред важните инвеститори в България и бих искал да видя, че нашите фирми не само развиват и разширяват бизнеса си, но и допринасят за икономическото развитие на страната.

PPF е един от най-големите

чешки инвеститори в България,

но също така трябва да споменем и енергийните компании CEZ и Energo-Pro, както и компаниите BTL и Korado, които произвеждат медицинско оборудване и отоплителни системи.

- А какво смятате за отлагането на преговорите със Северна Македония и Албания. Мислите ли, че това ще се отрази отрицателно на региона?

- Неуспехът да започнат преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания е грешка от страна на ЕС, която сериозно подкопава доверието в съюза и застрашава много положителни процеси в двете страни.

ЕС се ангажира да интегрира

страните от Западните Балкани,

за да осигури дългосрочна стабилност

в този ключов регион, но и в цяла Европа. Неспазването на собствените ни ангажименти противоречи на нашите интереси, особено като се имат предвид геополитическите промени около нас. Северна Македония и Албания са изпълнили условията за започване на преговори за присъединяване и Европейският съюз трябва да действа.

  • Къде е новият план “Маршал” за Европа

    Къде е новият план “Маршал” за Европа

    Европейската икономика е в ступор и никой днес не може да каже докога ще продължи ситуацията със затварящите се един по един големи заводи, с поставените пред фалит малки и средни фирми, с колапса пред хората, работещи в туризма, транспорта, услугите. Срещу това огромно предизвикателство Европа засега дава 37 милиарда евро - твърде малка сума
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета