Жени, висшисти, 30-49-годишни гласуваха най-масово в София

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7746223 www.24chasa.bg

Едва 11% от най-младите отидоха до урните

Сред 18-29-годишните Фандъкова е с по-голяма подкрепа от Манолова

В Пловдив избирателите на Дани Каназирева са гласували поравно за Димитров и Атанасов на втория тур

22% от подкрепилите Клисарова са дали вот за Портних

В Русе най-възрастните с масов вот за Пенчо Милков

Няколко неща трябва да споменем за отминалите вече избори в София. Първо, политическата интрига беше голяма и доведе до това определянето кой да управлява столицата да се реши на втори тур. Повече от 15 години в столицата не е имало такава интрига за кметския избор. Това си пролича и по резултатите – балотаж, при това оспорван.

Второто, което трябва да отбележим, е изненадата, която Борис Бонев поднесе с резултатите си. Трето, 8-те районни кметове на “Демократична България”. Четвърто, увеличаването на броя на общинските съветници на БСП от 7 на 15, както и на “Демократична България”. В духа на тези бележки може да се изброят още много неща, които дадоха отражение на резултатите в София.

Кой излезе да гласува на изборите на втори тур? Впечатление направи фактът, че избирателната активност на втори тур беше близка до активността на първи тур.

Кой гласува

на втори тур?

Според екзитполовете на “Тренд” повече жени, отколкото мъже излязоха да гласуват в неделя на втори тур – 41,3% мъже и 58,7% жени. Най-ниска активност се отчита при младите на възраст 18-29 г. – 11,1%. Традиционно младите са най-неактивната група по време на избори и това се потвърждава и на тези избори. Най-голяма активност на балотажа в столицата има при възрастите 30-39 г. и 40-49 г. - съответно 19% и 19,7%. 18,3% е групата на 60-69-годишните.

73,1% от гласувалите са хора с висше образование, 24,6% със средно. Малък е делът на гласоподавателите с основно и по-ниско образование – едва 2,3%. Относно етническия профил на избирателите в София 1,6% са от ромски произход, а 0,6% от турски. 97,8% са българите, които са посочили, че са гласували на втори тур. Необходимо е да се направи уточнение, че екзитполът се осъществява с анкетна карта, която се попълва от гласували. Тъй като тя се попълва от респондента, е важно да уточним, че делът на ромите може да по-голям, но в анкетите да са се определили като етнос българин.

23,6% от пенсионерите са се активизирали и са гласували на втори тур, а 69,4% е делът на работещите.

Как гласуваха?

По отношение на профила на гласуващите за Йорданка Фандъкова и Мая Манолова то според възрастта на гласоподавателите Фандъкова има по-голяма подкрепа спрямо Манолова от младите на възраст 18-29 г.

Сходни резултати като подкрепа между двете има при гласоподавателите на възраст 70+ (48,6% за Фандъкова и 48,3% за Манолова). Интересното тук е, че в страната възрастните хора гласуват предимно за БСП. София в това отношение е единственото изключение поради наличието на “сини” баби. По отношение на останалите възрастови категории се отчита по-голяма подкрепа за избрания кмет. Интересно е, че 50,3% от гласувалите пенсионери са подкрепили Фандъкова, а 45,9% Манолова.

По разбивките за гласуването на първи тур за кмет данните показват, че гласоподавателите на Борислав Игнатов и Борис Бонев са подкрепили в по-голям процент Мая Манолова, а не Йорданка Фандъкова. Отбелязалите “не подкрепям никого” на първи тур, на втори

са се

активизирали

в подкрепа

на Манолова

Тя има по-голям дял гласоподаватели и сред гласувалите за кандидати извън Борислав Игнатов, Бонев и Джамбазки.

“Тренд” проследи изборния ден в още четири града – Пловдив, Варна, Плевен и Русе.

Във Варна бе преизбран Иван Портних. Интересни акценти от демографския профил на гласуващите на втори тур във Варна е, че 22,4% от гласувалите на първи тур за Анелия Клисарова на втори тур са подкрепили Портних. По-голям процент от гласувалите за кандидата на БСП са подкрепили Костадин Костадинов – 65,6%.

И в Пловдив, подобно на София, виждаме, че гласувалите на втори тур са повече жени, отколкото мъже. Интересен акцент е, че вотът на гласоподавателите на Дани Каназирева е разпределен почти поравно между Здравко Димитров и Славчо Атанасов – 49,2% на 45,9%.

В Русе гласувалите на първи тур за кандидата на ВМРО – Българско национално движение (НФСБ), на втори тур в по-голям процент са подкрепили Пенчо Милков (56,1%) към 26,5% за Диана Иванова. Естествено, най-ниска подкрепа Диана Иванова има сред най-възрастните - 70+ години – 29,4%. 68,9% от тази възрастова група е подкрепила Пенчо Милков.

В Плевен подкрепата за Илиян Йончев на първи тур се е разпределила 70,5% към Георг Спартански и 20,5% към Мирослав Петров. Видно е от данните, че подкрепата към Калин Поповски и Цветан Антов също в по-големи дялове се е разпределила към Спартански и в по-малки към Петров.

Намери своя кмет
  • Протест с музика – по-добре, отколкото с бесилки

    Протест с музика – по-добре, отколкото с бесилки

    Какво ли не е видял Орлов мост през последните 30 години - и протестни вълни, и концерти. А в последните 80-ина дни - и шествия, и блокади, и палатки... Сега протестът се сети за тази символика и бе организиран концерт. Което определено изглежда по-добре от различни мрачни символи, които се появяваха сред недоволните на площада - ковчези, бесилки
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си