Щаб "24 часа": Сигналът за ГЕРБ и сценариите за Манолова

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7746382 www.24chasa.bg

Какви са поуките от приключилите местни избори за ГЕРБ и БСП? Какво показва резултатът от сблъсъка Фандъкова - Манолова в София? И какви са сценариите за политическото бъдеще на Манолова?

Зададохме тези въпроси на политолозите Румяна Коларова и Анастас Стефанов от Изследователския център “Тренд” и на социолога Васил Тончев.

Румяна Коларова, политолог:

Манолова може

да оглави блок

ляво-център

ГЕРБ бележи загуба в

мажоритарните битки,

не в пропорционалния вот

Тези местни избори ни показаха, че българите искат промяна както на управляващите, така и на опозицията.

Разбира се, сегашното искане за промяна не е като онзи категоричен протестен вот, който двукратно, през 2001 и през 2009 г., доведе до смяна на партийната система в България. Днес хората искат промяна, но същевременно не виждат алтернатива на сегашното управление.

Вторият показателен резултат от тези избори е много по-фрагментираното политическо представителство - като правило нито една партия няма самостоятелно мнозинство в общинските съвети. Това предполага, че вече

ГЕРБ няма да

може да

управлява сам,

или с аморфни

коалиционни

партньори

като “Патриотичния фронт”.

Трето, изборите показаха, че мнозинството от българските избиратели са десни по своите политически предпочитания. Но напреженията и фрагментациите между десните партии могат да доведат до ерозия и неефективност на дясното политическо представителство.

Това означава, че за да гарантира стабилно управление, ГЕРБ трябва да търси широка, а не минимално печеливша коалиция вдясно.

Четвърто - видяхме, че “Демократична България” обвързва ДСБ с политическо партньорство, което отива отвъд партийното семейство на ЕНП, към което ДСБ принадлежи. С други думи, “Демократична България” е инструмент за позициониране на ДСБ в политическия център с амбивалентна ляво-дясна политическа идентичност по модела на “Да България”.

Моето обяснение за резултата на балотажа в София е в отчаяните действия на Мая Манолова в последните дни преди него, когато тя в максимална степен опита да се идентифицира с “Демократична България”, като мотивира и стимулира част от десните избиратели да гласуват за нея.

Макар и декларативна, нейната подкрепа за основни приоритети на тази формация е мотивирала по-голямата част от избирателите на ДБ и да гласуват на втори тур, и да пуснат бюлетина за нея.

Политическата съдба на Манолова след този вот беше вече очертана от Нинова - тя може да оглави лявоцентристки политически проект, който да хвърли мост към дясноцентристките избиратели.

За мен равносметката от този вот е: в пропорционалната част от вота - този за общинските листи,

ГЕРБ може да

отстъпва, но не

бележи загуба

ГЕРБ губи в част от мажоритарните битки, преди всичко заради лошия персонален подбор - загуби преди всичко там, където бяха очевидни съмненията в личните качества на номинирания кандидат и същевременно имаше силен опонент, мобилизиращ подкрепа.

И ако на този вот процентът на одобрение за ГЕРБ не е съществено променен, то със сигурност делът неодобряващи ГЕРБ е с видим ръст. Индиферентните стават недоволни.

Анастас Стефанов, политолог от “Тренд”:

София вече не е

нито синя, нито

двуполюсна

С новия мандат Фандъкова

става най-дълго

управлявалият кмет на София 

Въпросът какво ни показаха тези местни избори съдържа много отговори, при това в различни посоки. Традиционно местните избори са едни от най-интересните в рамките на нашата демократична политическа система. Именно тук се разкриват и специфики, които протичат и се развиват по места в продължение на десетилетия. Това са и изборите, където регистрираме най-голям брой кандидати и най-много победители. Разбира се, работа на партийните централи е да направят своите интерпретации. Моят коментар ще се базира на три основни наблюдения.

Първо - съотношението между двете основни политически сили ГЕРБ - БСП. Ако кажем, че ГЕРБ запазва доминиращата си роля в местната власт, няма да преувеличим. Тук следва да отбележим, че

там, където

БСП надви

на II тур, ГЕРБ

все пак имат

водещо

или съществено или водещо представителство в общинските съвети. БСП възвръщат присъствие в местната власт. Независимо дали ще говорим за 3 + 1 областни града, резултатите са факт - Русе, Разград, Перник и Благоевград.

Във вътрешнопартиен план ГЕРБ демонстрира кондиция и организационна мощ, което със сигурност ще тушира напрежение в партията. Хоризонтът за продължаващо обновление, за което Борисов загатна, очевидно е легитимен след този изборен цикъл. В допълнение БСП завъртя пълния изборен цикъл с местните избори. Равносметката за Нинова играе в нейна полза.

Второ, регистрираме разширяваща се местна политическа фауна, която удържа на националния контекст и дори регистрира пробиви. Най-известният пример в момента е Тодор Попов. Но можем да продължим с Плевен, Добрич, Видин, Ямбол. В един допълнителен контекст следва да прибавим и това, че дългогодишните кметове на Монтана и Кюстендил са успели да инсталират именно такава независима местна и легитимна политическа фауна. Фактът, че ГЕРБ подкрепи градоначалниците на Монтана и Кюстендил, е достатъчно красноречив.

Третият ракурс - София е град в държавата и беше местни избори в местните избори. Безспорен център на внимание, но най-вече и заради оспорваната битка, която новоизбраният кмет Фандъкова даде срещу Мая Манолова. Но какво направи впечатление? Време е да се прекрати баналната теза, че София е “синя”, София е “дясна”. Това просто не отговаря на демографските процеси, които протичат през последните две десетилетия и реалностите, които следват от тях. Налице е много по-богата идеологическа амалгама, която надхвърля измеренията на дихотомията от “двуполюсния модел” през 90-те години.

Пробивът на организацията “Спаси София” с кандидатурата на Борис Бонев допълнително обогатява координатната система в столицата. Новостта е, че субекти извън партийния мейнстрийм успяват да налагат дневен ред и съответно да трупат политически капитал. Не на последно място, поемайки новия управленски мандат кметът Фандъкова, се превръща в най-дълго управлявалия градоначалник на столицата ни.

Васил Тончев, “Сова-Харис”:

Появи се ново ляво

Без Фандъкова ГЕРБ нямаше да победи в София 

Двата тура на местния вот тази година показаха няколко основни неща.

1. ГЕРБ продължава да е основната доминираща политическа сила и ще може спокойно да изкара пълния си мандат.

2. БСП се утвърди като политическа сила, но не и като алтернатива на ГЕРБ. В БСП има ентусиазъм и консолидация около социално-консервативната линия на Корнелия Нинова.

3. Новото явление в изборите е Борис Бонев и станалото в София. Казвам го, защото обикновено онова, което става в столицата, след време се случва и в страната. Това са хора, които започват да търсят политическо представителство. Очевидно те вече са достатъчно в количествено отношение, а са и осъзнати и обвързани така, че да намерят това представителство, включително и като лица. Това е социално и ляво по съдържание формирование, само че много различно от БСП. Социалдемократическото винаги е било за солидарност и справедливост, но основната му цел е справедливото разпределение за бедните и за нямащите.

Докато тези млади хора търсят справедливост и солидарност на съвсем друга основа.

За тях

оцеляването

изобщо не е

проблем

- те са с осигурен стандарт и потребление и затова търсят съвсем други сфери и изяви. Акцент на техните действия са екологията, различността, правата на човека и т.н. Противопоставянето комунизъм - антикомунизъм е изгубило смисъл в тези среди. И както вдясно има консервативно и либерално дясно, които на тези избори влязоха в много тежка битка и отношения, така и вляво може да се конфигурира освен консервативно ляво около лагера на Нинова, така и новото явление, което в някаква степен припозна Мая Манолова като възможен партньор.

В този смисъл, имайки предвид данните от екзитпола, не съм съгласен, че десните на вота в София някак се припознаха и свързаха с левите. Да, имаше някакъв брак по сметка във втория тур, но масов прилив между тях нямаше изобщо. Гласовете им се разделиха в подкрепата си за Фандъкова и за Манолова.

Докато младите леви около “Спаси София” преимуществено подкрепиха Манолова и помогнаха да стопи огромната разлика с Фандъкова. Тази конфигурация ще я видим още на следващите парламентарни избори.

Безспорно ГЕРБ спечели местния вот, но се показаха и опасности пред него. В София ГЕРБ спечели заради Фандъкова - не виждам друг печеливш за тях вариант в столицата. Ако не бяха заложили на нея, тази победа нямаше да се случи. В градовете, където ГЕРБ не спечелиха кметския стол, кандидатите им не бяха ярки.

БСП успя да затвърди някакви позиции, но и показа, че не е алтернативата, която може да събори ГЕРБ.

Колкото до политическото бъдеще на Мая Манолова, която на този вот отбеляза личен успех, въпреки че загуби, тя би могла да оглави някакъв проект в територията, освободена от Корнелия Нинова и БСП - либерално ляво.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е, че ЕС отделя само 200 млн. евро за борба с коронавируса. За какви ли не глупости се харчат милиарди. Случващото се в Италия показва, че никой не е застрахован. В Милано не ядат прилепи, а паста, но там заразата се разпространи мълниеносно, което идва да покаже, че това е нещо много страшно и огромният ресурс - научен, финансов
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност