Венцислав Венков: Със 77 гласа разлика искаме повторно броене в Шумен - още получаваме сигнали за нарушения

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7748369 www.24chasa.bg

Имаме снимки, клипове, очаквахме малко по-активна намеса на полицията в късните часове на изборния ден, казва кандидатът на БСП за кмет на града

- Г-н Венков, на балотажа в Шумен останахте втори, но опонентът ви Любомир Христов от ГЕРБ спечели с преднина от само 77 гласа. Затова в понеделник Корнелия Нинова обяви, че БСП ще иска повторно броене на бюлетините и евентуално касиране на изборите. Какви са основанията за това?

- Продължаваме да получаваме информация и сигнали от хората. Разказват ни странни неща - за контролиран вот, за протоколи, в които няма нанесени числа, за влизане на хора с написани номера на ръцете... Да не говорим за струпването между 18 и 19 ч на десетки избиратели в някои секции. Има

свидетели, които

разказват за

плащане на ръка,

за бусове, които

карат хората

При 25 500 подадени гласове в тези избори и при тази малка разлика е хубаво да има някаква справедливост и да знаем със сигурност, че резултатът е този, който се отчита в момента. Така че това ще е аргументът ни за повторно преброяване и касиране на изборите.

Имаме много факти, които го доказват - снимки, клипове, част от които сме пуснали в социалните мрежи. Имаше случаи, в които хората не се криеха пред нашите представители.

Очаквахме малко по-активна намеса на полицията в крайните часове на гласуването.

При 77 гласа разлика и при непрекъснато сменяне на водачеството в различните часове трябва да има яснота и честност.

- Смятате, че опонентът ви е спечелил благодарение на купен и контролиран вот, така ли?

- Дано не е така. Но

при тази малка

разлика трябва

да стигнем до

истината

Защото ние имаме информация и за политическа подкрепа на някои партии, които застанаха до нашия опонент - с изпращане на есемеси до активисти с призив да се гласува за определена партия.

- Това не е подсъдно...

- Не е подсъдно при положение, че това споразумение е ясно обявено.

- За кои партии става въпрос?

- Сега ще се въздържа да кажа. Но другата седмица ще стане ясно.

- А тези сигнали за купен вот подали ли сте ги в прокуратурата?

- Подали сме много сигнали в прокуратурата още в изборния ден - за купен вот, за контролиран, за нарушения. От председателката на СИК в едно шуменско село разбрах, че между 18 и 19 ч са нахлули 15-20 души да гласуват за определена политическа сила, наложило се идването на жандармерия. Кандидатът за кмет почти целия ден стоял в СИК и т. н. Но всичко това сме го подали своевременно до съответните органи.

- Убедени ли сте, че при повторно броене резултатът може да бъде във ваша полза? А ако се потвърди разлика в полза на кандидата от ГЕРБ?

- Ако отново

покаже тази

разлика, ще

поздравим

победителите

и ще им пожелаем успешна работа в името на града.

- И в такъв случай няма да искате касиране?

- Това ще го решат юристите. Но ако резултатът при повторното броене е същият, касирането е безпредметно. Ако юристите намерят други основания за касиране на изборите, ще поискаме такова.

Не можем да знаем какво ще покаже повторното броене. Но имаме съмнения, които са основателни и ни карат да мислим, че има някъде неща, които не са съвсем редни.

- Нинова изрази силна убеденост, че е възможно 5-ият областен град на БСП да се окаже Шумен.

- Дай боже! Имаме сериозни съмнения на база на сигналите, които достигат до нас. С колегите от щаба ги обобщаваме и ще ги представим като аргументи към искането ни за повторно броене.

- Споменахте, че една партия дала подкрепа на опонента ви - кой зад кого застана на балотажа?

- Ние имаме коалиционни партньори, но аз получих подкрепа и от много представители на партии, с които имаме сходни виждания за развитието на града. Без подкрепата им нямаше как от 7000 гласа да скоча на 12 500.

На първи тур знаете, че подкрепата е чисто партийна и тя почти съвпадна с очакванията ни - качваме си значително резултата. Но на втори тур удвоихме - очевидно става дума за настроенията на

хората в града,

които искат

промяна

И се надявам спечелилите засега да разчетат правилно този вот - хората искат нещо друго.

- В региона ви е важна подкрепата на ДПС - зад кого застанаха те?

- На този етап имам основания да смятам, че са зад ГЕРБ. Но ДПС вече не е толкова основен фактор. Например Местна коалиция ДБГ, което основно постави въпроса за водата като проблем, има повече гласове от ДПС и повече съветници. Така че, макар да има своето голямо значение,

ДПС вече не е

онзи определящ

фактор

Не знам дали са основателни подозренията ми, че те подкрепиха ГЕРБ, но това ще се види още на първото заседание на новия общински съвет в понеделник, когато ще трябва да изберем председател. Тогава ще стане ясно кой кого и срещу какво е подкрепял, какво ще получи за това, какви са договорките. Би ми било странно, ако ДПС и ВМРО застанат в един политически отбор - в подкрепа на ГЕРБ, което е встрани от всякаква политическа логика.

- А какво е разпределението на силите в ОС?

- ГЕРБ има 14 съветници, както и преди.

БСП качва -

имаме 10

съветници,

което е с 3 повече от досега. Местна коалиция ДБГ има 6, ДПС - 5.

- Как се отразиха на представянето ви вътрешнопартийните скандали - знаем, че в Шумен имаше напрежение в структурата?

- Те оказаха изключително голямо влияние. Изведнъж в лявото пространство се появиха 3-4 субекти, сред които и бившият ни кмет Красимир Костов. Той изненадващо се кандидатира от партия “Социалдемократи”, но никъде в предизборните си материали не написа името на партията и беше санкциониран от СИК. И на много места имахме информация, че се представя като кандидата на БСП. Взе над 2500 гласа и вкара двама съветници. И това разцепи много силно хората. Ако имаше монолитност на левицата, ние можехме да спечелим на първи тур.

Изказвам безкрайното си съжаление, че не успях да осъществя надеждата на тези хора, които видяха в мое лице възможността за промяна. Постигнах уникален резултат - да надскочиш два пъти партийния си вот с надеждата за промяна, но на този етап тя не се състоя.

Намери своя кмет
  • Висок акциз за добавките, от които се правят ментета

    Висок акциз за добавките, от които се правят ментета

    Новата наредба, която приравнява оводненото сирене с имитиращите продукти и то вече няма да може да бъде наричано сирене, е стъпка в правилната посока. Правилна, но не достатъчна. Срещу алчността на т.нар. бизнес трябва здрава ръка. Нека цената бъде свободна, но да бъдат наказани производителите на имитиращи продукти
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си