Журналисти и чиновници да минат PISA, за да няма фалшиви новини

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7850174 www.24chasa.bg

Липсата на базова грамотност в тези две прослойки вдигна възрастта за пенсия, даде децата на норвежците и произведе джендърите

Държавните чиновници обичат да произвеждат документи, които никой не чете. Докато някоя напориста млада журналистка не реши да впечатли и поради липса на източници на информация не вземе да прочете някой такъв документ. Вади, естествено, нещо бомбастично, което впечатлява редакторите, следва публикация на бомбата и впечатляване на останалите журналисти. А за телевизиите даже и не говорим, те там и на среден пръст захапват.

По тази схема се произвеждат в общи линии много повече фалшиви новини, отколкото всички руски агенти биха могли някога да измислят. По нея тази седмица “Труд” произведе и новината, че пак ще вдигат възрастта за пенсия, а по-преди други медии как норвежците ще ни вземат децата и че забраняват боя над жени, за да станат всички педерасти.

Четейки отчет за извършеното през миналата година по стратегията за демографско развитие, която е написана и изработена още през 2012 г., млада журналистка откри цяла глава с предложени мерки. Тази глава всъщност се пренася от година на година в доклада и това е указано в документа. Та заради това девойчето изпуснало истинските новини в отчета и взело, че произвело такава от 2012 г. Ама че възрастта за пенсиониране започна да расте от 2015 г. и тази мярка вече е изпълнена? Кво ти пука.

Сега, че за бой са и чиновниците от социалното министерство, също е истина. Няма човек с повече от 2 грама мозък, който да може да схване защо в един отчет за свършена работа фигурират мерки за бъдеща работа. И защо този текст от близо 30 страници всяка година се пренася от отчет на отчет. Точно по същия начин с едно неясно изречение същите тези социални чиновници провалиха стратегията за защита на детето и замесиха в цялата простотия даже Бойко Борисов.

Регулярно в България се тюхкаме колко са тъпи българските ученици и как ги късат на теста PISA. Това, ако не помните, е проверка на функционалната грамотност. Тоест на уменията да прочетеш текст, да го разбереш, да го приложиш в живота и пр., но пренесено във всички науки.

Преди да се кахърим за децата обаче, не е ли по-добре този тест да минат всички журналисти и цялата администрация (от чистачката до министъра). И който не успее да го издържи с поне 600 точки, сори, пич, бягай да сричаш пак в първи клас.

Случаят с вдигането на възрастта за пенсия, този с норвежците, които ни вземат децата, скандалът с джендърите са все продукт на неумението на българския чиновник да произведе ясен текст, а на журналистите - да четат с разбиране. Айде, марш в първи клас!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Без винетка там, където се движи градският транспорт

    Без винетка там, където се движи градският транспорт

    Проблемът “докъде с винетка” се задълбочи, защото бе изгубено много време в мудни преговори между Пътната агенция и някои общини. От общините успокояваха гражданите, че няма да се иска винетка в рамките на големия град, докато една сутрин най-неочаквано крайградските селища не осъмнаха със знака за задължително платен стикер
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност