Журналисти и чиновници да минат PISA, за да няма фалшиви новини

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7850174 www.24chasa.bg

Липсата на базова грамотност в тези две прослойки вдигна възрастта за пенсия, даде децата на норвежците и произведе джендърите

Държавните чиновници обичат да произвеждат документи, които никой не чете. Докато някоя напориста млада журналистка не реши да впечатли и поради липса на източници на информация не вземе да прочете някой такъв документ. Вади, естествено, нещо бомбастично, което впечатлява редакторите, следва публикация на бомбата и впечатляване на останалите журналисти. А за телевизиите даже и не говорим, те там и на среден пръст захапват.

По тази схема се произвеждат в общи линии много повече фалшиви новини, отколкото всички руски агенти биха могли някога да измислят. По нея тази седмица “Труд” произведе и новината, че пак ще вдигат възрастта за пенсия, а по-преди други медии как норвежците ще ни вземат децата и че забраняват боя над жени, за да станат всички педерасти.

Четейки отчет за извършеното през миналата година по стратегията за демографско развитие, която е написана и изработена още през 2012 г., млада журналистка откри цяла глава с предложени мерки. Тази глава всъщност се пренася от година на година в доклада и това е указано в документа. Та заради това девойчето изпуснало истинските новини в отчета и взело, че произвело такава от 2012 г. Ама че възрастта за пенсиониране започна да расте от 2015 г. и тази мярка вече е изпълнена? Кво ти пука.

Сега, че за бой са и чиновниците от социалното министерство, също е истина. Няма човек с повече от 2 грама мозък, който да може да схване защо в един отчет за свършена работа фигурират мерки за бъдеща работа. И защо този текст от близо 30 страници всяка година се пренася от отчет на отчет. Точно по същия начин с едно неясно изречение същите тези социални чиновници провалиха стратегията за защита на детето и замесиха в цялата простотия даже Бойко Борисов.

Регулярно в България се тюхкаме колко са тъпи българските ученици и как ги късат на теста PISA. Това, ако не помните, е проверка на функционалната грамотност. Тоест на уменията да прочетеш текст, да го разбереш, да го приложиш в живота и пр., но пренесено във всички науки.

Преди да се кахърим за децата обаче, не е ли по-добре този тест да минат всички журналисти и цялата администрация (от чистачката до министъра). И който не успее да го издържи с поне 600 точки, сори, пич, бягай да сричаш пак в първи клас.

Случаят с вдигането на възрастта за пенсия, този с норвежците, които ни вземат децата, скандалът с джендърите са все продукт на неумението на българския чиновник да произведе ясен текст, а на журналистите - да четат с разбиране. Айде, марш в първи клас!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Здрав контрол за фалшивите болнични

    Здрав контрол за фалшивите болнични

    Болен здрав носи - тази стара българска максима важи в пълна сила за фалшивите болнични. А те явно се увеличават и тази негативна тенденция трябва да бъде спряна, защото е в ущърб на всички граждани. Ако са верни цифрите, скокът на болничните само за година е с 200-300 хиляди. А нито хората в България са станали повече,
  • Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

    Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

    Изглежда доста готино да свалиш каската си. Е, по-яко е, когато си на мотор, но скоро ще трябва и на тротинетка. И нека противниците на идеята не забравят, че и футболистите играят с кори.  Още по темата с правилата за тротинетки вижте във видеозавещанието на седмицата с Димитър