250 лева за кожата на едно кутре

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7855950 www.24chasa.bg

Да те пуснат срещу смешна сума след гавра с живо същество, която си и заснел за кеф, не ражда превенция

Обикновено пиша или по исторически или по полицейски теми, както се казва - кой за каквото е учил. Следващите ми думи обединяват по странен начин и двете. Поводът е едно кученце. Гледах клипчето с онзи гражданин от ромски произход, който мъчеше едно кутре. Честно казано, минавам за човек със здрави нерви, но ми се догади. Случва ми се за трети път.

За пръв път така ми се догади, когато в Академията на МВР, в учебника по криминалистика видях черно бели снимки на едни нарязани на парчета баба и дядо. Втория път беше, когато като млад полицай намерихме в една кофа за боклук захвърлено мъртво посиняло бебе. И третия път беше сега, докато мъчеха кутрето.

И си зададох въпроса, до това ли ни доведе историята - едно истерясало обществото, където възпитателка крещи на малко детенце в детска градина “Мръсно животно, затваряй си устата, бе!”, докато някакъв криминално проявен елемент

рови и отравя,

души и подмята малко, безобидно и беззащитно кученце, а той се хили, изпаднал в някаква еуфория.

Това са двете страни на една и съща монета. Удоволствието да мъчиш, се отглежда. Това съм разбрал от скромния ми полицейски опит. Днес ще удушиш кутре или ще отрежеш лапата на коте, утре ще се гавриш с баба, докато й крадеш пенсията в някое северозападнало селце. Достатъчно е да изгледаш една емисия новини, за да разбереш, че 30 години след промените

ние буквално се

давим в насилие

Срещу жестокостта, бруталността, садизма на престъпника, световната история е измислила само едно оръжие - облечената в закон държавна репресия.

Ефективността на възмездието ражда страха от това да правиш лоши неща и това се нарича превенция. Превенцията е страх, че ще си получиш заслуженото. Всичко друго са купешки приказки и тежки юридически конструкции. Да те пуснат срещу 250 лева след гавра с живо същество, която си и заснел за кеф, и най-вероятно никога да не те осъдят за нищо, не ражда превенция. Всъщност този Закон за защита на животните въобще функционира ли?Има ли някой ефективно осъден или той е поредния закон за пред Европейския съюз?

Е, някой ще каже те пускат тези дето са трепали хора, пък ти искаш да осъдят някой заради някакво си там животно.

Човешкия живот наистина е най-висшата ценност, но насилието се ражда в

тъмната страна

на човешката

природа,

когато някой опита вкуса на това да мъчи безнаказано или ужаса на това да бъде мъчен безнаказано. Така са се родили най-зловещите престъпници в световната история. Така ни учеха по криминология.

И понеже виждам какво се случва в интернет след всяко насилие над баба, детенце или просто животинка, мога да ви кажа ,че там където държавата не раздаде правосъдие, винаги рано или късно се появява някой отмъстител от Дивия Запад като Уайт Ърп, само че без шерифска значка. И тогава ще станем хептен Дивия Изток.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Без правила не става - даже и за тротинетки

    Без правила не става - даже и за тротинетки

    Нашествието на тротинетките по улици, булеварди, тротоари и велоалеи предизвика известен артистично-екологичен хаос в движението и наложи спешно да се пишат правила. Защото и шофьори, и пешеходци в чудо се видяха от новите возила, които се движат абсолютно безразборно и безхаберно в големия град. В момента хора с тротинетки може да се видят
  • Да паразитираш върху наивници

    Да паразитираш върху наивници

    Как БСП отново “спечелиха” изборите НАПОСЛЕДЪК взе да ми харесва как Бойко Борисов търкаля стогодишната партия по паветата на София и я прави объркана и разногледа. Мая Манолова беше посочена за кандидат на БСП, преди Корнелия Нинова изобщо да схване за какво става дума. Дори само заради това трябва да си подаде оставката