Кой не почете падането на Берлинската стена или когато стената е в главата ти...

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7857296 www.24chasa.bg
Рушенето на стената Снимка: Ройтерс

Цял ден днес фейсбук се вълнува заради 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Хората споделят спомени - кой къде е бил, какво е правил, какво е почувствал. Световни политици говориха по митинги. Жан-Клод Юнкер дори сподели, че бил в триседмична кома и първото, което видял като се събудил, били кадри от падането на стената.

Стари седесари се вълнуваха в социалните мрежи. Александър Йорданов, сега евродепутат,  написа цяло есе.

"На 9 ноември 1989 г. Берлинската стена рухна. На следващия ден, 10 ноември, българските комунисти панически проведоха свой партиен пленум и на него свалиха от поста на генерален секретар на своята партия Тодор Живков. Бе ги хванало голямото шубе. И решиха да изиграят театрото със свалянето на Живков, за да оцелеят всички те, колективно. Че бяха се размисли за бъдещето на деца и внуци. Затова и 10 ноември не е никакво начало на демокрацията у нас, а ден първи на старата, но представяща се за нова, комунистическа театрална трупа, която си смени само името, за да си остане същата. А първото й голямо представление бе фалшифицирането на изборите за Велико народно събрание на 10 юни 1990 г. Второто бе импозантно - на 26 август 1990 г. комунистите си подпалиха партийния дом. И какъв парадокс: за да не останат по-назад от тях, на 26 декември 1991 г. съветските им другари си разрушиха Съветския съюз," пише Йорданов.

Бойко Борисов, преди да тръгне за Сърбия да открива магистрала, написа във Фейсбук: "Комунизмът е оставил такава пропаст в Европа, че 30 години след историческото падане на Берлинската стена, източните държави и досега трудно догонваме западните. Все още носим белезите му, все още имаме много работа, но посоката е вярна. България направи своя цивилизационен избор. Убеден съм, че трябва да отстояваме демокрацията и правото на свободен избор. Длъжни сме да не допускаме тоталитарните режими да ни разделят!"

Час преди него пост пусна и Йорданка Фандъкова: "30 години след разрушаването на Берлинската стена да си спомним, че разделението ни прави слаби, че противопоставянето ни връща назад, че силата е в ръцете ни, които разрушават стените и изграждат мостове, в умовете ни, които търсят истината.

Промяната не е дума, промяната е посока, в която си струва да вървим заедно."

Много хора - известни и неизвестни през деня обсъждаха какво всъщност се е случило преди 30 години. Сред тях очаквано ги нямаше Корнелия Нинова и Мая Манолова. Левите никога не са приемали тази промяна сърдечно. Най-неочаквано обаче я нямаше "градската десница" - никой от лидерите на "Демократична България" - Атанас Атанасов, Христо Иванов, Радан Кънев, не се изказа по въпроса. Сякаш такова събитие няма.

Към 21 ч. бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев написа: "Радио/FBмълчание на нЕкои “меломани” на 30- тата годишнина от падането на Берлинската стена? Знаете кои са,нали.....От ЛибераленОФ??"

Да, наистина нито президентът Румен Радев, нито супер активната му съпруга по някакъв начин отбелязаха събитието. 

"Когато стената е в главата ти, това е завинаги!" Тази фраза цитираха мнозина в социалните мрежи по този повод.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Здрав контрол за фалшивите болнични

    Здрав контрол за фалшивите болнични

    Болен здрав носи - тази стара българска максима важи в пълна сила за фалшивите болнични. А те явно се увеличават и тази негативна тенденция трябва да бъде спряна, защото е в ущърб на всички граждани. Ако са верни цифрите, скокът на болничните само за година е с 200-300 хиляди. А нито хората в България са станали повече,
  • Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

    Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

    Изглежда доста готино да свалиш каската си. Е, по-яко е, когато си на мотор, но скоро ще трябва и на тротинетка. И нека противниците на идеята не забравят, че и футболистите играят с кори.  Още по темата с правилата за тротинетки вижте във видеозавещанието на седмицата с Димитър