Всеки втори: Живея по-добре, отколкото през 1989 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7858181 www.24chasa.bg
Всеки втори: Живея по-добре, отколкото през 1989 г.

-- 1850 лв. за всеки, за да сме доволни от демокрацията.

Всеки втори: Живея по-добре, отколкото през 1989 г.

-- Трите кита на соцблагополучието апартамент, кола, вила,

отстъпиха ценностно пред “пари, за да покривам спокойно

разходите си”, свободата и спокойствието

според онлайн допитване на "24 часа"

30 години след 10 ноември 1989 г. всеки втори твърди, че живее по-добре, а мечтите му далеч надскачат социалистическия ценз за добър живот - апартамент, вила и кола. Това показва допитване на “24 часа” до читателите на сайта ни 24chasa.bg, в което до вчера следобед се бяха включили 4640 души. В допитването всеки може да гласува само по веднъж от един IP адрес.

Интересно е да сравним резултатите от това допитване с аналогично изследване, което “24 часа” направи точно преди 10 г., когато се навършваха 20 г. от 10 ноември 1989 г.

Тогава го проведохме сред 1060 жители на 23 областни града. Питахме хората как оценяват живота си по време на управлението на Тодор Живков и при демокрацията и какво днес прави живота им по-добър или по-лош.

Ако през 2009 г. 23,7% заявяват, че живеят по-добре, отколкото по време на соца, днес в онлайн допитването така отговарят 48 на сто.

45,8% преди 10 г. казваха, че живеят по-зле. Сега онлайн така отговарят една четвърт от анкетираните, но може да се предполага, че сред тях по-сериозно са представени живеещите в градовете.

Но и преди 10 г., и сега тези, на които качеството на живот не се е променило значително от паметната дата 10 ноември до днес, е около една пета.

И през 2009 г., и сега мнозинството от запитаните дава отрицателна оценка на управлението на Тодор Живков. Все пак 42% казват, че е било по-скоро добро.

Някой ще каже, че с времето негативите на онези 45 г. избледняват и остават етикетите за доброто - безплатни образование и здравеопазване, по-малка престъпност, сигурност, евтиния, но и дефицит на стоки, равна бедност. Когато преди 10 г. сме питали хората дали са одобрявали дейността на Тодор Живков, голяма част - 45%, са категорични: “Не”.

Социалното разслоение днес явно е потопило трите кита на социалистическия жизнен стандарт в класацията на важните неща за българина, които го правят доволен от живота. През 2009 г. в челото на тази класация за почти всеки трети е “Море със семейството всяка година” (31,7%), “Нов апартамент” (30,4%), а за всеки 4-и “висока заплата” (26,4%) и “нова кола” (24,2%). Днес семейното море всяка година и апартаментът не са свръхцелите на мнозинството от хората.

Колкото до високата заплата - 7% днес отбелязват, че това е най-важното. Но темата за доходите все пак е приоритетна, защото всеки 3-и, участвал в онлайн анкетата на “24 часа” (32%), споделя, че е важно да може да покрива спокойно разходите си.

Преди 10 г. процентът на отговорилите по този начин бе 4,2%. Сега обаче 21% сочат свободата, 12% спокойствието и 11% здравето като нещата, които трябва да имат, за да са доволни във времето на демокрацията.

За 5% най-важното условие за това е високата пенсия. 9 на сто искат стабилна и добра работа, докато преди 10 години са били 18,6%.

Преди десетилетие се опитахме да изчислим колко “струва” задоволството от живота по време на демокрация. Тогава 4-ма на всеки 10 българи твърдяха, че биха се чувствали добре с доходи до 800 лв. на член от семейството. (Виж графиката.)

Днес до 1000 лв. на калпак в едно домакинство не стигат - едва 6% твърдят, че такава сума е достатъчна.

Преди 10 г. над две трети от попитаните са посочили суми между 800 и 2000 лв. Днес скалата е отместена - всеки 2-и иска между 1000 и 2000 лв. на член от семейството. Ако сума от порядъка на 2000-2500 лв. през 2009 г. на човек в семейството са споменавали 3,1%, цели 41% днес посочват като необходими за доволен живот между 2000 и 3000 лв. на човек в едно домакинство. Или ако преди 10 години пресметнахме, че средната сума, която в очите на хората е необходима за член на домакинството за добър живот, е 893 лева, днес тя е 1850 лева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо са важни стимулите за дефицитни кадри

    Защо са важни стимулите за дефицитни кадри

    Винаги е било така - там, където има някакъв дефицит, трябва да се появят стимули, за да се преодолее той. Затова е съвсем логична идеята на просветния министър за онези професионални направления, в които има остър недостиг на кадри, да се даде едно силно рамо. В случая - за някои важни специалности, от които икономиката има нужда и днес
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока