Климатични избори? Британските избиратели искат партиите да се заемат с кризата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7859306 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

В момент, когато климатичната криза е на челно място сред грижите на британските избиратели, както установи неотдавна социологическо проучване, Зелената партия направи миналата седмица драматично предизборно обещание да похарчи 100 милиарда паунда за справяне с климатичните промени.

Макар че продължаващата битка за Брекзит остава основна тема на предизборната кампания за общите избори на 12 декември, позициите на партиите относно климатичните промени може да се окажат ключови след година на протести на "Бунта срещу унищожението" и младежки активизъм, вдъхновен от Грета Тунберг.

Сондаж на "КлайънтЪрт"(ClientEarth) установи, че според 54 процента от запитаните климатичните промени са достатъчно важен проблем, който може да повлияе на техния вот. Числото скача до 74 процента сред онези под 25 години.

Съответно Зелената партия, която понастоящем има един депутат в парламента, обяви правителствената си програма, включваща разходи от 100 милиарда паунда годишно за климатичната криза.

"Дали това са много пари? Преди повече от десетилетие, през 2008 г., британското правителство спаси Ейч Би О ЕС (HBOS) с план от порядъка на повече от 30 милиарда", каза евродепутатът Джина Даудинг, която е кандидат на изборите от Зелената партия за избирателен окръг Файлд.

"Това е добра сума, която трябва да помним, когато обмисляме правителствените разходи през 2019 г.", каза тя.

Партията обещава да блокира плановете за разширяване на летища и да инвестира в инфраструктура на обществения транспорт, а също така да настоява Великобритания да промени сегашния си краен срок да стане въглеродно неутрална от 2050 г. на 2030 г.

"Науката е категорична. Ако не успеем да ограничим глобалното покачване на температурите до 1,5 градуса, ще с изправим пред катастрофа с безпрецедентни размери", каза Александра Луиз Филипс, евродепутат от Зелената партия и кандидат за депутат от избирателен район Брайтън Кемптаун.

"Не можем да позволим тези избори да бъдат направлявани само от Брекзит. Следващите пет години ще са решаващи, ако искаме да забавим ефекта от климатичната криза. Изборите следващия месец трябва да бъдат избори за климатичните промени", каза тя.

Зелени групи похвалиха плановете.

"При условие, че планетата е в разгара на климатична криза, бързата декарбонизация на икономиката трябва да е в центъра на предизборната кампания на всяка партия", каза Дейв Тимс, директор по политическите въпроси в организацията "Приятели на Земята".

Лейбъристката партия обеща, че от 2022 г. всички британски домове ще бъдат въглеродно неутрални. Плановете включват саниране с двойни стъклопакети, слънчеви панели и изолация.

Лидерът на консерваторите Борис Джонсън междувременно потвърди основната си задача - "да реализира Брекзит".

При толкова различни предизборни послания, някои избиратели призовават за телевизионни дебати за климатичните промени.

"Жизнено важно е студентите да имат шанс да чуят от всеки евентуален бъдещ премиер какви са плановете му за справяне с климатичната криза", каза пред Фондация Томсън Ройтерс Замзам Ибрахим, председателка на Националния съюз на студентите.

"Всички проблеми изглеждат незначителни в сравнение със спешността и размера на климатичната и екологичната криза", добави тя.

(БТА)

  • По-строги мерки срещу вируса там, където има повече случаи

    По-строги мерки срещу вируса там, където има повече случаи

    Да се затваря цялата държава заради увеличените случаи на заразени с коронавирус очевидно не е добра идея. Затова не само в България, но и в Германия, Франция, Англия не искат да се връщат към този тежък режим. Първо, защото хората допълнително се натоварват и изнервят, и второ - защото това пряко удря по икономиката
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи