Какво може да очаква Сърбия от Макрон?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7861463 www.24chasa.bg
Еманюел Макрон СНИМКА: РОЙТЕРС

Няма съмнение, че Сърбия, Северна Македония и Албания ще имат пълната подкрепа на френския президент Еманюел Макрон по отношение на инициативата "мини Шенген", смята директорът на Центъра за глобализация Деян Милетич.

Сръбският президент Александър Вучич се среща днес с Макрон, от когото, както обяви, ще поиска подкрепа за "мини Шенген", както и отговор на въпроса какво е бъдещето на европейската интеграция на страните от региона.

Милетич е убеден, че мнението на Германия за регионалната инициатива е позитивно, като се има предвид, че и чрез Берлинския процес тя подкрепя сближаването в региона и че е твърде активна икономически в Сърбия и разчита на разширяване на пазара за германските предприятия, които работят в Сърбия.

"Франция обаче е много важна в този контекст заради политическите измерения и желанието да присъства икономически в Сърбия, а това значи и в региона. Не се съмнявам в подкрепата на Макрон и в неговото разбиране за тази инициатива", казва Милетич.

Според него Макрон разбира, че "мини Шенген" е добър начин всички в региона да покажат, че могат да се интегрират помежду си, а по-късно и в много по-широка общност, каквато е ЕС.

"По този въпрос при президента Макрон чукаме на отворена врата и тук няма никаква дилема, няма да има разминавания", казва Милетич.

Той очаква от френския президент и задълбочаване на двустранните отношения, защото се изгражда доверие, което ще означава много в стратегически смисъл преди всичко за Сърбия, но и за Франция, тъй като тя разчита на Сърбия като лидер в региона.

Милетич обръща внимание и на момента, в който се срещат двамата президенти, момент, в който Макрон обявява началото на по-различна, активна роля на ЕС. Това е важно послание, говорещо, че ЕС започва много по-динамично да се ангажира с въпросите за своето бъдеще, а в този контекст и със Западните Балкани и преговорите между Косово и Сърбия. Тези Макронови виждания ще бъдат основа за разговорите му с президента Вучич.

"Ние можем ясно да видим, че Франция е регистрирала омаловажаването на ЕС и на френската роля в процеса на диалога и компромисите", казва Милетич, като добавя, че това е станало, когато бе отказана балканската среща на върха по косовския въпрос, която беше предвидена да се състои в Париж.

Според него е очевидно, че френският президент не придава голямо значение на изборите в Косово и сред сегашните представители на косовските албанци не вижда хора, които да предлагат решения или конструктивни инициативи.

"Сигурен съм, че Франция желае развитие и мир в региона и в този контекст Сърбия е за нея ключът", казва Милетич.

Той припомня, че Франция е една от главните страни, които не подкрепиха започването на преговори за членство на Северна Македония и Албания с ЕС, а от Макроновите изявления стана ясно, че половината страни членки са били против преговорите с Албания.

С оглед на всичко това Милетич смята, че Макрон води конструктивна и много отворена политика, защото не разпространява илюзии и не "ухажва" нито една страна.

Бившият сръбски посланик във Франция Радомир Диклич посочва, че Сърбия не може да разчита на "индивидуалната подкрепа" на Франция в евроинтеграцията, а само на някакъв вид насърчение, което се отнася за целия регион.

По неговите думи, на срещата с президента Александър Вучич Макрон вероятно ще обясни по-подробно идеята за вътрешна реформа в ЕС и политиката на разширяване в бъдеще.

"Ние не можем да получим дата в този период. Нереално е да се очаква това, но сигурно президентът Макрон ще даде някои разяснения", посочва Диклич.

Според него самият факт, че президентът Вучич днес се среща с френския президент е позитивен, защото става дума за "поддържане на двустранния диалог", но добавя, че не вярва във възможността Сърбия да получи подкрепа индивидуално.

"Можем да получим насърчение, което и досега се даваше за Западните Балкани. Макрон е твърд привърженик на реформирането на ЕС преди приемането на други членки. Разбира се, той не решава сам, но във всички случаи думата на Франция се слуша в рамките на ЕС", казва Диклич за Танюг.

Той оценява, че последните събития, когато Северна Македония и Албания не получиха дата за започване на преговори на Европейския съвет, говорят за криза в процеса на вземане на решения в ЕС и че застоят в разширяването по някакъв начин е повратна точка в създаването на нов профил на ЕС.

Професорът от факултета по политически науки Слободан Самарджич изтъква, че след Макроновите изявления трябва да се види в каква посока ще се променят целите на ЕС.

Сърбия и регионът трябва да приемат новата реалност - че няма присъединяване към ЕС и че е нужен нов модел на сътрудничество, нов вид договорен модел между ЕС и страните от региона, защото, припомня Самарджич, съществуващото Споразумение за стабилизиране и асоцииране е имало за цел системата на държавите кандидатки да се промени изцяло, за да станат те готови за членство.

(От БТА)

  • По-строги мерки срещу вируса там, където има повече случаи

    По-строги мерки срещу вируса там, където има повече случаи

    Да се затваря цялата държава заради увеличените случаи на заразени с коронавирус очевидно не е добра идея. Затова не само в България, но и в Германия, Франция, Англия не искат да се връщат към този тежък режим. Първо, защото хората допълнително се натоварват и изнервят, и второ - защото това пряко удря по икономиката
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи