Умната с ремонта на правилата за избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7863624 www.24chasa.bg

Точно преди 5 години Изборният кодекс беше ремонтиран, така да се каже, направо преоран. И Мая Манолова оглавяваше комисията, която създаде новите правила.

Минаха поредните избори и хоп - дайте пак да променяме кодекса, настояват депутати от различни партии. Защото имал кусури и пороци. Хубаво е наистина изборите в България да се провеждат при ясни правила, които не дават възможност за мъртви души в списъците, за огромен брой недействителни бюлетини, за феномена 15/15 и всякакви други недомислия.

Но още по-хубаво ще бъде, ако промените се обмислят на трезва глава, а не веднага след изборния махмурлук, защото той със сигурност не е добър съветник. Да се питат всички водещи политически партии, но и експерти, да се видят пак и пак схемите, по които в Европа се правят избори. И чак тогава да се излиза с предложения и идеи. Защото аман от недомислени закони, които на следващите избори пак ще кажем, че не работят както трябва.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо са важни стимулите за дефицитни кадри

    Защо са важни стимулите за дефицитни кадри

    Винаги е било така - там, където има някакъв дефицит, трябва да се появят стимули, за да се преодолее той. Затова е съвсем логична идеята на просветния министър за онези професионални направления, в които има остър недостиг на кадри, да се даде едно силно рамо. В случая - за някои важни специалности, от които икономиката има нужда и днес
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока