Умната с ремонта на правилата за избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7863624 www.24chasa.bg

Точно преди 5 години Изборният кодекс беше ремонтиран, така да се каже, направо преоран. И Мая Манолова оглавяваше комисията, която създаде новите правила.

Минаха поредните избори и хоп - дайте пак да променяме кодекса, настояват депутати от различни партии. Защото имал кусури и пороци. Хубаво е наистина изборите в България да се провеждат при ясни правила, които не дават възможност за мъртви души в списъците, за огромен брой недействителни бюлетини, за феномена 15/15 и всякакви други недомислия.

Но още по-хубаво ще бъде, ако промените се обмислят на трезва глава, а не веднага след изборния махмурлук, защото той със сигурност не е добър съветник. Да се питат всички водещи политически партии, но и експерти, да се видят пак и пак схемите, по които в Европа се правят избори. И чак тогава да се излиза с предложения и идеи. Защото аман от недомислени закони, които на следващите избори пак ще кажем, че не работят както трябва.

  • Тази година се видя - освен вируса заразна е и човещината

    Тази година се видя - освен вируса заразна е и човещината

    В годината, която си отива след малко повече от месец, на фона на големите изпитания, на които ни подложи коронавирусът, още по-ярко изпъкват добротата, човещината, всеотдайността. Добре, че е така, защото, когато десетки разделителни линии са плъзнали в обществото, има нужда от примери, които да ни обединяват
  • Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

    Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

    Протестите вече не са срещу Борисов или срещу Гешев, а срещу правото на близките ни да поемат дъх “80 към 20” - това вече далеч не е само схема за запазване на работните места в засегнати бизнеси. За все повече хора с този символ може да се опишат отчаяните им опити да си поемат въздух. 80 насечени вдишвания