Когато няма филтри за опасните на пътя

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7870132 www.24chasa.bg

Преди няколко месеца държавната агенция по пътна безопасност настояваше да се въведат психологически и физически тестове за шофьорите над 60 години заради зачестилите инциденти с хора зад волана на пенсионна възраст. Във вторник 5-годишната Рая от Русе стана третата жертва на 76-годишния шофьор на камион Петко С.

При това той вече е осъждан два пъти. Първия път е убил човек на пътя, а при втория инцидент жертвата е била със счупени крайници. Въпреки всичко този много рисков шофьор продължава да кара и ето - нова жертва.

Трябва да се променят правилата и поне професионалните водачи задължително да минават през опреснителни курсове. Също така контролът при медицинските прегледи трябва да се затегне, за да се намалят катастрофите заради влошено здраве на шофьорите. Такива прегледи преминават всички водачи преди подновяването на шофьорската си книжка на всеки 10 г., но в повечето случаи те са фиктивни и включват само преглед на зрението.

  • Който гледа сериали, не гори знамена

    Който гледа сериали, не гори знамена

    Много смисъл има в идеята на Българската национална телевизия да се направи балкански медиен хъб, с който да се обменят програми и филми на страните от региона. И БНТ вече е започнала разговори с обществената телевизия на Северна Македония в тази посока. Става дума за официална размяна на програми, филми, за съвместни продукции
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност