Когато няма филтри за опасните на пътя

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7870132 www.24chasa.bg

Преди няколко месеца държавната агенция по пътна безопасност настояваше да се въведат психологически и физически тестове за шофьорите над 60 години заради зачестилите инциденти с хора зад волана на пенсионна възраст. Във вторник 5-годишната Рая от Русе стана третата жертва на 76-годишния шофьор на камион Петко С.

При това той вече е осъждан два пъти. Първия път е убил човек на пътя, а при втория инцидент жертвата е била със счупени крайници. Въпреки всичко този много рисков шофьор продължава да кара и ето - нова жертва.

Трябва да се променят правилата и поне професионалните водачи задължително да минават през опреснителни курсове. Също така контролът при медицинските прегледи трябва да се затегне, за да се намалят катастрофите заради влошено здраве на шофьорите. Такива прегледи преминават всички водачи преди подновяването на шофьорската си книжка на всеки 10 г., но в повечето случаи те са фиктивни и включват само преглед на зрението.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • И хайде без опорки, че Перник ще изпие водата на София

    И хайде без опорки, че Перник ще изпие водата на София

    Експерти вече се произнесоха, че идеята да тръгне вода за Перник от язовир “Белмекен” през водопреносната мрежа на София е единственото възможно и рационално решение. При това се предвижда да се изградят 20 км трасе и пречиствателна станция, за да има София резервен водоизточник.  Освен това в язовирите “Искър” и “Бели Искър”
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя