Когато няма филтри за опасните на пътя

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7870132 www.24chasa.bg

Преди няколко месеца държавната агенция по пътна безопасност настояваше да се въведат психологически и физически тестове за шофьорите над 60 години заради зачестилите инциденти с хора зад волана на пенсионна възраст. Във вторник 5-годишната Рая от Русе стана третата жертва на 76-годишния шофьор на камион Петко С.

При това той вече е осъждан два пъти. Първия път е убил човек на пътя, а при втория инцидент жертвата е била със счупени крайници. Въпреки всичко този много рисков шофьор продължава да кара и ето - нова жертва.

Трябва да се променят правилата и поне професионалните водачи задължително да минават през опреснителни курсове. Също така контролът при медицинските прегледи трябва да се затегне, за да се намалят катастрофите заради влошено здраве на шофьорите. Такива прегледи преминават всички водачи преди подновяването на шофьорската си книжка на всеки 10 г., но в повечето случаи те са фиктивни и включват само преглед на зрението.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо са важни стимулите за дефицитни кадри

    Защо са важни стимулите за дефицитни кадри

    Винаги е било така - там, където има някакъв дефицит, трябва да се появят стимули, за да се преодолее той. Затова е съвсем логична идеята на просветния министър за онези професионални направления, в които има остър недостиг на кадри, да се даде едно силно рамо. В случая - за някои важни специалности, от които икономиката има нужда и днес
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока