Любомир Спасов: Екологията и опазването на околната среда са приоритет за “Топлофикация - Перник”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7871384 www.24chasa.bg
Любомир Спасов

Усилията ни са насочени към гарантиране на качествена услуга и коректно отношение към абонатите ни, казва изпълнителният директор на "Топлофикация - Перник"

- Инж. Спасов, откакто сте директор, минахте през много трудности, кое беше най-тежко за вас?

- Като се замисля, може би твърденията, че чрез дейността си ние замърсяваме въздуха в града. Аз съм от Перник, това е моето родно място. Мислите ли, че аз ще позволя чрез дейността на предприятието да тровя съгражданите си и семейството си. Това твърдение беше безумно!

Заемайки този пост, осъзнах, че няма да е никак лесно. Ежедневно аз и екипът ми се сблъскваме с проблеми от различно естество. Имаше период, в който се налагаше постоянно да се обясняваме пред вас, медиите, и като цяло пред обществото, че не тровим Перник. Помните, че неправомерно ни беше наложена принудителна административна мярка за спиране на дейността ни за няколко дни, и то за старо нарушение, която по-късно бе отхвърлена с решение на административния съд в Перник.

Важното е, че всичко мина и че успяхме да докажем и убедим жителите на града ни и компетентните институции, че не Топлофикацията замърсява въздуха. Ние сме постоянно под наблюдение за изпусканите емисии в атмосферния въздух. Няма причина перничани да се притесняват.

- Какво направихте, за да убедите хората в думите си?

- Работим упорито и инвестираме цялата си енергия в това да поддържаме дружеството. Непрекъснато анализираме и сме фокусирани върху удовлетворяването на изискванията на нашите клиенти.

Разберете, ние не мислим от днес за утре, а имаме изградена визия как да действаме. Екологията и опазването на околната среда са наш основен приоритет. С екипа ми обръщаме внимание на всички детайли. Не работим, за да ни мине просто работният ден. Ние сме отговорни пред нашите абонати и пред всички останали жители на града ни. В Перник няма много алтернативи на централното отопление и затова хората разчитат на нас. Всички подобрения, които правим, са, за да намалим вероятността от аварии и отоплителният сезон да премине успешно.

Спечелили сме доверието на една немалка част от перничани и продължаваме работа, за да убедим и останалите да се присъединят към услугите ни.

- Заради създалото се напрежение в града ли оттеглихте инвестиционното си намерение за изгаряне на RDF?

- Да, видяхте какво стана! Просто не ни е минавало за миг през ума, че ситуацията може да ескалира по такъв начин. Знаете ли, странното бе, че ние не сме горили регулярно отпадъци, защото не сме имали постоянно разрешение. Просто официално бяхме входирали инвестиционно намерение за оползотворяване на отпадъци като част от нашата обичайна производствена дейност и точка.

Чухме съгражданите си. Не искат да се изгаря RDF, няма да се изгаря. За нас е важно мнението на хората.

- Умишлено ли бе всичко според вас?

- Напълно умишлено настроиха хората срещу нашите планове. Дезинформацията, която надделя, се трансформира в тотален хаос.

- По-късно внесохте ново инвестиционно намерение, нали така?

- Да. Новото инвестиционно намерение е като допълнително гориво да се използва само биомаса, за което ще бъде проведена нова процедура.

- Разкажете ни накратко за него.

- Ако получим разрешение, смилането на биомасата ще се извършва чрез нови съоръжения, като за съвместното изгаряне на биомаса и въглища ще бъдат частично преустроени четвърти и пети парогенератор.

- Усилията ви към какво са насочени?

- Стабилност на предприятието. Гарантиране на качествена услуга и коректно отношение към абонатите ни.

  • Защо свободолюбивите интелектуалци дразнят

    Защо свободолюбивите интелектуалци дразнят

    Държавата не е спряла. Милиони хора ходят всеки ден на работа, въпреки че ги е страх. Има ток, вода, интернет, телевизиите работят, печатат се вестници, дори “Арсенал” възобнови работата, даже санирането продължава. Нивите се орат, кравите се доят, границите се пазят. Но от уикенда върви един патос, че ограниченията са толкова тежки - глобяват за
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета