Министър: Не съм се договарял с частни фондове за тишина около втората пенсия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7871927 www.24chasa.bg
Бисер Петков

Още на 9 август 2018 г. подчертах, че в кодекса за социално осигуряване има възможност средствата по нея да се прехвърлят към НОИ, пише в право на отговор до "24 часа" Бисер Петков

 

В публикацията в броя от 14 ноември 2019 г. на в. “24 часа” “Вече официално - втората ни пенсия изгоря във финансовата пирамида” с автор Виктор Иванов се съдържат неверни твърдения, които лично ме засягат. Привеждайки некоректни данни* за дейността на пенсионноосигурителните дружества, авторът твърди: “именно тези данни правят доста странно решението на държавата в лицето на социалния министър Бисер Петков да влезе в съюз с фондовете и да не агитира хората да се прехвърлят към НОИ”.

Категорично опровергавам твърдението в цитирания текст и възразявам срещу прокараното в целия материал внушение, че има договорка между социалния министър и частните фондове две години координирано да пазят тишина, вместо да информират хората за дадената възможност в законодателството за прехвърляне към НОИ.

Считам за недопустимо от позицията си на министър на труда и социалната политика

да “агитирам”

в посока на едно

или друго

решение

(избор), което законодателят е предоставил на осигурените лица. Но заемайки различни отговорни постове, свързани с пенсионното осигуряване, винаги съм се ръководил от защитата на техните интереси. Доказателства за това са както инициираните от мен проекти на нормативни актове, така и многобройните ми публични изяви, които са широко отразени от медиите. Защитата на осигурените лица беше мой приоритет и при разработването на законовите регулации за изплащането на натрупаните средства в пенсионните фондове, които Министерството на труда и социалната политика (МТСП) представи пред обществеността на 12 ноември тази година.

Бих искал да подчертая, че създаването на междуведомствена работна група с участието на отговорните институции, социалните партньори, представители на академичната общност и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване през август 2017 г. е в изпълнение на заложената в управленската програма на правителството мярка за регламентиране на фазата на изплащане от втория пенсионен стълб. Тя имаше за цел именно да създаде пълно и непротиворечиво регулиране на фазата на изплащане от втория пенсионен стълб, което би улеснило информирания избор на осигурените лица,

включително

за прехвърляне

към НОИ,

предоставен им с промени в законодателството от 2015 г.

На 10 април 2018 г. на интернет страницата на МТСП беше публикувана за обществени консултации концепция за регламентиране на фазата на изплащане, която съдържа анализ на натрупванията по индивидуалните партиди в универсалните пенсионни фондове (УПФ) и очакваните размери на пенсиите от УПФ. Данните за сравнително малките натрупвания по партидите на първите групи пенсионери от УПФ и на тази база относително ниските размери на пенсиите от УПФ бяха широко коментирани в медиите. На основата на тази концепция работната група подготви законопроект, който беше представен пред медиите на брифинг в МТСП на 9 август 2018 г. (снимката към материала е от този брифинг).

При представянето на първия вариант на законопроекта изрично подчертах, че в Кодекса за социално осигуряване съществува възможността за прехвърляне на средствата от УПФ в НОИ и тази опция може да бъде използвана от

хората, които

преценят, че това

е по-изгодно

за тях

Тези мои думи са цитирани от всички медии, включително и в. “24 часа”.

Представеният на 9 август 2018 г. проект беше официално изпратен на компетентните институции с покана към Министерството на финансите и Комисията за финансов надзор да допълнят законопроекта със законовите регулации за капиталовите изисквания към доставчиците на пенсионни продукти. След получаването на предложенията и бележките на двете институции през февруари 2019 г. работата на работната група продължи до края на октомври, а изготвеният проект беше представен на кръгла маса с цел да се даде широка гласност сред заинтересованите лица.

Не приемам заключението на автора, че “втората пенсия официално е финансова пирамида”. Възприетият през 1999 г. в българското законодателство модел на капиталово пенсионно осигуряване е базиран на дефинираните вноски. Пенсионноосигурителните дружества не поемат задължения за осигуряване на определен размер пенсия.

Убеден съм, че първата стъпка за решаване на проблемите в тази област е регламентирането на фазата на изплащане на пенсии от УПФ по прозрачен, ясен и непротиворечив начин.

* Некоректно авторът ми приписва твърдението, че за целия 19-годишен период доходността на УПФ е 2%. В дискусията на кръглата маса отбелязах, че една от причините за сравнително малките натрупвания по индивидуалните партиди в УПФ е сравнително ниската доходност, като цитирах последните официални данни на КФН за средната годишна доходност за последните 24 месеца, която е 1,55%.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Инфлация за вота на недоверие

    Инфлация за вота на недоверие

    Вотът на недоверие към правителството е обичаен инструмент на демократичното управление. Ако той успее, правителството пада, отива се към опити за съставяне на ново или направо към предсрочни избори. Само че в новата ни история досега нито едно правителство не е падало след вот на недоверие. Историята с кабинета на Филип Димитров беше съвсем друга
  • Най-накрая някой от малкия екран се обръща към поколението ми

    Най-накрая някой от малкия екран се обръща към поколението ми

    Много ясно си спомням летата в Бургас (някои деца си имаха село, аз си имах Бургас) и вечерите, които традиционно изглеждаха по следния начин: дядо редеше пасианс в кухнята след задължителната салатка с ракийка, а пък в хола баба се излягаше на дивана и гледаше “Шоуто на Слави”. По-скоро го слушаше, защото баш пред телевизора аз усърдно се опитвах