Битото бебе и акушерката - тъжна равносметка и тъжни въпроси

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7880267 www.24chasa.bg

16 г. затвор за опит за убийство на новородено за акушерката, пребила 4-дневното бебе Никол през 2015 г., и 400 хил. лв. кръвнина, която тя трябва да плати на родителите ѝ за стореното.

Това е наказанието, което Софийският апелативен съд определи за най-малко 39-те удара по новороденото от акушерката Емилия Ковачева. Присъдата е 2 г. по-малка от наложената при първото разглеждане на делото от Софийския градски съд.

Дали мъката на родителите на пострадалото детенце ще намери поне морална утеха в тази присъда? Никол, родена здрава, днес страда от епилепсия. Не е ясно доколко ще бъде платено присъденото обезщетение, което би позволило на Никол да се лекува. Такава е тъжната равносметка.

А тъжният въпрос е какво е това, което може да тласне някого, който трябва да се грижи за най-беззащитните човешки създания, да се нахвърли върху тях и да им причинява болка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо са важни стимулите за дефицитни кадри

    Защо са важни стимулите за дефицитни кадри

    Винаги е било така - там, където има някакъв дефицит, трябва да се появят стимули, за да се преодолее той. Затова е съвсем логична идеята на просветния министър за онези професионални направления, в които има остър недостиг на кадри, да се даде едно силно рамо. В случая - за някои важни специалности, от които икономиката има нужда и днес
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока