30 години от първия митинг след падането на Живков!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7884563 www.24chasa.bg

Събуждането на “спящия човек” - така са наричали България в дипломатическата преписка на Вашингтон от и до София

Тридесет години от първия митинг!

Митингите в първите месеци след оставката на Живков са като километрични камъни в събуждането на “спящия човек”. Така са наричали България в дипломатическата преписка на Вашингтон от и до София.

Първият митинг - 18 ноември 1989 г.

Вторият - 10 декември 1989 г.

Третият - 14 януари 1990 г.

Първият създаде модела - политически речи съобщаващи общите актуални пароли; демонстрация и укрепване на единството; множеството огласява лозунгите, до които е стигнало.

На първия - най-общи демократични формули, на третия - резолюция за преговорите на кръглата маса с БКП...

Ще споделя свое преживяване. Още при замислянето за създаване на Клуба 1988 пред мен изсрасна държавата. Имах едва ли не усещане за физически обект. Гигантска мудна машина с огромен маховик. Нито спира, нито тръгва изведнъж. Валяци, зъбчатки, щампи, преси, пещи, леярни, релси, котли, бутала - бучи, трака, мели, сече, претопява, излива... Държава!

Мисля, че не само аз имах подобно усещане. Приеманите документи - на митинги и на разни срещи, бяха отправени и съобразени с външната реалност - държавата и условията, в които тя функционира. Рядко и временно се появяваха изблици на желания и фантазия. Господстваше на равнището на инстинкта разбирането, че и най-радикалната реформа трябва да е съобразена с реалността.

За съжаление, това продължи до лятото на 1991 година.

(От фейсбук)

  • Таксито да поскъпне? А кой ще се вози?

    Таксито да поскъпне? А кой ще се вози?

    Добър момент избраха такситата да искат вдигане на цената, няма що! В криза и пандемия. Националният таксиметров синдикат настоява началната тарифа да стане 3 пъти минималната за километър. Това е сериозно увеличение спрямо сегашното правило, че първоначалната тарифа може да е с 50% по-висока от цената на километър
  • Частичен локдаун или пълен нокаут

    Частичен локдаун или пълен нокаут

    Да познавате случайно един собственик на ресторанти в София с два положителни теста за К-19? Аз не, но жена му ми писа на месинджъра. Правела съм приятно впечатление, та затова директно ме пита: “Можете ли да ми съдействате за връзка с генерал Мутафчийски?” Съпругът ѝ се влошил, трябвало спешно да го приемат във Военна болница