30 години от първия митинг след падането на Живков!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7884563 www.24chasa.bg

Събуждането на “спящия човек” - така са наричали България в дипломатическата преписка на Вашингтон от и до София

Тридесет години от първия митинг!

Митингите в първите месеци след оставката на Живков са като километрични камъни в събуждането на “спящия човек”. Така са наричали България в дипломатическата преписка на Вашингтон от и до София.

Първият митинг - 18 ноември 1989 г.

Вторият - 10 декември 1989 г.

Третият - 14 януари 1990 г.

Първият създаде модела - политически речи съобщаващи общите актуални пароли; демонстрация и укрепване на единството; множеството огласява лозунгите, до които е стигнало.

На първия - най-общи демократични формули, на третия - резолюция за преговорите на кръглата маса с БКП...

Ще споделя свое преживяване. Още при замислянето за създаване на Клуба 1988 пред мен изсрасна държавата. Имах едва ли не усещане за физически обект. Гигантска мудна машина с огромен маховик. Нито спира, нито тръгва изведнъж. Валяци, зъбчатки, щампи, преси, пещи, леярни, релси, котли, бутала - бучи, трака, мели, сече, претопява, излива... Държава!

Мисля, че не само аз имах подобно усещане. Приеманите документи - на митинги и на разни срещи, бяха отправени и съобразени с външната реалност - държавата и условията, в които тя функционира. Рядко и временно се появяваха изблици на желания и фантазия. Господстваше на равнището на инстинкта разбирането, че и най-радикалната реформа трябва да е съобразена с реалността.

За съжаление, това продължи до лятото на 1991 година.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо са важни стимулите за дефицитни кадри

    Защо са важни стимулите за дефицитни кадри

    Винаги е било така - там, където има някакъв дефицит, трябва да се появят стимули, за да се преодолее той. Затова е съвсем логична идеята на просветния министър за онези професионални направления, в които има остър недостиг на кадри, да се даде едно силно рамо. В случая - за някои важни специалности, от които икономиката има нужда и днес
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока