Здрав контрол за фалшивите болнични

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7884597 www.24chasa.bg

Болен здрав носи - тази стара българска максима важи в пълна сила за фалшивите болнични. А те явно се увеличават и тази негативна тенденция трябва да бъде спряна, защото е в ущърб на всички граждани.

Ако са верни цифрите, скокът на болничните само за година е с 200-300 хиляди. А нито хората в България са станали повече, нито са станали обект на някаква извънземна пандемия. Очевидно е, че единствено се увеличават тарикатите, които си решават лични проблеми, като си вземат фалшиви болнични. Че дори така си удължават ваканциите или пък си правят домашните ремонти.

На всичко това трябва да се сложи край, а единственият разумен начин е да се затегне здраво контролът. Включително като се засилят проверките - защо не и на всеки отделен случай, както и да се ускори въвеждането на електронната здравна карта. Тогава лесно ще се види кой кога и защо си взема болничен и дали той е истински, или фалшив.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо са важни стимулите за дефицитни кадри

    Защо са важни стимулите за дефицитни кадри

    Винаги е било така - там, където има някакъв дефицит, трябва да се появят стимули, за да се преодолее той. Затова е съвсем логична идеята на просветния министър за онези професионални направления, в които има остър недостиг на кадри, да се даде едно силно рамо. В случая - за някои важни специалности, от които икономиката има нужда и днес
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока