Инж. Добромир Чочов: Купих най-модерната техника за спасяването на хан Аспарух

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7892606 www.24chasa.bg

Петима композитори са автори на музиката във филма на Людмил Стайков “Ханът и империята”

Инж. Добромир Чочов е основател и собственик на “Доли Студио Медия” - водеща компания в областта на производството, постпродукцията, адаптацията, превода, субтитрирането и дублажа на филми.

Стойко Пеев в ролята на хан Аспарух
Стойко Пеев в ролята на хан Аспарух

Копродуцент е на голяма част от съвременните български филми, от които последните са “Ирина”, “В кръг”, “Имало една война”.

Продуцент е на “Другият наш възможен живот”, “Сбогом, Джони”, на документалния “Братя Георгиеви: Евлоги и Христо” и др.

- Как се роди идеята да вдъхнете нов живот на “Хан Аспарух”, г-н Чочов?

- Предложих на акад. Людмил Стайков да реставрираме филма му. Той се съгласи. Решихме, че е хубаво да направим нова версия, да увеличим ритъма, да премахнем някои кадри.

Трилогията “Хан

Аспарух” е 6 часа,

трудно се гледа толкова дълъг филм, макар и разделен на три серии.

- Защо избрахте точно “Хан Аспарух”?

- Защото е един от най-мащабните филми в света, не само в България. Той е филм паметник, който разказва за създаването на българската държава, но нямам спомен да е даван често по екраните и по телевизиите. Прекалено черни и негативни филми излизат в момента, но ни трябват и позитивни и жизнеутвърждаващи филми, а “Хан Аспарух” е точно такъв. Той не е политически обвързан, не носи привкус на партийна идеология.

- Родолюбив филм бих го нарекъл...

- Да. Всеки, който го е гледал, сигурно е усетил тръпка. Силно впечатляват мащабните сцени и организацията за заснемането им... Надали в бъдеще някой ще може да заснеме такъв епохален филм като “Хан Аспарух”.

- При това той е сниман през 1979 и 1980 г., когато нямаше такава модерна техника, с каквато се правят филмите днес...

- Това е уникалното във филма. Как се организира и как се управлява една такава маса от хора?! Като говорим за 40-50 хиляди статисти, те наистина са толкова, а не е компютърен трик. Впечатляват от гледна точка на възможности, мащаб, замах... Сигурно в този филм са взели участие като логистика и обслужване над 100 хиляди души.

- Какво точно направихте, за да реанимирате “Хан Аспарух”?

- Филмът е национално богатство, национална ценност. Съхранява се в Българската филмотека. Чрез договор с Националния филмов център получихме възможност да реставрираме оригиналната трилогия. От филмотеката реагираха много бързо и адекватно и ни бяха предадени над 160 кутии с негативи, позитиви и тоннегативи. За съжаление, нямаше магнитна лента със звуковите тракове на материала. По филмовия материал беше тръгнало оцетно разлагане и имаше поражения върху самия негатив, но все още беше в прилично състояние.

- Какво представлява самата реставрация на вече близо 40-годишния филм?

- Започва се почистване и измиване на лентите. За реставрацията купих специална техника, която е с 5К лазерно сканиране на лентата.

Машината е американска, абсолютно съвременна и модерна. Направихме сканиране на негатив, позитив и тоннегатив. Някои от материалите се наложи да сканираме и по два пъти. Всичко, което се съдържаше в споменатите вече 160 кутии, е минало през ултразвуково почистване и миене. След сканирането й вече идва къртовската работа, която е на ръка - филмът се гледа квадрат по квадрат и се ретушира.

Над 640 хиляди

квадратчета са

ретуширани

и почистени

от драскотини и петна. 640 хиляди! Това са над 12 400 метра лента - почистена и сканирана. Огромен труд. След което идва цветното разчитане на филма. Първоначално не си представях нещата в този обем и толкова сложни, но натрупахме ноу-хау, каквото в България едва ли някъде има.

- Колко струва новата техника, която купихте за реставрацията на филма?

- С оглед на съхраняването на безценните филмови класики стойността на машините не е определяща. Картината на филма ще засияе в пълния си блясък като току-що заснет филм. Трилогията “Хан Аспарух” е първият български филм, заснет на лента “Кодак” и реставриран в 4К.

- Как смесихте музиката, написана от петима композитори и тя звучи като едно цяло?

- Това е изцяло дело на акад. Людмил Стайков. Той направи тази магия. Използваше музика или фрагменти от музика, която му беше предоставена, и я комбинираше в съответствие с картината и звуковите ефекти, които по онова време са звучали в главата му.

Той е майсторът на обединяването и впрягането им в едно цяло. За това нещо надали и самите композитори са си давали сметка - като всеки един творец и те са ревниви към труда и таланта, които влагат в произведенията си. Тук обединяващият фактор е режисьорът на филма акад. Стайков. Той успя да обедини петима автори в едно произведение. Не ми е известен друг такъв случай в световното кино.

- Единият от композиторите е Стефан Димитров, кои са другите?

- Румен Бояджиев-син, Минко Ламбов и Александър Карагьозов. Моята идея беше да поканим композитори, които да направят едно демо и който най-много се доближава до гения Симеон Пиронков, на него да му се възложи писането на музиката в стила и почерка му. (Композиторът Симеон Пиронков е автор на музиката в трилогията “Хан Аспарух”, вече покойник - б.а.)

За изграждането на звукова картина на новия филм се наложи отново да се запише и музиката на Пиронков. Но не намерихме запазени ноти и партитури на оригиналната музика. А искахме да запазим добрите, силните моменти от музиката му и да я допълним с нова. За това ни помогна Пиронков-син. Той даде материали, които са съхранявани в техния дом. От тях като записки и щрихи, които са били правени, е извадена музиката, като се наложи

някои неща да

се допълват по слух

Това се оказа изключително труден и сложен процес.

С изключително голямо уважение към композитора на трилогията се отнасяхме през цялото време, искайки да запазим автентичното звучене, което е в оригинала. Вече с новите композитори филмът е с много повече музика от оригиналната трилогия.

За съжаление, никъде няма разделени и запазени бандовете на филма (като ефекти, музика и говор). Разполагахме с тоннегатива или звука от позитивните копия, който е финалният мономишунг на филма. Това е оптичен звук на самата лента, която технологично е ограничена в рамките до 8 килохерца. Така че за новия филм “Ханът и империята” се нуждаехме и от изграждането на нова звукова картина, за да звучи съвременно, мощно и богато. Естествено, за такъв епохален филм музиката е записана от голям симфоничен оркестър с диригент Пламен Джуров и хор с диригент София Бърдарска.

Новият филм е съраунд и всички звукови ефекти, както и музиката във филма, са изградени наново.

- Имаше ли проблеми с гласовете на актьорите?

- Да. Трябваше да извадим чисти техните гласове. Не можехме да си позволим да ги преозвучим и да вдъхнем недоверие у зрителите, познаващи тези велики актьори, да ги приемат с различни гласове от оригинала. Все пак става дума за Васил Михайлов, Богомил Симеонов...

- Стефан Гецов, Ваня Цветкова, Джоко Росич, Петър Слабаков...

- Да. Това беше

изключително

трудна,

къртовска задача

Реплика по реплика с хилядите възможности, които компютърната техника позволява, извадихме сравнително чисти гласове и ги “подложихме” в съвременния филм.

- Има ли дописани реплики?

- Да, от Людмил Стайков и затова в началото на филма името му стои като съсценарист на съвременната версия. Има дописани реплики, за да бъдат направени монтажните връзки и изграждането на новата линия във филма. Единствено Антоний Генов (в ролята на Велизарий - б.а.) е преозвучен. След тежък кастинг беше избран актьорът Димитър Иванчев. Записвани са и допълнителни реплики за масовките, за да се засили атмосферата във филма.

- Кога пускате филма на голям екран?

- По всяка вероятност в началото на следващата година.

- Кой е следващият филм, който ще реставрирате?

- Имаме готовност за една поредица от филми, която е дигитализирана. Ще чакаме “Ханът и империята” да мине по екраните, за да видим зрителската реакция. Смятам, че и други филми от българската класика ще представляват интерес. Искам да благодаря на всички хора, които взеха участие и помогнаха този филм да бъде съхранен и възроден в новия си вид.

Щастлив съм, че тази година завършихме и документален филм за братята Евлоги и Христо Георгиеви със сценарист Влади Киров, режисьор Михаил Мелтев, оператор Емил Пенев. Смятам, че се получи един любопитен и добър филм.

  • Епопея от страдания за сгрешените винетки. А как ли ще е на вота с машините

    Епопея от страдания за сгрешените винетки. А как ли ще е на вота с машините

    От всичките 4 милиона и 250 хиляди винетки, купени в “електронната ера” за последната година и половина, двайсет хиляди са били с грешно подадени данни. И поради тази причина следва епопея от глоби и страдания за онези шофьори, които не са внимавали. На пръв поглед процентът на грешките е пренебрежимо нисък
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си