Как сирийчето Фирас стана достоен българин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7896557 www.24chasa.bg

Дeсетгодишното сирийче Фирас най-вероятно не помни как е пристигнало в България, нито с какво местните хора в благоевградското село Краище са посрещнали неговото семейство след бягството им от войната в Сирия. Но знае едно - на добрината трябва да се отвърне с добро, а на хората в беда трябва да се подаде ръка.

Трогателен е жестът на малкия Фирас да дари спестените 70 лева, които събирал две години, на бедно семейство в съседно село. И без да трепне, отсега обещава - пак ще събира стотинките, останали от закуската, и пак ще помогне.

В тази делнична житейска история няма фалшиви фанфари, нито пък стремеж за евтина минутна слава. Едва ли третокласникът Фирас е очаквал някакво медийно внимание, когато е дарявал своите дълго събирани 70 лева. И със сигурност не е мечтал да става герой по този начин. Не, той просто е отворил сърцето си и е направил това, което са го научили вкъщи - на доброто да отвърне с добро. Затова “24 часа” го включва в номинациите за достоен българин.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо са важни стимулите за дефицитни кадри

    Защо са важни стимулите за дефицитни кадри

    Винаги е било така - там, където има някакъв дефицит, трябва да се появят стимули, за да се преодолее той. Затова е съвсем логична идеята на просветния министър за онези професионални направления, в които има остър недостиг на кадри, да се даде едно силно рамо. В случая - за някои важни специалности, от които икономиката има нужда и днес
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока