Как сирийчето Фирас стана достоен българин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7896557 www.24chasa.bg

Дeсетгодишното сирийче Фирас най-вероятно не помни как е пристигнало в България, нито с какво местните хора в благоевградското село Краище са посрещнали неговото семейство след бягството им от войната в Сирия. Но знае едно - на добрината трябва да се отвърне с добро, а на хората в беда трябва да се подаде ръка.

Трогателен е жестът на малкия Фирас да дари спестените 70 лева, които събирал две години, на бедно семейство в съседно село. И без да трепне, отсега обещава - пак ще събира стотинките, останали от закуската, и пак ще помогне.

В тази делнична житейска история няма фалшиви фанфари, нито пък стремеж за евтина минутна слава. Едва ли третокласникът Фирас е очаквал някакво медийно внимание, когато е дарявал своите дълго събирани 70 лева. И със сигурност не е мечтал да става герой по този начин. Не, той просто е отворил сърцето си и е направил това, което са го научили вкъщи - на доброто да отвърне с добро. Затова “24 часа” го включва в номинациите за достоен българин.

  • А защо изобщо са необходими направления

    А защо изобщо са необходими направления

    Направленията за болните от COVID-19 стават електронни, което е безспорно похвално. Но здравият разум задава един въпрос - защо изобщо са необходими направления за каквото и да било. Нима не е ясно на всеки човек, че ако те боли коремът, ти е необходим хирург, а ако кашляш, трябва рентгенова снимка. Не може ли пациентите да ходят при т. нар
  • Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

    Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

    Протестите вече не са срещу Борисов или срещу Гешев, а срещу правото на близките ни да поемат дъх “80 към 20” - това вече далеч не е само схема за запазване на работните места в засегнати бизнеси. За все повече хора с този символ може да се опишат отчаяните им опити да си поемат въздух. 80 насечени вдишвания