Павлин Костов: Предлагаме евтина и чиста енергия на нашите клиенти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7896971 www.24chasa.bg
Инж. Павлин Костов е завършил Техникума по електротехника и електроника, а висшето му образование е по специалност “Eлектроинженерство” в Техническия университет София. Почти цялата професионална кариера на инж. Костов е преминала в “Топлофикация Сливен” където работи от 17 години. Бил е на няколко позиции преди да поеме поста на изпълнителен директор.

Ако направим съпоставка на цените на парното в България, мисля, че в момента предлагаме най-изгодното отопление, казва изпълнителноят директор на “Топлофикация Сливен”

- Инж. Костов, в последните години топлофикационните дружества се гледат под лупа дали отговарят и спазват изискванията на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове и опазването на околната среда. Вие сте една от големите топлофикации в страната. Какви мерки сте предприели и какви планирате за подобряване на екологията в предприятието?

- Изготвихме нова инвестиционна стратегия с дългосрочна визия. Голяма част от нея сме отделили на екологията. Нашите намерения са насочени към използване на възобновяеми биоресурси и използване на алтернативни горива, които са екологично по-чисти от въглищата, а същевременно са и с по-ниска цена.

За тази цел предвиждаме въвеждане в експлоатация на линии за директно изгаряне на биомаса към два от нашите котели.

В нашата бизнес стратегия за устойчиво развитие на топлофикацията и за подобряване на дейността ѝ имаме намерение да изградим скара за доизгаряне на горива в един от котелите ни.

Също така сме насочили усилия и към модернизацията на система за пневмотранспорт на биомаса. Отделно постоянно правим ремонт и обновление на нашите съоръжения, за да са те в изправност.

- Имате ли системи, които следят отделените емисии във въздуха?

- Да! Уверявам ви, че и при изграждането на нови системи или съоръжения ще продължим да модернизираме системата за постоянен мониторинг на емисии. Проектите ни са съобразени с изискванията на ЕС. Няма да правим компромис. При нас контролът е жесток.

- Споменахте биомасата, каква точно използвате в производството си на енергия?

- Основно слама. Правим експерименти с изгаряне на слънчогледови люспи и оризови люспи, които са по-нискокалорични.

- В перспектива имате намерение да се пренасочите към оползотворяването на RDF. Технология, на която не се гледа с добро око. Защо?

- Ефективното оползотворяване на RDF е много по-безвредно за околната среда и е тенденция, наложена в развитите европейски страни. RDF не е просто боклук. Това са специално сепарирани отпадъци. Чрез разнообразяването на нашия енергиен микс ще можем да произвеждаме електроенергия и топлоенергия, достъпна за джоба на българския гражданин.

Важно е българите да разберат, че ако не се вземат адекватни мерки, в най-скоро време депонирането на отпадъци в сметища ще доведе до крах за екологията в България. Да се използва RDF, е екологично обосновано, а не както бе внушено.

- Говори се за затваряне на въглищните централи в цялата страна? Въвеждането на RDF като гориво ще помогне ли за спасяването на тази индустрия?

- Анализите, които правим на база на наблюдението на сектора и факторите, които му оказват влияние, сочат, че за да удължим живота специално на нашето предприятие, трябва да поемем в нова посока, а именно към разнообразяване на горивния ни микс.

Нашата основна цел е да постигнем по-голяма рентабилност на пазара и да се намалят емитираните замърсители в атмосферния въздух.

- Усещате ли, че във вашия сектор има проблеми, но като че ли не се търси решението за тях? Оставят се встрани, “да премине бурята”. Има пик, в който даден проблем става тема на деня. Вдига се шум. Започват коментари от различни експерти и едни гръмки обещания и след това – затишие.

- В нашия сектор има проблеми, които с години не намират решение по една или друга причина. Не мога да отрека, че в последните години се направиха сериозни крачки чрез законодателни промени, но има още работа.

Знаете ли, ние винаги чакаме някой да дойде и да ни реши проблемите. Ако не се появи, започваме взаимно да се обвиняваме. Не става така. Ако всеки от нас положи усилия, картинката бързо ще се промени. Нека не забравяме, че ние имаме сериозно стратегическо географско положение и немалко ресурси. Биомасата, за която ме питахте, е точно такъв ресурс. Важното е да можем да ги оползотворяваме по най-правилния и икономически изгоден начин. Сектор “Енергетика” е движещата сила на икономиката на страната ни. И още нещо - ние не живеем на екватора, у нас тецовете заедно с АЕЦ “Козлодуй” са основните стълбове на енергетиката. Без тях цялата ни икономика е обречена.

- Какво включват програмите ви за корпоративната социална отговорност, управление на човешките ресурси, здравословни и безопасни условия на труд?

- Нашите устойчиви политики винаги са били ориентирани към корпоративната социална отговорност. За нас спазването на стандартите е от изключително важно значение, от една страна, за по-висока отдаденост на заетите служители, и от друга, за по-голямо доверие към топлофикацията.

При нас строго се следят и спазват условията на безопасен труд на нашите служители. Осигуряваме справедливо заплащане на труда им и добри условия на труд.

Смятам, че оценката на нашата корпоративна социална отговорност са доволните клиенти и лоялните и мотивирани служители.

- Сливенчани предпочитат ли централното топлоподаване, или избират други способи за отопление?

- Хубаво е да има алтернатива. Но по-важното е да може да се направи съпоставка на ползи и загуби.

Няма по-евтин и удобен начин за отопление от централното. При него абонатите знаят, че в дома им винаги ще бъде топло. Сами могат да регулират топлината и да предвидят разходите си. Централното топлоподаване е чист, лесен, удобен и евтин начин за отопление.

Наблюдаваме увеличаване на абонатите си в последните години, което доказва думите ми. Предлагаме на изрядните си клиенти и редица отстъпки, чрез които сметките им стават още по-изгодни. Ако направим съпоставка на цените на парното в България, мисля, че в момента “Топлофикация Сливен” предлага най-изгодното парно отопление в цялата страна.

- Започнали сте мащабни проекти и инвестиции, но в едно изречение, може ли да ни кажете към какво са насочени усилията ви?

- Модернизация на съоръженията, съобразена с покриването на всички екологични стандарти и разнообразяване на горивния ни микс, за да са спокойни абонатите ни, че услугата, за която плащат, ще бъде качествена и занапред.

Инж. Павлин Костов е завършил Техникума по електротехника и електроника, а висшето му образование е по специалност “Eлектроинженерство” в Техническия университет София. Почти цялата професионална кариера на инж. Костов е преминала в “Топлофикация Сливен” където работи от 17 години. Бил е на няколко позиции преди да поеме поста на изпълнителен директор.

  • Голямо “саниране” на автопарка? Звучи добре

    Голямо “саниране” на автопарка? Звучи добре

    Звучи разумно предложената схема за обновяване на автомобилния парк в България със зелен фокус. Сегашното състояние на автопарка е едно от многото незавидни последствия от прехода - у нас е пълно със стари коли, които димят. И лошият тренд е - колкото повече западните автомобилни пазари ограничават грохналите цапащи автомобили
  • Завещание на седмицата: Глоба и за качил се при пиян шофьор (видео)

    Завещание на седмицата: Глоба и за качил се при пиян шофьор (видео)

    Как въпреки по-малкото пътувания заради коронавируса пияните и дрогирани шофьори се увеличиха. И защо освен за тях, трябва да има санкция и за спътниците им. Вижте във видеозавещанието на седмицата с Мартинов. Една цифра, станала известна тези дни, надхвърли дневният брой заразени с коронавирус. 10 239 – точно толкова са хванатите пияни и