Боян Рашев: Ако искаме чисти градове, ни трябват евтин ток, газ и парно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7909451 www.24chasa.bg
БОЯН РАШЕВ

Най-големият замърсител е отоплението с дърва и въглища в домакинствата, казва експертът по управление на околната среда и ресурсите, управляващ партньор в denkstatt:

Г-н Рашев, какъв е делът на тецовете в замърсяването на въздуха и в промените в климата?

- Активисти, политици, лобисти продължават да смесват замърсяването на въздуха и въглеродните емисии. Замърсяването на въздуха е с емисии на фин прах, въглероден монооксид, азотни и серни оксиди и летливи органични съединения, които директно ни разболяват или увреждат природата. Въглеродният диоксид е парников газ, но не е замърсител, защото няма пряко негативно влияние върху здравето или екосистемите. Делът на тецовете в замърсяването на въздуха в градовете е много малък, а в емисиите на парникови газове винаги ще бъде много голям. В обществото се налага невярна представа за връзка между тези две явления. Това е проблем, защото кара хората да подкрепят погрешни политики, програми и мерки.

- Покриват ли тецовете в Маришкия басейн новите изисквания на ЕК за емисии на серни оксиди?

- Покриват ги, почти покриват и азотните оксиди. А фините прахови частици ги улавят на над 99,9%. Другият проблем е свързан с въглеродните емисии, чиито цени се вдигнаха неимоверно.

- Как се форсира пазар?

- ЕК изтегли 25% от СО2 квотите от пазара, така че никой да не може да ги ползва, и цените се вдигнаха с непазарна мярка.

- Замърсяване на въздуха, въглеродни емисии и въглероден отпечатък. И трите ли са в конфликт с въглищната енергетика?

- Въглищната енергетика има проблем с въглеродните емисии. Когато изгаряш въглища, няма как да нямаш въглеродни емисии, няма механизъм те да бъдат почистени.

- Има идеи за улавянето и складирането им, не е ли така?

- Ужасно е скъпо, това е икономическа фантастика. Това, което е единственото реално в момента, е, че въглищната енергетика има принос въздухът да е все по-чист.

- Защо?

- Знаете ли къде е най-мръсен въздухът - в Индия, Китай, Африка. Защото там масово хората се отопляват или използват за готвене дърва, животински отпадъци. Това е горивото на хората отпреди индустриалната революция, което днес е модерно да се нарича ВЕИ. От началото на XXI век към биомасата се добавят и все повече въглища и автомобилни газове. Евтиното електричество е първата стъпка в съвременната индустриализация и обикновено води до голямо намаляване на общата експозиция към мръсен въздух, защото замества биомасата в домовете. Напоследък то все по-често е и чисто, защото почти всички нови въглищни тецове имат очистващи съоръжения, а и газът бързо навлиза навсякъде. Въглеродните емисии са отделяните при изгаряне на изкопаеми горива (въглища, нефт, газ) и при индустриални процеси на количества въглероден диоксид (СО2). За разлика от въглеродния оксид въглеродният диоксид се смесва бързо с въздуха и не прави концентрации, които имат негативно въздействие върху живите организми, тоест не е замърсител. Той обаче е парников газ. Според последната оценка на Международния панел за изменение на климата (IPCC) въглеродните емисии най-вероятно водят до над 50% от наблюдаваното в последните 50 г. повишение на средната температура на планетата и са най-много в най-богатите страни в света, където хората ползват много енергия, за да живеят добре, включително за да имат по-чист въздух - САЩ, Канада, Австралия, някои страни в Европа.

- Сега ще кажете, че тецовете замърсяват по-малко ли?

- В тях въглищата не ги гориш в печка, която хвърля фините прахови частици в устата. Там, където повечето хора се топлят на дърва, има огромно замърсяване. Въглищните централи са далеч от големите градове, имат филтри, които намаляват фините прахови частици с над 99%, намаляват със сероочистките с 96-97% серния диоксид, намаляват азотните диоксиди. “Ей И Ес” и “КонтурГлобал Марица Изток 3” имат добри показатели откъм серни, азотни оксиди и фини прахови частици, на световно ниво са. Ако искаме чист въздух в градовете, трябва да имаме евтин електричество, газ, топлофикация. Затова е мръсен въздухът в градовете в България - защото хората масово се отопляват на дърва.

- И колите замърсяват, нали?

- И колите, но в България основният принос за фините прахови частици е на изгарянето на дърва и въглища.

- А аз си мислех, че горенето на дърва е екологично?

- От гледна точка на въглеродните емисии горенето на дърва се води неутрално, няма въздействие. От гледна точка на замърсяване е най-голям замърсител.

- Защо са важни тецовете в България и какво общо имат с чистотата на градовете?

- Защото осигуряват евтино електричество през зимата. Те покриват пиковете в потреблението.

- Не трябва ли да прибавим и вецовете на НЕК, големите?

- Да. Но тази година няма да има достатъчно вода. Ако цената на електричеството е ниска и домакинствата могат да си позволят да се топлят с него, ще имаме чист въздух в града. Ако обаче е висока, защото едни въглеродни емисии се налага да ги плащаме, тогава имаме проблем. Имаме мръсен въздух в града, който е заради това, че спасяваме климата, плащайки за въглеродни емисии. Говорим, че политиките за климата водят до това в бедни държави въздухът да е мръсен, защото хората не могат да си позволят тези политики.

- Какво е бъдещето на тецовете от Маришкия басейн?

- Според мен те ще работят поне до 2040 г., защото България просто няма алтернатива.

- А как ще понесем цената, ако се сбъдне това, което казват някои експерти - че цената на тон въглеродни емисии ще стигне 50 евро?

- Не вярвам в това, убийствено е за толкова много хора, няма как да стане. А колкото до трите централи, според мен ще живеят, иначе няма електричество. Всички държави около България имат дефицит, ние сме износител. Откъде ще дойде електричеството, ако единственият износител има дефицит? 

- А какво можем да направим за климата? Нали Европа иска да постигне въглеродна неутралност?

- Към днешна дата дискусиите и политиките за климата се съсредоточават върху спешното намаляване на емисиите. В последните 15 г. в тази посока се наливат трилиони долари, но ефектът е незначителен. В Европа се създава усещане за паника и се залита към социално непоносими мерки, които няма да доведат до желаните резултати, но могат да разединят обществото.

Крайно време е да осъзнаем, че въглеродната неутралност няма как да се случи в обозримо бъдеще и трябва да мислим и инвестираме много повече в адаптация.

Боян Рашев e един от водещите експерти по управление на околната среда и ресурсите в България. От 2007 г. е управляващ партньор в denkstatt – консултантска компания, която помага на бизнеса да управлява въздействието си върху природния и социалния капитал.

Има бакалавърска и магистърска степен по “Управление на околната среда и ресурсите” от Бранденбургския технически университет в Котбус, Германия. Учил е също в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Университета за природни науки и науки за живота във Виена и Централния университет на Венецуела в Каракас.

  • Полфрийман и горчивият вкус за дефицит на справедливост

    Полфрийман и горчивият вкус за дефицит на справедливост

    Когато миналия септември съдът пусна предсрочно на свобода Джок Полфрийман, осъден за убийство на студент, се разрази обществена буря. На практика наказанието на Пофрийман намаля сериозно - 6 години и половина. Главният прокурор тогава Сотир Цацаров атакува решението за предсрочно освобождаване пред ВКС
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга