Николай Тонев: Над 3 млн. лв. вложи “КонтурГлобал” в обекти, които хората избраха

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7909462 www.24chasa.bg
НИКОЛАЙ ТОНЕВ

Това променя облика на общината. Не допускаме по никакъв начин направеното да се занемари или съсипе, казва кметът на община Гълъбово

Г-н Тонев, какво е да имате на територията на общината четири централи?

- Към тях прибавете и рудник “Трояново 3”, който също е на наша територия. Централите са “Ей И Ес Гълъбово Марица Изток 1”, “Марица-изток 2”, “КонтурГлобал Марица Изток 3” и “Брикел”. Други по-големи предприятия са “Кнауф”, “Енергоремонт”.

- Като се минава през Гълъбово, личи, че има големи компании и помагат?

- Истината е такава, че с течение на времето сключихме договори с почти всички структуроопределящи предприятия, които са на наша територия, да могат една част от печалбата да отделят за общината, въпреки че си изпълняват ангажимента към държавата и си плащат данъците. Ние казваме - тази зала, училище или кметство има нужда от ремонт, те отделят средства от бюджета си и го правят. Това е начинът в община Гълъбово да има много строителна дейност и обекти.

- От “КонтурГлобал” ми казаха, че заедно решавате кои проекти да подпомагат.

- Точно така. Първо правим обществено обсъждане във всички населени места в общината. На тяхна база разбираме кой обект е на дневен ред, от кой има най-голяма необходимост. След това с ръководството на “КонтурГлобал” заедно вземаме решение. В момента правим ремонт на две детски градини, на няколко спортни площадки. Така беше и когато решихме да направим ремонт на спортната зала “Енергетик”. Хубавото е, че те поемат 100% от финансирането на обектите, ние не се ангажираме с дофинансиране.

- Хората ли казват какво да се направи?

- На базата на обществените обсъждания в населените места и на база на обектите, които самите жители посочват, на следващата среща с ръководството на компанията вземаме решение кое ще е приоритет.

- Колко пари е вложила централата досега в община Гълъбово?

- По 600 000 лв. на година, над 3 млн. лв. са за последните 5 г.

- Не е лошо.

- Никак не е лошо. Когато получаваме финансиране по европейски проекти или от държавата, не можем да го насочим към най-належащия обект в даденото населено място.

- Защото е дълъг процесът ли?

- Едно, че е дълъг процесът, второ, общината има право да участва с проекти само в определени направления. Ако имаме нужда от ремонт на кметството, единственото място, откъдето можем да кандидатстваме, е “Красива България”, но пък там 50% е съфинансиране. Ние не можем да отделим средства и така изпускаме много обекти. Докато с “КонтурГлобал” работим така, че ние казваме какво да се прави, а те вземат решението за провеждане на процедурата за избор на изпълнител, пълното финансиране, авансово плащане и ред други неща. В последната спортна площадка, която направихме заедно - казва се “Енергия”, са вложени най-съвременните външни уреди за фитнес. Имаме парк “Езерото”, ремонтирахме кметствата в Искрица, Обручище и Медникарово, училища също. Това са обекти, от които имаме крайна необходимост. С помощта на компанията успяхме в едно от селата - Обручище, да спасим училището. По делегирания бюджет нямаше да стигнат средствата, “КонтурГлобал” дофинансират училището.

- Запазихте училището ли?

- Да, благодарение на “КонтурГлобал” и на “Ей И Ес”. Обектите, които изброих - спортната зала, двете детски градини “Наталия” и “Радост”, спортните площадки, променят облика на Гълъбово. И хубавото е, че те контролират изпълнението, а след това - поддръжката на това, което е ремонтирано или построено. А ние се ангажираме да го охраняваме, включително с видеонаблюдение. Не допускаме по никакъв начин направеното да се занемари или съсипе. Спортната зала е ремонтирана преди 3-4 години, но ако влезете в нея, ще кажете, че вчера е обновявана. Площадките също.

- Какво предстои да правите заедно?

- В момента правим ремонт на детска градина “Наталия” и на старческия дом. Следващото, което коментираме, е да направим една изложбена зала, в която да има достатъчна площ за етнографията на района, да има музей на енергетиката, който да напомня какво е било и какво е в момента. Планираме и ремонт на културния дом.

- Каква е средната работна заплата в Гълъбово?

- На доста високо ниво е, на наша територия са предприятия, в които заплатите са доста високи. Не е тайна, че 90% от пенсионерите, които са работили в енергетиката, вземат тавана на пенсиите.

- Задържат ли се хората?

- Като гледам годините назад, незначително малко хора напускат общината. Договорили сме се с големите предприятия, ако имат нужда от работници, при равни други условия местните да са с предимство. Това е добре и за тях, тъй като няма да плащат транспортирането им.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С политическа агитка Перник няма да се спаси

    С политическа агитка Перник няма да се спаси

    Шепа протестъри - не повече от петдесетина човека, вдигнаха голяма олелия в центъра на София - уж, че бранели гражданите на Перник. Цялата работа беше да се предизвика напрежение, да се създаде впечатление за масови протести, за искане на министерски оставки. Включително и да се предизвикат охраняващите полицаи
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя