Ужилената миска разби мита за красивата българка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7917298 www.24chasa.bg

До миналия четвъртък българският мъж можеше някак да намери опорна точка да продължи напред въпреки несгодите и несправедливостите. 21 ноември 2019 г. обаче се оказа преломна точка в историята на самочувствието ни. Фатална дата, която всеки естет може да татуира на рамото си. Ден, в който рухна последният мит – че може и да сме много зле, но българките са най-красивите на планетата.

Теорията за съвършенството на жените ни дава самочувствие на нацията в най-тежките моменти – от Аспарух през векове на робство до прехода след комунизма. Може и да си сред най-нещастните на планетата, може и да си с най-ниските заплати и пенсии в Европейския съюз, може да си тотален мързеливец, нихилист и хейтър, злобен и завистлив, но красивата българка до теб... Тя ти е опорната точка - по-важна, от тази, с която Архимед повдига Земята.

С избирането на новата “Мис България” - много красиво момиче, нелепо обезобразило се с патешки устни, обаче този мит рухна завинаги. Конкурсът за красота принципно девалвира много отдавна и неслучайно интересът към него е спихнат до критична точка. В най-стихийните години на прехода мутрите бяха обсебили конкурса и миските. Обърнаха го на бардак и дори имаше няколко убийства в битката за марката.

По-късно се оказа, че мутрите не били най-голямата пакост за миските, защото ги замениха новобогаташи с много бързи пари и нулево ниво на вкус. И така кубик по кубик и силиконът започна да си пробива малко по малко път на сцената на миските. За да стане накрая задължителен елемент. Както простотията върви с чалга, а пълнените чушки - с кисело мляко, така и българската миска се сервира днес със силикон и хиалурон.

Най-удивителното в историята с “Мис България 2019” е, че става въпрос за много красиво момиче, което обаче неочаквано решава да поеме жилата на два кошера пчели – по един кошер за всяка устна. За да се обезобрази до такава степен, че най-задаваният въпрос във фейсбук да стане дали я е рисувал Любен Зидаров (илюстратор на изданията за Хари Потър).

Любопитно също така е, че операцията по обезобразяването е стартирана между кастинга и конкурса. Поне така се оправдават от журито. Но някак удобно не отговарят на въпроса защо въпреки това са я избрали и какви са критериите? Нали уж по международните стандарти и изисквания миските не трябва да имат и грам неестествено подобрение?

Дали пък отговорът не се крие в другия скандален сюжет с последния избор на “Мис България” - че часове преди да бъде обявена победителката, сайт в интернет предупреждава, че тя ще бъде избраницата, а титлата е купена от гаджето й?

Защо ли всичко в тази история ми звучи много истинско и много българско? Защото конкурсът ни за красота, нелепо обединил победителките в кауза, забележете, срещу глобалното замърсяване, отдавна си е 100-процента селска чалга, от която по-естетски са иначе съвсем непретенциозните мазни пехливански борби на къра.

Може би всичко това е напълно нормално, когато вече съвсем официално сме страната на Патока Доналд. След като по 2 кубика силикон в циците е актуален семеен подарък на щерката за абитуриентския бал. След като студентките си делят 1 инжекция с хиалурон в устните.

Представете си само колко мъка има по този свят, след като един сингапурец е натрупал колекция от над 10 хиляди кукли Барби, за които е платил повече от 350 хиляди британски лири.

Колко объркан нещастник само! У нас с тези пари щеше да си напазарува дузина миски – истински, мърдащи Барбита, както и цяло жури, което да му ги избира.

  • Ценното в трите урока на папата

    Ценното в трите урока на папата

    Духовните водачи имат и привилегията, и призванието да познават отблизо какво вълнува хората днес и сега и какъв е техният дневен ред. Затова нека се опитаме да намерим ценното в трите урока, които папа Франциск е споделил с премиера Кирил Петков по време на аудиенцията във Ватикана. Има няколко ключови думи от този разговор: корупция, инфлация
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо