За ползата от компетентната журналистика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7930473 www.24chasa.bg

Няколко поколения бяха метнати, че т. нар. осигурителна система е нещо, което работи

В петък бе поискана и получена оставката на министър Бисер Петков. Това се случи по много причини, но основната е, че 200 000 жени ще получават по-малко пари от пенсиите си от два стълба, вместо, ако се бяха отказали от втория и си бяха давали парите само в първия. Това бе изводът от разследването на колегата Виктор Иванов, което стана първият текст на сайта на “24 часа”, преминал 1 млн. уникални прочитания.

Заради огромния отглас правителството се стресна, иначе вероятно отново щяха да се дрънкат глупости за доходност, инвестиции и стълбове. Всъщност лъсна един огромен грабеж, съчинен от група тарикати през деветдесетте, който прехвърля в частни ръце парите на народа, с които те са правят на Уорън-Бъфетовци. В момента по този начин са иззети от хората над 3 млрд. лева за т. нар. доброзорно осигуряване. Единственото сигурно нещо в тази система е, че поне 100 000 000 лв. са присвоени легално с т. нар. такси за управление. Не трябва да се забравя съучастието на профсъюзите в този грабеж, на фона на който КТБ изглежда джебчийска кражба в трамвая. Ако сме честни, Бисер Петков има най-малка вина за тази глупост за разлика от шайката разбойници преди него, за които разстрелът е най-малкото наказание. Заслужават да бъдат разчекнати на четири, докато задниците им се пекат на бавен огън.

След малко ще продължа с пенсиите, но да се върнем на журналистиката. Истинско значение и влияние медията има, когато показва функционална грамотност. Когато журналистите разбират новините и ги съобщават по разбираем начин на аудиторията. Тогава има голям импакт, а не като повтаряш безкритично празните приказки на целокупното чиновничество и важните началници. Както за децата в шести клас е важно да са придобили функционална грамотност и да разбират какъв смисъл имат изреченията, които четат, тъй и журналистите трябва да разбират смисъла на фактите и явленията и да ги съобщават по начин, който ги прави още по-ясни. Това са смисълът и величието на свободната журналистика. Но освен свободна журналистиката трябва да е и грамотна.

Не само да знае къде се слагат запетайки (това също е много важно), но и да разбира явленията. На общия национален дефицит от умни хора медиите се оказват един оазис, където трябва да работят умни и задълбочени хора, които разбират какво им се говори. Това е много важно за оцеляването ни като нация. Защото, колкото и да викаш “Долу” или “Да живей”, ако няма Виктор Иванов да ти каже какво се случва, е все тая. Колкото и хора да четат във фейсбук нещо, ако няма достойна медия, която отглежда и защитава компетентни журналисти, които да имат очи за важното и същественото, няма да има кой да го напише или каже. Преди 20 години група млади тогава български журналисти се обучавахме в разследваща журналистика в Лондон в курс, организиран от ВАСЕЕ. Тогава у нас битуваше разбирането, че журналистическо разследване е нещо, подхвърлено от някоя служба.

Единият лектор - Уилям Мадър, дългогодишен ръководител на бюрото на “Нюзуик” в Лондон каза: “Да, журналистиката тип “Дълбокото гърло” е нещо много важно. Така с подхвърлен материал беше свален Ричард Никсън (т. нар. афера “Уотъргейт” и “Дълбокото гърло”, тайнственият източник на Боб Уудуърт и Карл Бърнстейн), но много по-важна е т. нар. дълбочинна журналистика, която слиза под повърхността на фактите. Това също е журналистическо разследване и то е много по-важно.” Днес осъзнавам колко прав е бил този човек.

Сега пак се връщам на темата за пенсиите, че стана малко самохвално.

Няколко поколения бяха метнати, че т. нар. осигурителна система е нещо, което работи. Частните фондове са частен случай, но от големия проблем - фалшивата реалност, че може да се получава пенсия, ако през целия си живот се осигуряваш. Това е възможно само при безкрайна Понци схема. Тоест, ако лицата, включени в осигурителната система, се увеличават непрекъснато. Или ако се раждат повече деца, или българите се увеличават механично чрез приток на чужденци, които се осигуряват тук. Както на всички е известно, България е в демографска криза, раждат се по-малко деца, макар да има приток на чужденци у нас, той не е достатъчен, за да се поддържа такава огромна Понци схема. Тоест, ако България иска устойчиво бъдеще, трябва да се помисли сериозно за коренно различен модел на пенсионна система, защото на тази Козлодуйският бряг е неизбежен.

По скромното ми мнение пенсията трябва да е държавна, защото е отговорност на държавата да се грижи за безпомощните членове на обществото, а финансирането да става по напълно различен модел, защото този, сегашният, е категорично катастрофирал - той е сгрешен още когато бе въведен. Осигурителният институт трябва да бъде национализиран, а пенсиите да се изплащат директно от държавния бюджет.

Сегашните осигуровки правят цената на труда у нас твърде скъпа. От това страдат работещите, които не получават достатъчно пари, страдат и работодателите, които плащат много въпреки уж ниските данъци у нас.

Едната посока е ставката на плоския данък да се промени - пак да е плосък, но примерно 15%, но без никакви т. нар. осигуровки, което реално ще е облекчение и за работниците, и за работодателите въпреки формалното увеличение на данъка. И някаква форма на косвен данък, която да пълни още бюджета, за да могат да се изплащат пенсиите. Това няма и много да обърка сметките на държавата, защото сега дефицитът в осигуряването тъй или иначе се компенсира от държавния бюджет всяка година, откакто е създаден този сбъркан модел. Примерно акциз върху безалкохолните напитки или върху тока и някои луксозни стоки, за да има социална справедливост - богатите да плащат повече. Струва си да се обсъди дали изобщо да има различни по размер пенсии. Те и сега са ограничени директивно - има таван на размера им, има таван и минимален размер на осигуровките. Тоест вярата, че някой си изработва по-висока пенсия, е сравнима с вярата в чувала на Дядо Коледа. Време е да пораснем.

  • Защо са важни “зелените коридори”

    Защо са важни “зелените коридори”

    “Зелените коридори” за ваксинация са другото име на хаоса, заяви разпалено един микробиолог, кандидат за депутат. Друг отговорен политик със замах ги определи като провал на плана за ваксиниране. С две думи - някои се опитват да превърнат “зелените коридори” и въобще поставянето на ваксините в удобна политическа боксова круша
  • Депутатът от ГЕРБ Георги Марков

    Георги Марков: Виктор Орбан напуска ЕНП

    Трите милиона избиратели на Виктор Орбан са във възторг. Партията „ФИДЕС” напуска неолибералното и олевяло ЕНП (Европейската народна партия). Това ЕНП не е онова ЕНП. ЕНП-то на великия обединител на Германия Хелмут Кол, на Жак Ширак, на Хосе Мария Аснар, на Едмунд Щойбер. Това не е ЕНП-то, което, водено от Мартенс и Орбан - като негов