Планът “Урсула”: и стряскащ, и обнадеждаващ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7934488 www.24chasa.bg

Хиляда милиарда евро! Това е сумата, която Брюксел планира да похарчи в следващите 10 години, за да стане Европа първият климатично неутрален континент. А общо 3 трилиона евро ще струва сметката за Европейския зелен договор.

Сами по себе си тези огромни средства звучат и стряскащо, и обнадеждаващо. Стряскащо, защото показват, че въпросът с климата става водещ за комисията на Урсула фон дер Лайен. И това е обяснимо, тъй като проблемът е глобален, засяга всички страни и техните граждани, а решенията, които предстоят, ще бъдат болезнени в редица сфери на индустрията - особено във въглищната промишленост и замърсяването на въздуха от транспорта.

От друга страна, фактът, че се отделят огромни средства в грижа за климата и природа, показва, че мнозинството от хората, както и лидерите на водещи държави са убедени, че повече не може да се отлагат важни за човечеството действия. Остава, разбира се, да се убедят големи страни като САЩ и Китай също да направят необходимото, а не да гледат като безучастни наблюдатели.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Инфлация за вота на недоверие

    Инфлация за вота на недоверие

    Вотът на недоверие към правителството е обичаен инструмент на демократичното управление. Ако той успее, правителството пада, отива се към опити за съставяне на ново или направо към предсрочни избори. Само че в новата ни история досега нито едно правителство не е падало след вот на недоверие. Историята с кабинета на Филип Димитров беше съвсем друга
  • Най-накрая някой от малкия екран се обръща към поколението ми

    Най-накрая някой от малкия екран се обръща към поколението ми

    Много ясно си спомням летата в Бургас (някои деца си имаха село, аз си имах Бургас) и вечерите, които традиционно изглеждаха по следния начин: дядо редеше пасианс в кухнята след задължителната салатка с ракийка, а пък в хола баба се излягаше на дивана и гледаше “Шоуто на Слави”. По-скоро го слушаше, защото баш пред телевизора аз усърдно се опитвах