Планът “Урсула”: и стряскащ, и обнадеждаващ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7934488 www.24chasa.bg

Хиляда милиарда евро! Това е сумата, която Брюксел планира да похарчи в следващите 10 години, за да стане Европа първият климатично неутрален континент. А общо 3 трилиона евро ще струва сметката за Европейския зелен договор.

Сами по себе си тези огромни средства звучат и стряскащо, и обнадеждаващо. Стряскащо, защото показват, че въпросът с климата става водещ за комисията на Урсула фон дер Лайен. И това е обяснимо, тъй като проблемът е глобален, засяга всички страни и техните граждани, а решенията, които предстоят, ще бъдат болезнени в редица сфери на индустрията - особено във въглищната промишленост и замърсяването на въздуха от транспорта.

От друга страна, фактът, че се отделят огромни средства в грижа за климата и природа, показва, че мнозинството от хората, както и лидерите на водещи държави са убедени, че повече не може да се отлагат важни за човечеството действия. Остава, разбира се, да се убедят големи страни като САЩ и Китай също да направят необходимото, а не да гледат като безучастни наблюдатели.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кой е българският тигър?

    Кой е българският тигър?

    Чуеш ли “Силициева долина”, се сещаш за място, където високите технологии бележат рязко и бързо развитие. Авторитетният “Файненшъл таймс” написа, че София се е превърнала в такъв център за Югоизточна Европа. Изданието описва рекордните инвестиции и квалифицираните кадри в сектора. Български икономисти впрочем отдавна описват феномена - IT
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока