Радослав Златков: Качеството на мрежите и услугите трябва да е водещо

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7938319 www.24chasa.bg

Във “Виваком” сме готови за 5G, от стратегията ни като оператор зависи как ще бъде развита новата технология, казва главният технически директор на “Виваком”:

- При демонстрацията на възможностите на 5G мрежата на “Виваком” казахте, че се гордеете с нея. Каква е причината за това?

- Гордея се с всичките ни мрежи, защото, на първо място смятам, че качеството трябва да е водещо – на мрежите, на изграждането им, на телекомуникационните услуги, пренасяни от тези мрежи, и в последствие на обслужването на клиента. Това придава завършеност на услугите, които предлага компанията. Винаги съм бил горд с позицията, която България заема в телеком бранша. Страната ни е сред водещите не само в мобилните услуги, но и във фиксираните. Много често се случва

хора от от западните

държави да признават, че

фиксираният интернет в

България е само мечта

в техните страни

При тестовете на 5G постигнахме скорост от 2104 Mbps в лабораторни условия и 1 500 Mbps в реалната мрежа. Това означава, че в 5G мрежата ни видеоклип с продължителност 90 секунди се сваля поне 10 пъти по-бързо, отколкото е сега в 4G.

- Толкова ли са добри телекомуникационните мрежи в България?

- Телекомуникационните мрежи в България са с много високо качество, това се отнася и за тази на “Виваком”, в частност. От години подготвяме новата мобилна технология 5G, която до голяма степен ще стъпи на вече съществуващата структура, затова се гордея с постигнатото. Имаме добри физически локации, оптична инфраструктура, с която са свързани много от базовите ни станции, преносната ни мрежа е на 100% IP и на 100% GPS синхронизирана, което има голямо значение при управлението на процеси, имащи нужда от бърза и синхронизирана реакция. Всичко това означава, че сме готови за мрежата от ново поколение.

При нашия тест подготвихме мрежата си така, че да интегрираме базовите станции с временния честотен спектър, който ни беше предоставен от КРС, и с реалната ни опорна мрежа. Така че, когато ни бъде предоставен честотният спектър, ще бъде въпрос само на вътрешно решение кога да стартираме с изграждането на 5G.

- Тоест мрежата ви е готова за новата технология, така ли?

- Точно така. И ще зависи от стратегията ни като оператор как ще бъде развита.

- Кога може да се очакват не само тестови, но и търговски услуги с новата технология в България?

- Това зависи от предоставянето на честотен спектър. Очаквам това да се случи следващата година, в момента тече дискусия с регулатора и с Министерството на транспорта и съобщенията и с всички други ведомства, които имат отношение. Смея да твърдя, че индустрията се опитва да защити интереса на всички – крайният потребител да получи качествена услуга на разумна и справедлива цена, а ние операторите да платим разумна цена за този честотен спектър, така че да има възможност за развитие на наистина качествени мрежи.

- Но честотният спектър е ограничен, как успявате да постигнете добро покритие по население и територия?

- Честотният спектър се дели основно в две групи – за покритие и за капацитет. В България спектърът за покритие е само един – 900 MHz, който се използва за 2G, 3G и 4G.

5G спектърът е капацитивният – 3,5 GHz, така че ще започнем с новата мрежа там, където има нужда - това са големите градове и курорти. Впоследствие очакваме да бъде предоставен честотен спектър, който е подходящ за покритие – 700 и 800 мегахерца, и тогава ще продължи изграждането по територия.

- Кои ще бъдат първите достъпни услуги за потребителите?

- Първи ще бъде високоскоростният мобилен интернет. Всяка технология в мобилния бизнес първо носи капацитет и новата технология не прави изключение. В даден момент 4G мрежите ще започнат да изпитват затруднение с капацитета. И технологията от пето поколение ше допринесе за решаването на този проблем.

След това

идва бързината на

реакция на мрежата

Това ще е от ключово значение за много сфери като телемедицина, дигитално образование, автономни автомобили и интернет на нещата, които ще се развият с цел повишаване на качеството на живот на хората. Броят на свързаните едно с друго устройства се разраства. Те ще доведат до съвсем нов набор от услуги.

На корпоративни клиенти и общини ще дадем възможност да използват една добре развита телекомуникационна мрежа, която да развива т.нар. умни градове.

- Бизнесът ли първи ще ползва новата технология или тя ще е достъпна еднакво за него и частните клиенти?

- За нас всичките ни клиенти са равнопоставени и услугите ни са достъпни паралелно както за бизнеса, така и за частните клиенти. Покритието на мрежата поетапно трябва да бъде изградено в национален мащаб, а капацитет да се предоставя в зависимост от нуждите. В България може да се каже, че добре развита 5G мрежа може да има до 2 г. след предоставянето на честоти.

- Ще има ли търг за тях или всеки от операторите ще получи равен дял от честотите?

- Ако търсенето е по-голямо от предлагания спектър, се прави търг. Що се отнася до 3,5 GHz, мисля, че ще има достатъчен ресурс за всички.

- Верни ли са твърденията, че 5G е революция за човечеството, толкова коренна промяна ли ще има в услугите и потреблението?

- Според мен да. Трите основни причини, с които технологията е по-добра от другите, са: значително по-голям капацитет, много по-голям брой свързани устройства и бързо действие на мрежата. Революцията ще бъде в това, че дадени индустрии ще започнат да променят услугите си така, че да внедрят новата технология. На практика

5G ще бъде причина

за промяна в

много индустрии

- Ще се наложи ли нова регулация?

- Регулациите постоянно се променят, за да са актуални с обществения дневен ред. Но свръхрегулациите никога не са имали позитивна роля. Те означават забавено развитие на цял сегмент.

- Вече бе обявено, че ще има намаление на цените на честотите. Ще има ли и облекчаване на строителните режими, за да се изгради по-бързо 5G мрежата?

- Имаме добър диалог с МРРБ по този въпрос. Ние не искаме да бъде премахнат контролът, а да бъде облекчена процедурата особено за модернизиране на базовите станции. В момента смяната на една технология с друга изисква разрешителни и процес за строеж на сграда от трета категория, например малък ВЕЦ – дори когато правим подмяната на съществуваща вече антена.

- Ще има ли достатъчно на брой и на приемлива цена 5G телефони, за да може хората масово да ползват услугита?

- Развитието на мрежите и крайните устройства върви паралелно. Но трябва да се знае, че

за да се ползват всички

възможности на 5G,

телефонът или таблетът

трябва да може да

използва различни

честотни спектри

едновременнно

- Имат ли основания притесненията, че 5G ще има вредно влияние върху човешкото здрави заради по-големи излъчвания на антените?

- Няма основания за такова притеснение. Да, мрежата е по-гъста, но и честотите са по-високи и съответно излъчванията са по-малки. Ние се съобразяваме с всички стандарти и изисквания за нормите на излъчване, които за България са едни от най-строгите в Европа. Експерти от Министерството на здравеопазването изследват всяка базова станция, за да няма съмнения, че са надвишени нормите.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С политическа агитка Перник няма да се спаси

    С политическа агитка Перник няма да се спаси

    Шепа протестъри - не повече от петдесетина човека, вдигнаха голяма олелия в центъра на София - уж, че бранели гражданите на Перник. Цялата работа беше да се предизвика напрежение, да се създаде впечатление за масови протести, за искане на министерски оставки. Включително и да се предизвикат охраняващите полицаи
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя