Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7938492 www.24chasa.bg

Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA

НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек.

Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока - той върна циганчетата в училище, което е повече от похвално. Вероятно това е и една от причините за лошите резултати. Наблюдателите отбелязват, че има отстъп от либералната концепция за образование.

Тоест елитните училища стават все по-елитни и съответно слабаците се концентрират. Това е процес на обратна сегрегация, който със сигурност е ужасен, но това е обществен проблем, не тясно образователен - богатите и амбициозни се събират в гета и съответно децата им учат в училища- гета.

А върнатите на училище циганчета задълбочавай този проблем, защото белите не искат децата им да учат с деца, които крадат или продават дрогая и това наистина гетоизира обществото. Това между другото е процес, започнал още през 50-те години и още тогава се е формирала тази система. През 50-те години на ХХ век най-мечтаното училище в републиката е 11-а образцова гимназия на бул. “Сталинград”. Днес това е СМГ, за косто децата се готвят буквално от първи клас.

Не съм и сигурен дали исторически сложената у нас система на елитни училища е толкова лоша. Защото елитните училища, макар да събират само най-изявените деца на едно място, са все пак достъпни. Всъщност тези най-най-силни гимназии са държавни и децата и родителите им се борят много, за да попаднат в тях.

Сред най-добрите гимназии почти няма частни, тоест у нас няма имуществена сегрегация и тези най-добри училища са достъпни за всякакви деца, които искат да учат. Дори и да се въведе американската система, която напълно е изключила елитните училища, не знам дали нещо ще се промени. В Щатите всяко дете учи там, където живее. Но изобщо не е ясно дали такава мярка ще унищожи елитните училища у нас. Защото родителите ще започнат формално адресно да се регистрират в близост до съответната гимназия, която искат, и ще започнат едни драми като с детските градини.

Системата на изпити и конкурси е меритократична и това е чудесно. Може би има проблем с географската концентрация и е хубаво елитни гимназии да има поне във всеки областен град и те да са достъпни чрез система от общежития и стипендии, за да се гарантира правото на равен шанс за всяко дете, което има интелектуални възможности.

А политиката на включване за циганските и бедняшките деца е правилна и не бива да се прави отстъп от нея независимо от резултатите на PISA. Дано да не се плъзнем към постигане на по-добро всеобщо средно ниво. То ще си е все средно ниво.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Един ден продължи загадката какво искат да кажат тези т.нар. разгневени академици. Които публикуваха възвание, което директно призоваваше към престъпление от специалната част на Наказателния кодекс - смяна на законоустановената власт. Този призив изглеждаше смешен и налуден, защото тези въпросни академици нито могат да вземат властта
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя