Видеозавещание на седмицата: Каква уйдурма стана със субсидиите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7950975 www.24chasa.bg
Самуил Огнянов

Иначе е добре, че ще има още 60 млн. за учителите

 

В нашумелия напоследък роман “Под игото” има глава, озаглавена “Пиянството на един народ”. В нея Иван Вазов описва онзи ентусиазъм, обхванал хората, възприели идеята за добра кауза, за която да се борят.

Може да се каже, че нещо подобно се случи и в българския парламент през тази седмица с гласуването на бюджета. Първо депутатите стигнаха почти до бой заради предложенията минималната пенсия да се вдигне на 300 лева. След това отделиха още 60 млн. лева за заплати на учителите. И така те догодина ще се вдигнат с 18, а не с предварително заложените 17%.

И човек остава с истинското впечатление, че в парламента се работи подобаващо - приемат се неща, които са в полза на хората, за да могат те да живеят по-добре. За да дойде краят на седмицата, с който да се сложи краят на това пиянство на народните представители с гласуването на партийните субсидии. И вместо предварително заложените 1 лев на глас депутатите решиха да си дадат по 8 лева. Излиза така, че докато с едната ръка народните представители даваха на хората, с другата не пропуснаха да дадат и на себе си. Тази поправка по груби сметки ще струва едни 20 млн. лева. Интересно е от кого и как ще бъдат взети пари, за да бъдат дадени на партиите? И те свършиха ли толкова добра работа през годината, че да си направят такъв щедър коледен подарък?

Ако и занапред решенията се вземат на принципа с едната ръка да дадем, а с другата да вземем, дали това може да се смята за добър тон в политическия живот. И дали депутатите могат да ни убедят, че първо мислят за тези, които са ги избрали, а след това за себе си. Разбира се, никой не е казал, че партиите трябва да съществуват без средства и това да създава зависимости. Но това не е повод да се заобиколи мнението на над 2 млн. души, които са казали, че партийните субсидии трябва да се намалят.

Или, ако мога да си позволя да цитирам премиера, какви уйдурми станаха през последните дни, че се стигна до това решение?

Вече всеки петък

видеозавещание

на седмицата от

нашите репортери

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Лъсна червената боя южно от кръста на академиците

    Един ден продължи загадката какво искат да кажат тези т.нар. разгневени академици. Които публикуваха възвание, което директно призоваваше към престъпление от специалната част на Наказателния кодекс - смяна на законоустановената власт. Този призив изглеждаше смешен и налуден, защото тези въпросни академици нито могат да вземат властта
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя