Кой е българският тигър?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7951157 www.24chasa.bg

Чуеш ли “Силициева долина”, се сещаш за място, където високите технологии бележат рязко и бързо развитие. Авторитетният “Файненшъл таймс” написа, че София се е превърнала в такъв център за Югоизточна Европа.

Изданието описва рекордните инвестиции и квалифицираните кадри в сектора.

Български икономисти впрочем отдавна описват феномена - IT секторът в България е тигър (в икономически смисъл - много бързо растяща индустрия). Развива се бурно, изключително динамично се увеличават и доходите, и работните места. И това се случва основно в София.

Ние си спомняме, че при соца властта беше решила да ставаме “нация техническа”, правеха се калкулатори и компютри “Правец”, но после тези проекти замряха.

След това в ранните години на интернет България се прочу с хакери и производство на компютърни вируси.

Явно полека-лека българската техническа мисъл се е върнала в градивна посока. Фактът, че това е достигнало до световни финансови медии, е добър знак, защото може да доведе до нови инвестиции в сектора.

  • Когато ударите на живота не пречупват волята за знания - вижте историята на Ася

    Когато ударите на живота не пречупват волята за знания - вижте историята на Ася

    Потокът ежедневни грозни сюжети, които поднася животът (най-вече политическият) в България, често оставя извън взора и вниманието на обществото вдъхновяващи примери на достойни хора. Такъв е случаят с Ася. Нейната история показва как желанието, волята за знания и грамотност могат да победят превратностите на съдбата