Повече варианти, повече избор, по-доволни пенсионери

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7954720 www.24chasa.bg

Едно от свещените права във всяка демократична държава е правото на избор. Но не да избираш политици, а да си свободен да правиш своите житейски избори.

Заради това идеята на новата социална министърка Деница Сачева да поиска повече варианти за изплащане на вторите пенсии като начало е добра. Но ще остане просто едно добро начало, ако хората не получат право на избор какво да правят със заделените от тях пари в частните пенсионни фондове.

Единственият начин човек да е доволен от втората си пенсия е да може сам да избере какво да направи с парите - да взема пенсия до живот, за няколко години или да си изтегли парите наведнъж. Щастливите пътуващи пенсионери от Германия и Англия водят този начин на живот именно като си изтеглят парите от пенсионния фонд, не като разчитат на подаяния до живот. Казват, че хубавата част на живота започва, след като се оженят децата и ти умре кучето. Тогава идва свободата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С политическа агитка Перник няма да се спаси

    С политическа агитка Перник няма да се спаси

    Шепа протестъри - не повече от петдесетина човека, вдигнаха голяма олелия в центъра на София - уж, че бранели гражданите на Перник. Цялата работа беше да се предизвика напрежение, да се създаде впечатление за масови протести, за искане на министерски оставки. Включително и да се предизвикат охраняващите полицаи
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя