Защо са важни стимулите за дефицитни кадри

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7958608 www.24chasa.bg

Винаги е било така - там, където има някакъв дефицит, трябва да се появят стимули, за да се преодолее той. Затова е съвсем логична идеята на просветния министър за онези професионални направления, в които има остър недостиг на кадри, да се даде едно силно рамо. В случая - за някои важни специалности, от които икономиката има нужда и днес, а ще ѝ трябват и след 10 и 20 години, да може да се учи напълно безплатно.

Така, от една страна, ще се помогне на онези студенти, които наистина искат да учат, но семействата им нямат достатъчно финансови възможности, за да ги издържат. От друга страна, когато се запишат в специалност, за която има глад на пазара на труда, те ще имат достатъчно сигурност, ще се реализират, и то при добри възнаграждения за работата си.

От трета страна, така държавата ще гарантира на бизнеса, че ще осигури важни за икономиката кадри, които са и добре подготвени особено в области като химия, физика, енергетика. И последно, но не по важност - за да има достатъчно кандидати за тези тежки специалности, подготовката им трябва да започне от гимназията. Иначе на голо поле без базисни познания няма как да се подготвят инженери и енергетици.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С политическа агитка Перник няма да се спаси

    С политическа агитка Перник няма да се спаси

    Шепа протестъри - не повече от петдесетина човека, вдигнаха голяма олелия в центъра на София - уж, че бранели гражданите на Перник. Цялата работа беше да се предизвика напрежение, да се създаде впечатление за масови протести, за искане на министерски оставки. Включително и да се предизвикат охраняващите полицаи
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя