Доказано е - предупреден или не, идиотът си е идиот - ще пие и ще кара. Защо не пробваме със стена на срама

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7963634 www.24chasa.bg

Защо пияните си карат, докато КАТ прави акции

КАТ обявиха поредна акция за пияни и дрогирани шофьори, след която ще обявят, че за седмица са хванати около 200 с алкохол и 50 с наркотици зад волана. Това се случва всеки път от много години насам и е спорно дали е ефективно, особено по нашите географски ширини.

Тук странното е, че контролът за пияни шофьори се обявява като нещо извънредно, изведено като акция. А

не трябва ли да е

всекидневна рутинна

работа на “Пътна

полиция”?

Да речем, че се обявява като акция с цел превенция. Шофьорите да се информират предварително, че ще ги дебнат дали са пили, и да се замислят. Логично е така пътните инциденти да намалеят. Или поне бройката на тези, които обръщат чашка след чашка и сядат да карат кола. Истината е, че на мнозина не им пука. При всички специализирани акции заловените с алкохол и дрога са приблизително равни. Същото е с акция “Колан” и всички останали. Мнозина шофьори не се интересуват, не мислят и са крайно безотговорни и към собствения си живот и здраве, и към останалите участници в движението по пътищата.

Интересно ще бъде, ако се проведе такава операция, без да се обявява предварително. Да участват същият брой полицаи, със същия капацитет на дрегери за алкохол и наркотици, в същия период от време - обикновено около седмица. И тогава да се съпоставят данните от предварително обявена акция с тайната такава.

Нито пътните полицаи, нито “заплахите”, че ще има специализирана операция могат да спрат простия, невъзпитан и лишен от чувство за самосъхранение да пие и да шофира. Само суровите наказания. Те трябва да се оповестяват, не бройката.

Другото, което е интересно, е колко от заловените и друг път са карали пияни и какво наказание са изтърпели предишния път, за да се осмелят да го повторят.

Вместо да се обявяват акции предварително, може да се помисли да се прави след това, и то с конкретика. Противоречи на Закона за защита на личните данни, но защо да не се въведе следната практика: Пешо е хванат пиян. Снимката, имената му и кратко описание на фактическата обстановка около залавянето му да се обявят публично като назидание. Особено ако няма претенции, че не е под влияние на алкохол. Пък и да има - рано или късно се доказва - дали от лабораторни изследвания, дали от съда. И тогава - на стената на срама. Това ще има по-голям ефект от всяка

предварително заявена

акция, че предстои

хайка за пияни

В страните от Западна Европа също има такива операции и те се провеждат навсякъде по едно и също време. Трябва да се знае колко души са проверени и хванати пияни там, и колко са у нас. И да се използва показател “на глава от населението”, а не “от тези, които имат свидетелство за управление”. И тогава ще стане ясно, че много от пияндурниците зад волана в България са били и без книжки или са рецидивисти. Защото при проверката за алкохол се искат документите и тези данни ги има. И от тях да се направи извод какви мерки са необходими, за да спрем пияните да сядат зад волана.

  • Как депутатите да компенсират отвращението от кавгата им за заплати?

    Как депутатите да компенсират отвращението от кавгата им за заплати?

    Съвет вместо редакционен коментар: Дарете на медиците от 28-те болници в областните градове, където са ви избрали Ако българите не бяха затворени по къщите си и ако грозните семейни скандали в парламента на тема заплати се показваха директно онлайн или по телевизиите, вероятно понеделник, 6 април 2020 г
  • ГЕОРГИ МАРКОВ

    Георги Марков: Ще даря заплатата си лично, не чрез национализация

    "Ще даря заплатата си за месец април, на която болница реша, след като я получа лично", коментира в личния си фейсбук профил депутатът и бивш конституционен съдия Георги Марков. "Дарението е доброволен и личен акт. Никой не може да дарява от мое име, още по-малко чрез национализация на възнаграждението