Македонски историк: Отношенията между Скопие и София са абсурдни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7970347 www.24chasa.bg

Съпредседателят на Съвместната българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси Драги Георгиев заяви по повод изразената вчера позиция на БАН, че не вижда нищо ново в нея, съобщава Дойче веле.

"Това е общата позиция на всички лингвисти в България. Но това довежда до абсурдна ситуация и отношенията между двете страни, естествено и работата на съвместната комисия", каза Георгиев.

Българската академия на науките вчера изрази позиция, че официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език, припомня БТА.

Позицията бе изразена в отговор на приетата от Събранието на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) "Харта за македонския език", в която са конструирани исторически и езикови аргументи в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език с континуитет и генеалогия, определян в Скопие като "македонски".

Драги Георгиев каза, че такава е била и атмосферата на срещите на комисията. "Не може да се говори за изграждане на добросъседство, ако отричат нашата история от втората половина на 19-ти век до 1944 г., и ако е възприето становището, че през 1944 г. с декрет сме станали македонци във федеративна Югославия", каза той.

Според него, "ако сме две страни с преплетена история и ако България очаква да израснем по отношение на някои въпроси от миналото, тогава и българите трябва да израснат по отношение на въпроси от настоящето".

"Само така може да се направи крачка напред", казва Георгиев, който не вижда в изразената от БАН позиция пример, който да води към това, пише Дойче веле.

  • За пенсиите чуйте синдикатите - идеята е 
разумна

    За пенсиите чуйте синдикатите - идеята е разумна

    Всички знаем, че пенсиите у нас са ужасно ниски. През последните години управляващите вдигат с много повече от законовото швейцарско правило само най-ниските. Това е добре, но така се руши пенсионната система, а и не е справедливо. Да, немислимо е човек да преживява с 250 лв. на месец, но той може да се подкрепи чрез социалното подпомагане
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си