Албрехт фон Бьозелагер: Фалшиви организации предлагат рицарство на българи срещу пари

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7971285 www.24chasa.bg
Албрехт Фрайхер фон Бьозелагер, Велик канцлер на Суверенния малтийски орден

Суверенният военен хоспиталиерен орден на Свети Йоан от Йерусалим Родос и Малта няма членове в България с изключение на Симеон Сакскобургготски, казва Великият канцлер на ордена

- Ваше Превъзходителство, България и Суверенният малтийски орден имат отношения вече 25 години. Тази символна четвъртвековна годишнина ли ви води в България?

- Да, тази година ние празнуваме 25 години от началото на нашите дипломатически отношения. Великият магистър на Суверенния малтийски орден Фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето бе поканен от президента на България Румен Радев да направи посещение, както и да се запознае на място с проектите, които нашето посолство тук подкрепя.

- За пръв път ли сте у нас?

- Това е второто ми посещение, първото беше през 2006 г. с тогавашния Велик магистър Фра Андрю Бърти.

- Но тогава изпълнявахте длъжността Велик хоспиталиер на ордена. Какво включва програмата ви този път?

- Точно така, тогава изпълнявах длъжността Велик хоспиталиер. Програмата ни включва срещи с президента, с председателя на Народното събрание, с патриарха, главния мюфтия и папския нунций. След това ще посетим места, на които ще направим дарения.

- Да поговорим за вашата благотворителна дейност в България.

- Тъй като тук нямаме инфраструктура и членове, нашата благотворителна дейност минава основно през нашето посолство в София. То подпомага предимно болнични заведения със специализирана апаратура или дейности, които са свързани със социална помощ за бедни хора.„

- Доколкото знам, това, което предстои да дарите по време на тази визита, е уникална апаратура, с каквато досега България не разполага.

- Да, този апарат се казва “Нирвана” и е за нервносензорна стимулация на деца, болни от церебрална парализа. Това дарение е по идея на президента Румен Радев и е част от инициативата “Българската Коледа”. Ще дарим също така и модерен болничен ехограф за Националната болница за белодробни заболявания “Света София”.

- Орденът извършва такава дейност у нас от доста време.

- Да, от много години. Тази дейност започна още по времето на покойния съпруг на нашата настояща посланичка Урсула Хьофтер Дзуколи, който почина в началото на тази година.

- Посланик Камило Дзуколи бе голям приятел на България.

- Да, наистина. Неговата съпруга сега продължава тази добротворна дейност. Това е начинът, по който работим на много места по света - чрез отдадени личности, чиито инициативи се разрастват все повече и повече. Обикновено разчитаме на инициативите на един-двама души или малка група хора.

- Колко членове има Малтийският орден в България?

- Ние нямаме членове в България. Освен цар Симеон II и членове на неговото семейство. Обикновено рицарите на Малтийския орден са католици, защото ние сме католически рицарски орден.

- Мога да ви уверя, че знам за българи, които претендират да са членове на Малтийския орден, дори развиват дейност в България.

- В известна степен приемаме, че сме станали жертва на собствения си успех. Но това е голям проблем. Има хора, които, водени от суета или по други причини, претендират и имитират да са това, което ние сме. Много от тях са свързани с не много чист бизнес. За други е просто суета. А също и защото е лесно да се разпространява имидж на ордена като социален клуб или някаква светска организация. Но ние не сме социален клуб. Ние сме, от една страна, религиозен орден, а от друга - субект на международното право, чиято единствена дейност е да върши благотворителност.

- Запознати ли сте с детайли от дейността на този фалшив малтийски орден в България? Те ходят наметнати с черни плащове с осмоъгълни кръстове, като вашите, раздават грамоти и дори правят дарения на болници, точно като вас. Как приемате това?

- Не го приемаме. Ние се осланяме на законодателството и правораздаването в съответните страни и волята на властите за криминално преследване на подобни организации.

- Предприели ли сте някакви мерки по дипломатически път?

- Да, в такива случаи винаги изпращаме дипломатически ноти до властите.

- Ще повдигнете ли въпроса по време на официалните си разговори в България?

- Това няма да е основната тема на разговорите, но най-вероятно въпросът ще бъде повдигнат пред българските власти. 

- Има ли подобни фалшиви рицарски организации и в други страни?

- Да, доколкото знам, има.

- А свързани ли са помежду си?

- В повечето случаи не са свързани.

- Как си обяснявате всичко това?

- Има хора, които искат да наричат себе си рицари. Да управляват организация, да раздават медали. Суета!

- Но те биха могли да се нарекат по всеки друг начин, защо копират точно вас?

- Предполагам, че е като в случаите, когато някой фалшифицира чанта “Луи Вюитон”, а не просто някаква чанта.

- Тоест вашият статут и история на най-стария рицарски орден в света кара такива организации да копират вашите правила, организация и стандарти?

- Не бих казал, че те копират нашите стандарти. Те въобще не следват нашите стандарти и не споделят нашите ценности. Те имат съвсем други цели. Днес е много лесно чрез социалните медии да вдигнеш шум и да претендираш за нещо, което не е истина. И в същото време с много малко усилия да достигнеш до много хора.

- Съдебно преследване ли е единственият начин за справяне с това?

- Има два начина. Единият е да ги съдим, защото нашето име и емблема са защитени. Другият е да разгласим чрез средствата за масова информация за какво става дума. Както с това интервю например.

- Да обявите, че всеки българин, който е получил покана да се включи в такъв орден срещу накакво заплащане, на практика е станал жертва на измама?

- Точно така! Защото те изискват хората да плащат за това. Понякога става дума за хиляди евро. Има случаи, в които дори продават фалшиви паспорти на Суверенния малтийски орден. Тук вече не става въпрос за суета и показност, а за криминални дейности с цел печалба. Понякога правят някакви дарения като претекст, но това няма нищо общо с парите, които събират.

- Има ли случаи на опити за продажба на паспорти на Малтийския орден в България?

- Не, това се е случвало в други страни. В САЩ, Италия, Малта... Освен това вече имаме много модерни паспорти, с вграден електронен чип, които е много трудно да бъдат фалшифицирани.

- Какво е бъдещето на най-стария рицарски орден в света?

- В момента ние сме активни в 120 страни по света. Имаме много различни дейности, свързани с възможностите, които ни предоставят различните страни, според нуждите си. В западните страни имаме различна дейност от тази в Африка например или някои по-бедни азиатски страни. Активностите ни варират от болнична дейност, приюти за възрастни хора, домове за инвалиди до общи проекти за здравеопазване в Африка, проекти за справяне с последствията от природни бедствия или зони на военни конфликти. Една от основните ни дейности е да подпомагаме бежанци. Мисля, че все още има място за ордена след 900 години, през които винаги е успявал да се адаптира към нуждите на времето.

  • Висок акциз за добавките, от които се правят ментета

    Висок акциз за добавките, от които се правят ментета

    Новата наредба, която приравнява оводненото сирене с имитиращите продукти и то вече няма да може да бъде наричано сирене, е стъпка в правилната посока. Правилна, но не достатъчна. Срещу алчността на т.нар. бизнес трябва здрава ръка. Нека цената бъде свободна, но да бъдат наказани производителите на имитиращи продукти
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си