Патриоти, по-лесно е да те извадят от парламента, отколкото държавата да отнеме дете от семейството му

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7971731 www.24chasa.bg

Шумните партньори на Бойко Борисов в парламента са гласували Закона за социалните услуги - вижда се от стенограмите, а 9 месеца по-късно искат неговото спиране, разпространявайки една фалшива новина

Деница Сачева вероятно съжалява, че се е съгласила да стане министър. Или поне не си е представяла първите три дни в тази роля да повтаря от сутрин до вечер пред микрофони и парламентарни групи, че държавата няма да отнема ничии деца.

А един затихващ вестник, който живее в свой свят на женска и газова омраза, с нескрито злорадство описа как новият социален министър ще убеждава дори Синода, че няма да отнема деца.

Не е справедливо това да се случва точно на Деница Сачева - човек, който в цялата си кариера досега в две министерства - социално и образователно, е работил по проблемите точно на децата в риск. И като жена е предприела трудното решение да поеме грижата за изоставено дете.

В политиката, особено българската,

думата

“справедливо”

обаче е извън

употреба

Затова и Сачева тия дни компенсира с енергично говорене мълчанието на екипа на предшественика си Бисер Петков, подготвил Закона за социалните услуги. Защото, ако той бъде стопиран, това означава край на отдавна готвена и чакана реформа. Тя цели да улесни работата на социалните служби, да осигури лесен и бърз достъп на безпомощни хора - болни деца и възрастни, до асистенти у дома и терапии в специални центрове, да облекчи малко бита на семействата, посветили се денонощно на грижите за болен близък.

Защо и как

се стигна до

истерията?

Депутатите патриоти, които сега искат отлагането с 6 месеца на закона, не са казали и дума при приемането му - това се вижда от стенограмата на пленарните заседания през месец март. Шумните днес патриоти са гласували “за” по всички точки, които сега пламенно оспорват. Как тогава са били убедени, че никой няма да отнема деца без съдебно решение и какво се случи за тези 9 месеца?

Гений е този, пуснал тази фалшива новина, която от началото на годината залива трети документ в социалните сфери. Бунтовете започнаха през февруари със Стратегията за детето и се прехвърлиха към козметични промени в Закона за закрила на детето и Семейния кодекс. А през ноември същата фалшива новина атакува Закона за социалните услуги, който се подготвяше от години.

“Атака” беше първа, естествено, с твърдението, че за едни 24 часа всеки социален работник може да ти вземе детето и да претърси дома ти, което го няма в нито един текст. За какво трябва да си точен и аргументиран, когато

ще те чуят и

повярват повече

хора, ако си

шумен?

Подобно е и предложението от 4 декември на “Обединени патриоти”, с което искат Законът за социалните услуги да бъде отложен за 6 месеца. Мотивите на депутатите от ВМРО и НФСБ са точно 18 реда и в тях не е посочен нито един спорен текст.

Тази група отвори и нов фронт, лансирайки фалшивата новина, че “дете може да се отнема от родителите без решение на българския съд, а само по преценка на агенцията за социално подпомагане”. Което си е абсолютна лъжа, ако се види чл. 26 от Закона за закрила на детето, където ясно пише, че само съдът решава настаняването на дете при семейство на роднини или близки, както и настаняването на дете за отглеждане в приемно семейство.

Този текст действа от 2006 г., а редакцията е свързана единствено с промяна на терминологията. Текстовете в закона целят да реформират системата на социалните услуги, за да отговарят на нуждите на хората, като станат по-достъпни и по-качествени.

Регламентират се центровете за възрастни и деца с увреждания, домове за стари хора, дневни центрове, в които нуждаещи се деца могат да ползват логопед, рехабилитатор, психолог, физиотерапевт, масажист и пр. Те

не дават

правомощия

на социалните

работници да

постановяват

временна мярка

за закрила за настаняване на дете извън семейството.

Всички социални услуги, както и в момента, ще се предоставят от общините. Единствено се позволява да възлагат управлението на финансираните от държавата социални услуги на частни лица. От години общините възлагат дейности, които не могат да изпълнят, на неправителствени организации.

За първи път в закона изрично се регламентира, че общините и частните доставчици на социални услуги нямат право да получават приходи от услуги, за които плаща държавата, т.е. не могат да печелят от таксите на хората.

Въвежда и по-строг контрол от страна на Агенцията за качеството на социалните услуги и как се разходват държавните пари за предоставянето им.

Тогава за какво е този шум?! Вероятно за предколеден пиар...

  • За пенсиите чуйте синдикатите - идеята е 
разумна

    За пенсиите чуйте синдикатите - идеята е разумна

    Всички знаем, че пенсиите у нас са ужасно ниски. През последните години управляващите вдигат с много повече от законовото швейцарско правило само най-ниските. Това е добре, но така се руши пенсионната система, а и не е справедливо. Да, немислимо е човек да преживява с 250 лв. на месец, но той може да се подкрепи чрез социалното подпомагане
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си