Инцидентът с Джамбазки - пълно разследване

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7976487 www.24chasa.bg

Инцидентът с Ангел Джамбазки - евродепутата, който бе заловен да кара кола след употреба на алкохол, трябва да бъде разследван докрай и във всички аспекти. Българският закон забранява да се кара след употреба на алкохол изобщо. Ако си такава важна фигура като евродепутат, не бива да си го позволяваш при никакви обстоятелства. Има разлика при наказанието - когато алкохолът в кръвта е под 1,2 промила, се носи административно наказание, ако е над - следва наказателна отговорност.

И тук започват спекулациите, защото пробата на полевия дрегер показва съдържание на алкохол като за затвор, а кръвната проба - като за глоба. Разбира се, възможно е, както твърди Десилав Чуколов от “Атака”, кръвната проба да е манипулирана. Възможно е и друго - катаджийските апарати нарочно да са направени така, че да отчитат повече, за да могат полицаите по-ефективно да изнудват гражданите за подкуп.

Затова е редно всички обстоятелства около Джамбазки да бъдат максимално изяснени, защото неговото нарушение е важно за цялото общество, и за да се уеднаквят наказанията по принцип - да има само наказателна отговорност, без значение от промилите, или само административна.

  • Висок акциз за добавките, от които се правят ментета

    Висок акциз за добавките, от които се правят ментета

    Новата наредба, която приравнява оводненото сирене с имитиращите продукти и то вече няма да може да бъде наричано сирене, е стъпка в правилната посока. Правилна, но не достатъчна. Срещу алчността на т.нар. бизнес трябва здрава ръка. Нека цената бъде свободна, но да бъдат наказани производителите на имитиращи продукти
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си