Европа реже корена си с Грета и климатични сделки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7979985 www.24chasa.bg

Безумието на черните петъци напук на климата

Леко и постепенно Европа се превърна в антитеза на самата себе си. Християнска Европа стана мултикултурна. Европа на завоевателите и конквистадорите се превърна в земя, завоювана от мигранти от бившите си колонии. Европа на Великите европейски сили става геополитическо джудже, подритвано от Америка и Русия. Европа, която контролираше Поднебесната Китайската империя, сега проси пари от Нов Китай и чака от него 5G мрежа. Европа, която създаде Америка, сега подсмърча след всеки туит на Тръмп.

По улиците на Скандинавия, из земите на великите викинги бродят странно облечени безполови същества. Митичният викингски герой Рагнар Лодброк е заменен от нова икона - Грета Тунберг. Не може да се отрече, Грета завоюва света далеч по-бързо от викингите на Рагнар.

Май е дошло времето, в което казваме сбогом на добрия стар наш континент.

Сбогом, Европа на Цезар и Карл Велики, на Наполеон и Дьо Гол, добре дошла, Европа на Урсула фон дер Лайен и хилядите безлики чиновници, облечени в еднаквите си сиво-синкави немачкаеми костюмчета и очилца с тънки рамки.

Затънали в самодоволство и самоувереност висши европейски чиновници са на път да нанесат смъртоносен удар на европейската икономика. Ако прочутата и малко странна зелена сделка на Урсула фон дер Лайен стане факт, ние ще похарчим три хиляди милиарда евро в името на една прекрасна, но, меко казано, нереалистична цел - Европа да е “климатично неутрален континент”. В чия ли глава се е родило това, извинявам се, безумно определение “климатично неутрален континент”? От тази сделка със сигурност някой ще спечели, но сред печелившите няма да е класическата европейска индустрия, а българската направо ще “даде фира”.Три трилиона евро в преследването на илюзорни цели, и то пред началото на, не дай Боже, нова световна икономическа криза.

Обединена Европа, която се роди върху обединението на въгледобива и стоманата и това е исторически факт, днес е на път за затрие основата си. Дърво, което само реже корена си. Въглеродният отпечатък може да е много тъп и гаден, но той донесе на Европа, а и на света индустриалната цивилизация с всичките й кусури, но и безбройните й предимства. Науката, образованието, парата, електричеството, двигателят с вътрешно горене, влакът, самолетът, възможността да пътуваш надалеч и без да имаш кон или да ходиш пеша, вътрешната тоалетна, банята и топлата вода, аптеката на ъгъла и въобще наличието на здравеопазване. Всичко това дойде от тъпата и гадна индустрия с нейния още по-тъп въглероден отпечатък.

В девствените гори на прастара Европа, един пулпит е убивал човек по-бързо и сигурно и от съблезъб тигър. Пломбите и зъболекарите също са плод на индустрията.

И как ще станем точно “климатично неутрален континент”? Последния път, когато гледах картата на континента, една трета от него беше заета от Украйна и Русия до Урал. Русия, която е на четвърто място в света по въглеродни емисии и на трето място в света по износ на въглища в света. Свят, в който от 196 страни, подписали прочутото Парижко споразумение, само 66 се съгласиха да изпълняват реално критериите в него. Свят, в който в момента се строят 1600 огромни ТЕЦ-ове на въглища. Как точно Европа сама ще спаси климата? Как точно Европа ще спаси света, който не иска да бъде спасен, а иска да живее като европейците - с топла вода и ядене три пъти на ден?

И понеже постоянно се говори за дигитална икономика като някакво универсално решение, дали някой си дава отговор на въпроса колко енергия употребяваме, когато пратим някое мижаво емотиконче със смарттелефончето си? Не този ток от батерийката, а този, който осигурява емотикончето или есемесчето да стигне до другия край на света? Светът и климатът може да бъде спасен само от човечество, кое е склонно да консумира по-малко. Да яде по-малко, да чати по-малко, да пътува по-малко, да сменя по-рядко колите, телефоните, дрехите, лаптопите и телевизорите... Като гледам безумието на черните петъци, хората май искат още да потребяват и дотогова никаква климатична сделка няма да спаси нищо. И 512 милиона граждани на ЕС няма как да променят живота на останалите 7 милиарда и 246 милиона жители на Земята.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Врагът не спи, бдете!

    Врагът не спи, бдете!

    Информацията, че са засечени двама руски дипломати, които извършват действия, за да заселят у нас т. нар. нелегали с цел да повлияят на изборните резултати, е повече от притеснителна и е показателна до какви беди може да доведе ширещата се корупция в страната.  Защото тези разведчици за около 10 000 нови български лева може да се сдобият с есграон
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя