Честита висока пенсия на румънците... докато цените растат, а леята пада

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7987527 www.24chasa.bg

Северната ни съседка пробва търпението на ЕС и икономическия разум, а може да тръгне по гръцки сценарий

С новия пенсионен закон Румъния, изглежда, се превръща в поредната държава, която

иска да пробва

неумолимите

закони на

икономическия

разум,

а и в частност – решимостта на европейските институции да прилагат стриктно правилата за фискална дисциплина в ЕС.

С увеличението с 40% от септември 2020 г. бюджетният дефицит на Румъния вероятно ще нарасне с 0,8% за 2020 година, но с 3,2% през 2021 година.

Трябва да припомним, че се очаква за 2019 година Румъния да има дефицит от 4,4% от БВП – далеч над границата от 3%, при това в поредна година на висок икономически растеж.

Всъщност още при обсъждането на закона по-рано през есента мисията на Международния валутен фонд изчисли, че вероятният ефект от рязкото повишение на пенсиите без други дълбоки промени в бюджета

ще доведе до

дефицит от 8%

през 2022 година.

Накратко, това е тест на пазарите колко точно фискална безотговорност ще допуснат в “новата нормалност” на ниските лихви и количествените улеснения на Европейската централна банка.

Заедно с това не трябва да забравяме и един често пропускан при механичните сравнения факт, че Румъния има плаващ валутен курс – от началото на годината леята загуби 2% от стойността си в евро, а ако върнем времето отпреди кризата през 2008-2009 година – 27%.

Поддържането на дефицити вероятно ще продължи да се отразява на

обезценката

на валутата

и през 2020 и 2021 година, и заедно с това – по-висока инфлация, така че реалното повишение на пенсии няма да е чак толкова високо.

Всичко това в хипотезата, че Румъния няма да последва съдбата на Гърция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Егоисти ли са богатите от ЕС

    Егоисти ли са богатите от ЕС

    Големи преговори паднаха в Брюксел как да се харчат парите на европейците за следващите години. От една страна, проблемът идва заради зейналата дупка от 75 милиарда евро след Брекзит. От друга обаче, богатите страни, водени от Германия и Франция, не крият желанието си да ударят секирата на парите, с които по-бедните държави в ЕС трябва да изравнят
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност