Бунтът на банкерската дъщеря

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7994656 www.24chasa.bg

Наднича ли Цветан Василев от гръмовната статия на своята Радосвета в euronews.com

Дъщерята на Цветан Василев води война с корупцията в България. Все едно да обявиш, че Ангел Джамбазки мрази ракия и шкембе чорба. Или че Бойко Борисов не го е страх от самолети.

Радосвета Василева, която е обвинена за пране на пари, помества статия на 13 декември в престижния сайт euronews.соm. Основното ѝ послание е, че статуквото у нас пречи на Лаура Кьовеши да пребори корупцията.

Лаикът би подминал с отегчение тегавия английски текст, но за ценителите на съвременни конспирации и търсачите на подривен пиар острото перо на Радосвета е истинска благодат. Да вземем следния цитат: Bulgaria’s puppetmasters are unrivalled at staging performances, което означава: “Българските кукловоди са ненадминати в постановките.”

Напомня на нещо, но на какво? Нещо позабравено, но и добре познато дежавю? Какво ли е? А, да! Не е ли “кукловоди” една от паразитните думи в речника на 60-годишния й баща, който се укрива в Белград, откакто фалира КТБ и 2,5 милиарда лева изчезнаха яко дим? Той казва: “Кукловодите на “Протестна мрежа” искат да са на власт на всяка цена”, “Доган е кукловодът и най-коварният задкулисен играч”…

Дъщеря му обаче не е обикновена Радосвета, представя се като д-р Василева, “преподавател в University College London, правен експерт в ЕС и социален активист, фокусиран върху върховенството на закона”. Странно, че на съвременен млад човек естествено му идва думата “пъпетмастърс”? Да не би бащата да е надничал над рамото ѝ?

Нищо, тихо!

“През 2017 г. Кьовеши - пише Радосвета - посещава България, за да изнесе лекция за борбата със злоупотребата с власт по покана на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Въпреки това политици от водещи партии, както и прокуратурата (известна с политическите си симпатии) бойкотираха събитието. Освен това проправителствените медии нарекоха посещението ѝ “провокация”.

Трудно е да се улови логиката, на която е базирано очакването на авторката, че управляващи и прокурори ще присъстват на политическо събитие, организирано от вдъхновителя на извънпарламентарната опозиция.

Все едно Нинова

да се сърди на

Борисов, че не

стъпва на

Бузлуджа

Самата Кьовеши едва ли се е надявала на чак такова шоу.

Но д-р Василева дава вид на широко скроена личност, не се губи в детайли. Във връзка със своя статия, посветена на емиграцията, тя пуска “бърза анкета” в туитър, за да провери дали българите са склонни да запазят родните си паспорти, ако получат чуждо гражданство. За нула време вади шокиращия извод, че патриотичните и емигрантските настроения на нацията са фифти-фифти. Направо обезсмисля тая назадничава наука социологията и усилията на всички организации, които трошат пари за експертни проучвания на общественото мнение. Как не са се сетили да си правят анкетите в туитър, няма обяснение.

Но да се върнем на текста за Кьовеши, следва гръмовна история. Според Радосвета, когато “независими български разследващи журналисти” научават, че Иван Гешев ще присъства на еврофорум и ще се срещне с румънката, веднага надушват подъл пиар на ЕНП - статуквото смята да го представи като “българския Кьовеши”!

Независимите журналисти известяват две честни евродепутатки - румънка и ирландка, които разпъват наследника на Цацаров на кръст с жестоки въпроси (те едва ли ще се зарадват на тази част от историята, но Радосвета никого не жали в името на правдата). Заговорът финално е разкрит. “Но винаги ли може да се разчита - риторично пита дъщерята на банкера - на бдителни членове на гражданското общество, които да открият подобни измамни сценарии в бъдеще?”

Няма информация къде работят тези “независими български журналисти” и защо нашите медии не са съобщили, че Гешев е клюмнал като презрял слънчоглед. Според “Свободна Европа” на въпрос за масовите протести срещу избирането му за главен прокурор той отговаря: “Да, имаше протести. Казаха “масови”, но не бих могъл да се съглася с тази теза. За мен е ясно, че зад голяма част от тези протести стоят засегнати интереси от работата на прокуратурата през последните години, и аз ги възприемам като нещо нормално. Ако няма недоволни - това означава, че прокуратурата не си върши работата.”

Не бива обаче с лека ръка да се допуска, че Радосвета ползва недостоверна или манипулативна информация,

по-скоро следва

примера

на други известни борци срещу корупцията. Например румънската евродепутатка Моника Макавой, която напълно сериозно заяви: “Четох “Файненшъл таймс”, който пише, че румънското правителство убедило българското, а също така полското и унгарското техните постоянни представители да гласуват против Кьовеши.” Много ясно! Ако не го пише във “Файненшъла”, не се е случило! Или се придържа към челния пример на Иво Прокопиев, който отрече в телевизионно интервю да е син олигарх, защото в книгата на Иван Костов пише, че по негово време сини олигарси не е имало.

Точно такива обективни млади хора като Радосвета трябва да се присъединят към екипа на новия европейски главен прокурор. И без това Кьовеши се оплаква, че сътрудниците ѝ не достигат. С едно обстойно CV г-ца Василева направо ще ѝ вземе акъла. Би изглеждало горе-долу така:

“Татко купи “Кристал” и построи 1500 квадрата апартамент с бронирани прозорци, които издържат на гранатомет. Вътре направи офис за мен и секретарката ми, 20 милиона лева пръсна, за да се чувстваме комфортно. Всички кранчета в баните са златни, обзавеждането от Виена струва 5 милиона лева, само за хладилника даде 30 бона. Въпреки че произлиза от скромната габровска махала Гъзурници, татко не е стиснат човек, напротив. Той ми купи банка и ме направи шеф на надзорния съвет, но един злобен разследващ журналист ни набеди, че чрез нея сме изнесли 205 милиона лева след фалита на КТБ...”

Хора с прозрачно минало търси Кьовеши, а не корумпирани и софистицирани бегълци от закона. С нарастващ трепет очакваме следващата статия на д-р Радосвета Василева в елитната и безпристрастна медия euronews.com.

  • Как Германия узря за идеята на българските зелени коридори

    Как Германия узря за идеята на българските зелени коридори

    В Германия се случи нещо направо революционно по отношение на реда за ваксиниране. Доскоро гражданите в страната знаеха точната дата, на която може да се ваксинират - на някои редът им щеше да дойде едва през 2022 г. Сега обаче желаещите могат да се ваксинират дори на входа на бара, който посещават.  Така Германия се отказа на практика от строгите
  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление