Евелина Славкова: Доган говори за рестарт, но не дава рецепта

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7998629 www.24chasa.bg

ДПС най-вероятно ще спазва посоката: “няма нито желание, нито готовност за предсрочни парламентарни избори”

Речите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган пред актива на партията в края на годината се превърнаха в традиция в българския политически живот. И се четат с интерес, защото дават представа за посоката, в която ще се движи ДПС.

В тези речи на Доган винаги има вътрешнопартиен, вътрешнополитически и философски акцент.

АХМЕД ДОГАН
АХМЕД ДОГАН

Какво прави впечатление в речта тази година?

Изненадата на тържествената вечеря на Сокола бе Христо Бисеров (вдясно), който напусна ръководните постове в ДПС през 2013 г. и оттогава рядко се появява на публични събития. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Изненадата на тържествената вечеря на Сокола бе Христо Бисеров (вдясно), който напусна ръководните постове в ДПС през 2013 г. и оттогава рядко се появява на публични събития. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

1. Беше изказано по-скоро одобрение към резултатите на ДПС от - забележете, местните избори. Това дава основание да мислим, че Мустафа

Зам.-шефовете на ДПС Йордан Цонев и Камен Костадинов пристигат заедно в сараите.
Зам.-шефовете на ДПС Йордан Цонев и Камен Костадинов пристигат заедно в сараите.

Карадайъ

вероятно ще

остане на поста

председател

на партията. Знае се, че догодина ще има избор за председател на ДПС.

Но имаше и забележка, че има неща, които трябва да бъдат коригирани. Тя бе не толкова към областните ръководители, а към висшия ешелон.

Спомням си добре речта на Доган пред елита на ДПС през 2015 г., която свали от председателския пост тогавашния председател на ДПС Лютви Местан. Това беше в контекста на дипломатическата криза между Русия и Турция.

Важен акцент тази година е, че Карадайъ и висшият ешалон на ДПС успяха да се преборят с основния проблем, който имаше партията през последните години - ДОСТ, което направи пробиви на парламентарните избори през 2017 г.

2. Интересна е оценката на Ахмед Доган за предсрочните избори. Спомняме си, че и в предишната си реч - през 2018 г., той каза, че политическите партии не са готови за предсрочни избори, което показа каква ще бъде линията на ДПС в това отношение.

Да припомним, че при конструирането на кабинета “Борисов 3” Карадайъ заяви позиция, че не може “Обединените патриоти” да са част от това управление. От речите на Ахмед Доган обаче може да предположим, че Карадайъ ще спазва през 2020 г. посоката “към днешна дата в политическия спектър на България няма нито желание, нито готовност за предсрочни парламентарни избори”.

3. В тези речи Ахмед Доган винаги излиза извън вътрешнополитическите казуси. Философският акцент този път бе за кризата на либерализма.

Един важен щрих - че 30 години след началото на прехода ДПС е в преход.

С интерес ще

наблюдаваме в

каква посока

ще е той. Защото може би става дума за препратка към процеса, който социолозите са забелязали - загубата на позиции на ДПС сред електората им.

4. Колкото до необходимостта от рестарт на демократичния модел, това е нещо, което Доган и в предишни речи е артикулирал. Липсва обаче конкретика за рецепта какъв да е този рестарт.

 • Амфетамин, канабис, вино и ракия - иди, че карай без страх

  Амфетамин, канабис, вино и ракия - иди, че карай без страх

  Впечатляващи са резултатите от само една полицейска акция на пътя. За 24 часа в Пловдив и областта от проверените близо 1100 автомобила 24 шофьори останаха без книжка, двама са в ареста за подкуп, дрогираните с амфетамин и канабис са осем, а пияните са четирима, като един от тях е с рекорд от 3,24 промила алкохол в кръвта
 • Георги Марков

  Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

  От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност