Коментар на седмицата №1: Честита висока пенсия на румънците... докато цените растат, а леята пада

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8001897 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 123 000 прочитания.

Северната ни съседка пробва търпението на ЕС и икономическия разум, а може да тръгне по гръцки сценарий

С новия пенсионен закон Румъния, изглежда, се превръща в поредната държава, която

иска да пробва

неумолимите

закони на

икономическия

разум,

а и в частност – решимостта на европейските институции да прилагат стриктно правилата за фискална дисциплина в ЕС.

С увеличението с 40% от септември 2020 г. бюджетният дефицит на Румъния вероятно ще нарасне с 0,8% за 2020 година, но с 3,2% през 2021 година.

Трябва да припомним, че се очаква за 2019 година Румъния да има дефицит от 4,4% от БВП – далеч над границата от 3%, при това в поредна година на висок икономически растеж.

Всъщност още при обсъждането на закона по-рано през есента мисията на Международния валутен фонд изчисли, че вероятният ефект от рязкото повишение на пенсиите без други дълбоки промени в бюджета

ще доведе до

дефицит от 8%

през 2022 година.

Накратко, това е тест на пазарите колко точно фискална безотговорност ще допуснат в “новата нормалност” на ниските лихви и количествените улеснения на Европейската централна банка.

Заедно с това не трябва да забравяме и един често пропускан при механичните сравнения факт, че Румъния има плаващ валутен курс – от началото на годината леята загуби 2% от стойността си в евро, а ако върнем времето отпреди кризата през 2008-2009 година – 27%.

Поддържането на дефицити вероятно ще продължи да се отразява на

обезценката

на валутата

и през 2020 и 2021 година, и заедно с това – по-висока инфлация, така че реалното повишение на пенсии няма да е чак толкова високо.

Всичко това в хипотезата, че Румъния няма да последва съдбата на Гърция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Къде е Божков - задача с едно неизвестно

    Къде е Божков - задача с едно неизвестно

    Конфузът в държавата къде точно е Божков - на свобода или в ареста, в Абу Даби или Дубай, се развива, откакто преди три седмици частният самолет на бизнесмена бе засечен да каца в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Преди това имаше догадки, че е някъде на Балканите, може би в Белград, където от години се подвизава банкерът Цветан Василев
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност