"Достойните българи": "24 часа" разказа 700 истории за доброта, благородство и героизъм

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8034147 www.24chasa.bg

Инициативата започна през 2003 г. с 900 писма на читатели

“24 часа” създаде през 2003 година най-невероятната българска класация за добротворци. Нарекохме я “Достойните българи” и в нея представяме делата на онези наши сънародници, които са направили нещо добро, проявили са благородство, подали са ръка на бедстващи и страдащи, спасявали са човешки живот, понякога дори с цената на своя собствен живот.

Досега тази благородна кампания има 17-годишна история и вече е наградила на 17 тържествени церемонии своите герои. Това са най-различни хора - българи, а и чужденци, деца и младежи, ученици, гимназисти, студенти, работници, шофьори, планински и морски спасители, художници и лекари, футболисти и фермери, учители и емигранти, архитекти, спортисти, журналисти, археолози, реставратори, инженери, строителни работници, земеделци, интелектуалци, актьори, режисьори, оператори, моряци, медицински сестри и фелдшери, щедри дарители, учени, визионери и миньори, свещеници, строители на мостове и храмове, алпинисти, музиканти, параолимпийци, бизнесмени, дарители на кръв, донори на органи, пожарникари, полицаи и военни, локомотивни машинисти, екоактивисти, многодетни майки, читалищни дейци, будители, делтапланеристи.

Сред тях бяха също британският евродепутат Джефри ван Орден, съпругата на френския президент Саркози Сесилия, еврокомисарят Бенито Фереро-Валднер, турската архитектка Фикрие Булунмаз. Толкова е пъстър съставът им, както са изпъстрени с неочаквана щедрост и човещина делата им.

От 2003 година досега “24 часа” е дал престижното звание "Достоен българин" на близо 700 души.

Всичко започна през 2003 г. с 900 писма, изпратени до редакцията на “24 часа”. В тях наши съвременници разказваха по една паметна човешка история за българи, проявили благородство, добрина, човещина, саможертва. В края на 2003 г. нашите читатели номинираха 123-ма за “Достойни българи на годината”.

Първата голяма награда бе за Светломира Димитрова - Ковачева от Варна, която заедно със съпруга си Румен Ковачев организира благотворителна кампания за онкоболни деца, докато събираха средства за лечението на своя син. Те бяха наградени с реплика на златен ритон от Панагюрското златно съкровище, а отличието им връчи тогавашният премиер Симеон Сакскобургготски на тържествена церемония в София преди Коледа на 2003 г.

Ако сте свидетел на достойна постъпка, която заслужава да бъде широко оповестена и отличена, ако познавате човек, който с делата си вдъхновява и ви кара да се чувствате горд, че сте българин - разкажете за него, номинирайте го за новото издание на “Достойните българи”, пишете ни на  24action@24chasa.bg

Вижте пълния регистър на "Достойните българи" от кампанията на "24 часа" от 2003 г. досега на адрес:  

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5220207

  • Колата еко и безопасна с по-нисък данък е справедливо

    Колата еко и безопасна с по-нисък данък е справедливо

    Всяка мярка, която може да работи ефективно и да доведе до намаляване на катастрофите, пострадалите и жертвите на пътя, заслужава подкрепа. Включително и идеята, че ако колата е еко и безопасна, собственикът да плаща по-нисък данък. По този начин всеки, който има намерение да купува автомобил, ще знае колко е сигурен
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди