"Достойните българи": "24 часа" разказа 700 истории за доброта, благородство и героизъм

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8034147 www.24chasa.bg

Инициативата започна през 2003 г. с 900 писма на читатели

“24 часа” създаде през 2003 година най-невероятната българска класация за добротворци. Нарекохме я “Достойните българи” и в нея представяме делата на онези наши сънародници, които са направили нещо добро, проявили са благородство, подали са ръка на бедстващи и страдащи, спасявали са човешки живот, понякога дори с цената на своя собствен живот.

Досега тази благородна кампания има 17-годишна история и вече е наградила на 17 тържествени церемонии своите герои. Това са най-различни хора - българи, а и чужденци, деца и младежи, ученици, гимназисти, студенти, работници, шофьори, планински и морски спасители, художници и лекари, футболисти и фермери, учители и емигранти, архитекти, спортисти, журналисти, археолози, реставратори, инженери, строителни работници, земеделци, интелектуалци, актьори, режисьори, оператори, моряци, медицински сестри и фелдшери, щедри дарители, учени, визионери и миньори, свещеници, строители на мостове и храмове, алпинисти, музиканти, параолимпийци, бизнесмени, дарители на кръв, донори на органи, пожарникари, полицаи и военни, локомотивни машинисти, екоактивисти, многодетни майки, читалищни дейци, будители, делтапланеристи.

Сред тях бяха също британският евродепутат Джефри ван Орден, съпругата на френския президент Саркози Сесилия, еврокомисарят Бенито Фереро-Валднер, турската архитектка Фикрие Булунмаз. Толкова е пъстър съставът им, както са изпъстрени с неочаквана щедрост и човещина делата им.

От 2003 година досега “24 часа” е дал престижното звание "Достоен българин" на близо 700 души.

Всичко започна през 2003 г. с 900 писма, изпратени до редакцията на “24 часа”. В тях наши съвременници разказваха по една паметна човешка история за българи, проявили благородство, добрина, човещина, саможертва. В края на 2003 г. нашите читатели номинираха 123-ма за “Достойни българи на годината”.

Първата голяма награда бе за Светломира Димитрова - Ковачева от Варна, която заедно със съпруга си Румен Ковачев организира благотворителна кампания за онкоболни деца, докато събираха средства за лечението на своя син. Те бяха наградени с реплика на златен ритон от Панагюрското златно съкровище, а отличието им връчи тогавашният премиер Симеон Сакскобургготски на тържествена церемония в София преди Коледа на 2003 г.

Ако сте свидетел на достойна постъпка, която заслужава да бъде широко оповестена и отличена, ако познавате човек, който с делата си вдъхновява и ви кара да се чувствате горд, че сте българин - разкажете за него, номинирайте го за новото издание на “Достойните българи”, пишете ни на  24action@24chasa.bg

Вижте пълния регистър на "Достойните българи" от кампанията на "24 часа" от 2003 г. досега на адрес:  

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5220207

  • Деница Сачева заслужава похвала, че изръмжа на т.нар. майки

    Деница Сачева заслужава похвала, че изръмжа на т.нар. майки

    Министър Деница Сачева заслужава похвала, че честно каза това, което си мислят хиляди, че т.нар. майки на деца с увреждания превърнаха в професия демонстрирането на уврежданията им и присламчването към всякакви демонстрации. Разбира се, че е ужасно да имаш дете, на което се налага да се движи с количка
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи