Първите номинации за достойните българи - 2020

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8035072 www.24chasa.bg
Достойните българи на годината

За 17 години от началото на инициативата “24 часа” разказа над 700 истории на добротворци и ги награди

Кампанията на “24 часа” “Достойните българи на годината” ще има своето 18-о издание през 2020 г. От 2003 г. вестникът разказва вдъхновяващите истории на обикновени българи, направили необикновени неща, и ги награждава на специална церемония. Носителите на високото звание са проявили щедрост, смелост, милосърдие, благородство, човещина, героизъм. Досега са наградени над 700 добротворци.

“24 часа” започва да разказва за новите номинирани добротворци.

Петър залови луд насилник от влака, спаси и семейство от пожар

25-годишният Петър Бонев спаси от смърт 20-годишната Виктория в нощния влак за Варна на 24 ноември 2019 г. Младият мъж пътувал с жена си и детето си към Стара Загора. Докато се разхождал в коридора на вагона с малката си дъщеричка на ръце, забелязал, че в съседното купе спи младо момиче, а младо момче втренчено я наблюдава втренчено. Тъкмо се приготвяли да слизат на наближаващата гара Стара Загора, жената на Петър чула викове за помощ и го изпратила да види какво става. Виковете идвали от купето с момичето и момчето. Влязъл и видял младежа легнал върху момичето да дупчи с нож по тялото й. Дръпнал го и избил ножа от ръцете му. След това го подгонил и го настигнал в близост до почти спрелия на гарата влак. Задържал го до пристигането на полиция. После Петър на ръце пренесъл тежко раненото момиче до линейката.

По-късно станало ясно, че задържаният младеж е с психически проблеми. Седмица след този инцидент, Петър, съпругата му и братовчед му минавали покрай жилищен блок в Пазарджик. Там видели пламъци в апартамент на първия етаж. Без да се замисли, Петър се покатерил на терасата, влязъл в жилището и изгасил пожара. Намерил собствениците в друга стая, извинил се за нахлуването, разказал им за пожара и си тръгнал. Пред “24часа” Петър заяви, че е направил всичко от човещина и се надява да има повече такива хора.

Сиракът Илия 2 пъти върна намерени пари

30-годишният кръгъл сирак Илия Савов, израснал по социални домове, на два пъти върна намерени от него големи суми пари. Младият мъж, който живее в Смолян, през октомври миналата година върна портмоне с над 3000 евро, 1450 лева, 9 дебитни карти, лична карта и шофьорска книжка на собственичката. В портмонето са били написани и всички пинкодове за картите. Намерил ги в детска раница в центъра на Смолян след автомобилно състезание. Собственичката Таня Коленарова била сред публиката на шоуто Smolyan Race, което събираше средства за лечение на пострадалия при тежка катастрофа 24-годишен Алкан Челеби от Смолян. За благодарност жената дала на Илия 100 лева, които той пуснал в дарителската кутия.

Година преди това младият мъж намерил на тротоар портмоне с пачка пари в близост до хранителен магазин в центъра на Смолян. Попитал в магазина дали някой не си е загубил портмонето. В същото време дошла 80-годишна жена, която си го познала. Възрастната жена била вдовица и живеела сама.

Илия през зимата работи в ски зоната в Пампорово, а през лятото - на морето.

Кардиолог от “Пирогов” изби вратата на горяща болнична стая, предотврати ново “Индиго”

Пожар в малките часове на нощта в края на ноември в “Пирогов” бе потушен благодарение на смелостта и професионализма на персонала на спешната болница, пожарникарите и спасителите. Потенциално в риск са били 80 души.

Д-р Даниел Петров, специалист по кардиология и вътрешни болести, който е бил дежурен в нощта на пожара, пръв стига до една от горящите стаи във вътрешното отделение. Най-вероятната първоначална версия е, че болен пуши в леглото си и заспива. Падналата цигара пали завивките му и предизвиква пожар, допълнително подклаждан от голямото количество кислород, което се подава заради лежащо болните, нуждаещи се от изкуствено дишане. Д-р Петров усеща мирис на изгоряло, праща дежурната сестра да извика пожарна и полиция, а сам влиза с шут във вратата на горящото отделение. Там видял двама пациенти в пламъци, но не успял да ги спаси, защото последвали два взрива. Ударната вълна го изхвърлила навън, угаснал токът. Пожарникарите останали на горящия етаж. Успял да убеди 40 болни на друг етаж да не тръгват веднага, защото сблъсъкът им с носилките и пожарникарите с маркучите би довел до трагедия, съпоставима със смачканите деца в дискотека “Индиго” преди 20 г., оценяват ситуацията лекари.

Майка на две деца приюти още три изоставени

Мая Ангелова от Вършец, майка на две деца, приюти и отгледа още три изоставени. Тя е съпруга на брата на бащата на Петьо, Натали и Патриция. Когато Петьо е на 6 години, Натали на 5 и Патриция на 4, майка им напуска семейството и заминава за чужбина. Оттогава не се е интересувала от тях. Баща им преценява, че не може да се грижи за трите им деца и те са настанени в специализирана институция. Посещава ги редовно, но през 2010 г. отчаян се самоубива.

Поема ги стринка им Мая, която е начална учителка във Вършец. Едно от двете й деца е с увреждания. “Ти си луда! Как се гледат пет деца в днешно време!? Не си вземай беля на главата!”, съветвали я от всички страни. Вслушала се и Петьо, Натали и Патриция заживели в социални домове. Когато обаче посетила Петьо, защото бил болен от пневмония, забелязала, че под дюшека си крие коричка хляб, парченце обикновена бисквита и счупено детско пистолетче. Разплакала се и взела трудното решение да отгледа и трите деца на брата на мъжа си. Като приемни родители не получават пари за децата си мкар и да срещат трудности. Но нито за момент не съжалили, че са ги взели. Мая е сред учителите, които печелят награди, пише стихове. Автор е на книгите “Сърце на парчета” и “Пропуснати мигове”.

Сирийчето Фирас дари на бедни спестени пари от закуски

Дeтe нa cирийcки бeжaнци дaри cпecтявaниятa cи на бедно семейство в белишкото с. Гълъбово. Третокласникът Фирас Ибрахим събирал в касичка 2 г. стотинки и цялата сума от около 70 лв. подари на болния Мустафа Шайгов, който сам отглежда в голяма бедност четирите си деца. Семейството живеело в полусрутена къщa, от 8 г. без ток, вода и обзавеждане. Малкият Фирас разбрал за бедното семейство и веднага се включил в дарителската кампания със спестените от закуски стотинки, които събирал в касичка.

Момчето живее с родителите си в съседното с. Краище. Дошли преди 7 г. в България, бягайки от войната в Сирия. Тогава Фирас бил на 3 г. Бизнесмен от Краище ги приютил в дома си, а по-късно семейството се преместило в малко жилище под наем. Тук се родили и другите им две деца. Бащата Мухамед е шивач, а съпругата му е в майчинство.

Десетки се включиха в дарителската кампания с дрехи, храна, пари. Анонимен дарител погаси 1000 лв. дълг за ток, а доброволци подмениха елинсталацията и в къщата на Мустафа вече е светло. Кметът на община Белица Радослав Ревански помогна с лични пари за ремонт на течащия покрив, други - за дограма на прозорците. Семейството получи хладилник, вече има и пари за телевизор.

Фирac кaзвa, чe cлeд шecт мeceцa oтнoвo щe cъбeрe пaри и пак щe ги дaри. “Така сме възпитани, религията ни казва да си помагаме. Ние нямаме много, но и малкото, което имаме, може да го дарим", казва бащата Мухамед.

Гардът Дамян Колев спаси 23-ма от пожар

Миризма на дим и изгоряло пръв усетил на 5 ноември м.г. гардът Дамян Колев по време на 24-часово дежурство в общинското общежитие в кв. “Славянски” в Димитровград. Излязъл и видял да гори стая от първия етаж. Позвънил в полицията и започнал да спасява обитателите. Хората пищели, огънят обхванал и покрива на приюта. Успял да изнесе трима припаднали възрастни пред централния вход. За да евакуира останалите 20, му се наложило да разбива врати, защото част от настанените спели. Накрая строил всички и ги преброил. Работел на това място 6 г. - познавал обитателите не само по физиономия, но и по име.

Причина за пожара се оказала неизправна електрическа печка. “Не съм герой. Вършех си работата. Ако се наложи, не дай боже, пак ще постъпя по същия начин”, каза младият мъж след инцидента. Той е женен и е баща на момиченце на 3 г. и момченце на 9.

За адекватната си реакция получи награда от кмета на Димитровград Иво Димов. От общината започнаха спешен ремонт на опожарената част, с дрехи и храна помогнаха и от БЧК.

Д-р Йорданов от Горна Оряховица съживи мъж в клинична смърт

29-годишният д-р Мирослав Йорданов на два пъти връща от оня свят 50-годишен мъж от горнооряховското село Янтра. В следствие на масивен инфаркт пациентът и бил над 2 ч в реанимация. Въпреки мнението на част от колегите си в Спешния център в Горна Оряховица, че пациентът е починал, младият лекар не се отказал и усилията му се увенчали с успех.

Медикът е убеден, че му върви да е сериен спасител на тежки случаи. Сред тях са мъж с масивен инфаркт, друг, който си прерязал артерията с моторен трион, жена с пчела в ухото, пациент с остър хирургичен корем - илеус.

Младият плевенчанин избрал от обява да практикува в Спешния център в Горна Оряховица, където веднага го назначили, а още същата вечер дал и дежурство. Практикува още в Плевен и Велико Търново. Събират му се 12-часови смени 22 дни месечно. Мечтае да специализира в “Пирогов”.

Шеф дава по 100 лв. към заплатата за “отличен” на децата

100 лв. за “отличен” успех и 50 лв. за среден успех “много добър” и липса на неизвинени отсъствия добавя към заплатата работодателят Йоско Алипиев от Бургас на всеки свой служител, чиито деца залягат над уроците.

Направил проучване, което показало, че сред децата на негови работници има такива с над 100 неизвинени отсъствия. Решил да стимулира ученолюбивите. В началото работниците били доста скептични, но след първото раздаване на бонуси тези, чиито деца повишили успеха си, били много доволни.

За да реализира идеята си, Йоско Алипиев се свързал с общинския съветник Шерифет Мехмед, с началника на Регионалното управление по образованието (РУО) Виолета Илиева и с бургаския кмет Димитър Николов. Всички му помогнали. Сега училищата пращат информацията за децата на работниците му и на него.

Алипиев има двама синове - големият, Мишо, е на 20 г. и е студент по международно право в Нотингам. Малкият е в VI клас на най-голямото основно училище в областта “Братя Миладинови”.

Шофьори дариха премия на болно дете

Шофьорите в “Горубсо Мадан” АД дариха 500 лв., които предприятието им отпуснало за добре свършена работа и да се почерпят за празниците, на онкологично болно момиче от с. Върбина.

След като шефовете научили за жеста на шофьорите, отпуснали още 500 лв. за болното дете. Средствата са за 14-годишната Моника Сюлевска, страдаща от Ходжкинов лимфом. Детето пътува за терапии в Пловдив. Заради тежката болест Моника, която е отличничка, е преминала към самостоятелна форма на обучение. В болницата я обучават двама от учителите й.

Родителите й са безработни и гледат още две деца - Николай, на 16 г., и 2-месечното бебе Даян. Грижата за транспорта до болницата на Моника пада върху баба й и семейството на леля й.

И общината в Мадан отпусна 500 лв. от бюджета си в помощ на семейството. В с. Върбина деца и съученици събрали от играчки и картички 800 лв. В Мадан тече и акция с кутии, поставени в най-големия хранителен магазин в центъра на града, за събиране на средства за Моника.

Денис и Марчело изведоха старица от пламналата й къща в Родопите

С риск за живота си Денис Брахомов (18 г.) и Марчело Адилов (19 г.) спасиха 74-годишната Тода Жокалова от горящата й къща в смолянското село Чокамново. Двамата пътували към Рудозем, когато видели къщата в пламъци. Приближили се и чули викове. “Жената беше в шок, викаше, не искаше да излиза", разказва Денис, който точно преди 6 г. загубил в пожар брат си. “Вътре всичко гореше, от покрива падаха въглени и парчета, но рискувахме", сподели момчето. Марчело разбива вратата, а Денис през пламъци и дим изнася баба Тода невредима. Къщата обаче изгаря до основи.

Обадили се на тел.112, дошли екипи на пожарната и полицията.

ОД на МВР в Смолян изказа специална благодарност на младежите за самоотвержената им постъпка.

Кметът на Рудозем Румен Пехливанов връчи на двамата младежи финансова награда за това, че рискували своя живот, за да спасят чужд.

  • Две добри новини за парите на депутатите

    Две добри новини за парите на депутатите

    Неочаквано новият парламент произведе две добри новини за парите на депутатите. Първата се отнася до заплатите на депутатите, а доброто в случая е, че те няма да се разписват срещу 1500 лева. Защото, както и да се погледне, сумата (по идея на Мая Манолова) е твърде скромна дори за българския стандарт
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо