И буквичката на дядо вече стана демоде

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8043420 www.24chasa.bg

Традициите не са това, което бяха, както гласи една от досадните реклами. И това се отнася включително и за имената, които се дават на новородените българчета.

Доскоро българите вярваха, че е важно “от кал да си, но Иван да си” и че “всяка втора жена е Мария”. И спазваха традицията да дават български имена на своите деца. С днешна дата обаче статистиката отчита, че новородените момчета, кръстени с името Иван, са намалели наполовина за последните 10 години. За сметка на това родителите все по-често избират имена, които да звучат “международно” - като Александър и Виктория например. За удобство на децата един ден, ако се окажат граждани на друга държава.

И ако допреди 20-30 г. в семейството се стараеха внуците да носят поне буквичката на баба и дядо, то сега дори тази съвременна традиция е на път да се изгуби. Но място за паника няма - имена като Калоян, Борис и Никола си остават все така популярни наред с Георги и Мария. А българските баби и дядовци отдавна не държат толкова много да се продължават традициите, важното е деца да има в България.

  • За какво друго да получиш затвор до гроб,
ако не за разстрела на детето си

    За какво друго да получиш затвор до гроб, ако не за разстрела на детето си

    Петчленен състав на Софийския градски съд с председател съдия Иван Коев “наказа” с 20 г. затвор двойния убиец Викторио Александров, който разстреля доскорошната си приятелка и едногодишната им дъщеричка. Присъдата е шокираща, възмутителна. Това е най-лекото наказание поне за последните 20 години, давано на двоен убиец с доказана вина
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност