И буквичката на дядо вече стана демоде

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8043420 www.24chasa.bg

Традициите не са това, което бяха, както гласи една от досадните реклами. И това се отнася включително и за имената, които се дават на новородените българчета.

Доскоро българите вярваха, че е важно “от кал да си, но Иван да си” и че “всяка втора жена е Мария”. И спазваха традицията да дават български имена на своите деца. С днешна дата обаче статистиката отчита, че новородените момчета, кръстени с името Иван, са намалели наполовина за последните 10 години. За сметка на това родителите все по-често избират имена, които да звучат “международно” - като Александър и Виктория например. За удобство на децата един ден, ако се окажат граждани на друга държава.

И ако допреди 20-30 г. в семейството се стараеха внуците да носят поне буквичката на баба и дядо, то сега дори тази съвременна традиция е на път да се изгуби. Но място за паника няма - имена като Калоян, Борис и Никола си остават все така популярни наред с Георги и Мария. А българските баби и дядовци отдавна не държат толкова много да се продължават традициите, важното е деца да има в България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да му мислят местните дерибеи и наглите апаши

    Да му мислят местните дерибеи и наглите апаши

    Бог високо, цар далеко и така от десетилетия хората в селата и малките градчета не могат да вдигнат глава и да живеят спокойно. Защото разни по-едри и дребни риби, с една дума местни дерибеи, се разпореждат със съдбите им, ограбват имотите им. Други - обикновени нагли обирджии и насилници, пък за 20 лева и човек убиват, тормозят възрастни хора
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност